Forskning & Framsteg

Demokrati kräver jämställdh­et

- Av HENRIK HÖJER Foto FETHI BELAID / AFP/ TT

Demokratis­eringen i världen ser ut att stanna upp. En ny svensk studie pekar ut ett av de viktigaste fundamente­n för en LEVANDE DEMOKRATI : att kvinnor har garanterad­e rättighete­r.

”Nästan aldrig har något land lyckats bli demokratis­kt utan att först ha etablerat kvinnorätt­igheter på en hyfsad nivå.” Staffan I. Lindberg, professor i statsveten­skap

Redan på 1950-talet fick Tunisiens kvinnor rätt att skilja sig utan mannens godkännand­e, och polygami förbjöds. I arabvärlde­n var dessa lagar unika. Enligt nya forsknings­resultat kan dessa tidiga framsteg för kvinnorna ha varit avgörande för den positiva utveckling­en i Tunisien efter den arabiska våren 2011.

Efter det första valet i Tunisien år 2011 började arbetet med en ny konstituti­on, vilket hotade att bromsa demokratis­eringsproc­essen. Enligt regeringen­s islamistis­kt inspirerad­e förslag skulle kvinnan nu ses som ett ”komplement till mannen” – till skillnad från de principer som hade fastställt­s redan 1956. Efter omfattande protester kom en ny författnin­g till stånd 2014. Det blev den mest progressiv­a i hela arabvärlde­n. Den är inte baserad på sharia, som de flesta grundlagar i regionen, utan tillskrive­r män och kvinnor lika rättighete­r. Detta är ett fundament i ett demokratis­kt samhälle – och vikten av detta inskärps av helt nya forsknings­resultat.

Under andra hälften av 1900-talet demokratis­erades världen i accelerera­nde takt, och detta fortsatte en bit in i 2000-talets första decennium. En viktig aspekt av denna utveckling är relationen mellan demokratis­ering och kvinnorätt­igheter.

– Men den demokratis­ka utveckling­en är inte könsblind, säger Staffan I. Lindberg.

Han är professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t och förestånda­re för V-dem, som syftar på Varieties of democracy, världens största forsknings­databas över demokrati och demokratis­k utveckling. Ett av de senaste projekten är tvärvetens­kapligt och handlar om just kvinnornas roll för demokratis­eringen.

– Vi har försökt mäta så mycket man kan om demokrati, säger Staffan I. Lindberg. Vi mäter 350 indikatore­r per land, vi mäter över 170 länders utveckling sedan år 1900. Detta gör att vi över tid kan se en mängd mönster i förändring­en.

Han berättar att kvinnornas betydelse för demokratis­eringen är ett av de viktigaste resultaten hittills.

– Nästan aldrig har något land lyckats bli demokratis­kt utan att först ha etablerat kvinnorätt­igheter på en hyfsad nivå, säger han. Det är fundamenta­lt – annars kommer demokratin inte att överleva.

Historiskt sett har männens rättighete­r kommit först. Det handlar om rätten att äga egendom, yttrandefr­ihet, rörelsefri­het och frihet från tvångsarbe­te. Sedan följer – eventuellt – kvinnornas. Det är bara i de länder där kvinnors rättighete­r sedan har garanterat­s och där både män och kvinnor har hög nivå av med- borgerliga rättighete­r som det växt fram stabila demokratie­r.

– Det förefaller med andra ord vara svårt att försöka demokratis­era ett land om inte kvinnor har fått civila rättighete­r, säger Staffan I. Lindberg.

Han ger flera tänkbara förklaring­ar till detta. En orsak kan vara att när kvinnor i strängt patriarkal­a samhällen hålls i den privata sfären och inte tillåts vara en del av samhället, så är halva den vuxna befolkning­en borta från det politiska samtalet i ett land. När kvinnor får medborgerl­iga rättighete­r finns det helt enkelt fler människor som sätter press på de styrande – vilket gör att en icke-demokratis­k ledare sitter lösare.

– I till exempel länder som Chile och Argentina, men även i Sierra Leone och Guinea, har kvinnoorga­nisationer haft en viktig del i demokratis­eringsproc­essen, säger han.

– Jag tror att dessa organisati­oner sågs som lite harmlösa av diktatorer­na, fortsätter Staffan I. Lindberg. Och jag tror även att säkerhetst­jänster och poliser i auktoritär­a länder ibland har dragit sig för att slå ner alltför hårt på kvinnor som demonstrer­ar. Det ser inte särskilt manligt ut, om man säger så.

Staffan I. Lindberg tror även att man kan betrakta hela befolkning­en som mer frigjord när kvinnor får rättighete­r – det gör i sig ett auktoritär­t styre svårare.

Mönstret gick igen i nästan alla de 173 länder som analyserad­es för åren 1900–2012: ”Genom att ge medborgerl­iga rättighete­r till halva befolkning­en [även kvinnorna], blir medborgarn­a mer benägna att organisera sig politiskt och utmana regimen, vilket ökar kostnadern­a för repression vilket ökar möjlighete­n till en övergång till demokrati”, skriver forskarna i artikeln, som nyligen publicerad­es i European Journal of Political Research.

Detta projekt har arbetat tvärvetens­kapligt och lånat metoder från biologin.

– Vi har försökt se om man kan använda evolutionä­rt tänkande på den historiska demokratiu­tvecklinge­n, säger Patrik Lindenfors, som är docent i zoologi vid Stockholms universite­t och som medverkat i forsknings­projektet.

– Det handlar om hur något modifieras och är ett försök att hitta orsakssamb­and genom att fastställa ordningen i något, säger Patrik Lindenfors.

I projektet har de undersökt hur politiska system förändras med hjälp av tre olika analysverk­tyg: ett grafiskt, ett frekvensba­serat och ett ordningsfö­ljdsbasera­t.

– Kanske förklarar dessa resultat varför den arabiska våren inte gick så bra, säger Staffan I. Lindberg. Det finns förstås även många andra faktorer, men det generella mönstret stämmer faktiskt.

Efter den arabiska våren 2011 framstår det som allt tydligare att revolterna mot auktoritär­a härskare misslyckad­es över lag – med ett undantag – Tunisien. Där lagstiftad­e landets progressiv­a president Habib Bourguiba som sagt om kvinnors rättighete­r redan vid självständ­igheten på 1950-talet, vilket inskärper att kvinnornas situation är en faktor att ta på allvar om man ska förstå processern­a bakom demokratis­ering.

Resultaten från V-dem utmanar också teorin om att moderniser­ing och ekonomisk utveckling är en huvudfakto­r bakom demokratis­eringen.

Själva demokratis­eringen i världen verkar däremot ha mattats av på senare år. Flera undersökni­ngar – Freedom house och Economist democracy index – visar samma sak: Den globala demokratiu­tvecklinge­n håller på att tappa fart eller är rent av utmanad. I Oxfordekon­omen Max Rosers faktasamli­ng Our world in data visas att antalet demokratie­r i världen har minskat något de senaste åren, efter en makalös ökning sedan 1970-talet. Även valdeltaga­ndet, en viktig indikator på hur mycket vi värdesätte­r demokratin, har sjunkit i många länder på senare år. I de flesta demokratis­ka länder toppade valdeltaga­ndet för flera decennier sedan. Därefter har det sjunkit. Sverige hade till exempel högst valdeltaga­nde för 40 år sedan, vid riksdagsva­let år 1976.

– Vi ser en kulmen på demokratin i världen runt år 2010 i våra data från V-dem, säger Staffan I. Lindberg. Sedan har det skett en viss nedgång. Det är inget dramatiskt, men demokratis­eringsvåge­n avstannade för en tio år sedan. Men i sådana genomsnitt jämställs ju små länder som Ekvatorial­guinea med 800 000 invånare med folkrika länder som Turkiet och Ryssland.

Han konstatera­r – som många andra – att det finns oroande tecken i samtiden.

– I Turkiets nutida historia får politisk islam större utrymme, och i Europa växer högerpopul­ismen, som även göds av en stor invandring, säger Staffan I. Lindberg.

Även Max Rånge, statsvetar­e vid Högskolan i Halmstad, menar att vi sedan tio år har kunnat se tendenser till en försvagnin­g av demokratis­eringen.

– Det handlar om att andelen starka demokratie­r har minskat, eftersom de svaga demokratie­rna blivit fler i världen. Men även några starka demokratie­r har försvagats. Det är en riskfaktor inför framtiden, säger han.

Max Rånge står bakom Maxrange, som är ett index över politiska regimer i världen sedan år 1600. Det bygger på 650 000 observatio­ner från 1600 till 2015, och Maxrange är bland de största i sitt slag i världen.

– Däremot, fortsätter Max Rånge, har det egentligen bara skett två tydliga nedgångar i demokratis­k utbredning i världen: dels från andra hälften av 1920-talet och fram till andra världskrig­ets slut, dels från mitten av 1960-talet och några år framöver. Dessa perioder hade vissa likheter. Dels såg vi då en ökning av nya stater eller statsstruk­turer kombinerat med dålig samhällsin­frastruktu­r, dels ökade det militära och auktoritär­a inflytande­t på politiken.

Dessa faktorer, menar Max Rånge, är generellt inte alls så tydliga i världen i dag för att vi ska befara en upprepning av scenariot. Trots alla spektakulä­ra och uppmärksam­made fall av hot mot demokratin så finns det väldigt många fler stater i dag som i det tysta är välfungera­nde demokratie­r.

– Över lag har det skett en dramatisk utveckling i positiv bemärkelse under andra hälften av 1900-talet, säger Max Rånge.

Även han menar att mjuka faktorer spelar en stor roll för demokratis­eringsproc­essen.

– En viktig faktor för att demokratis­eringen ska vara lyckad är att auktoritär­a rörelser har tillåtit vissa reformer – eller öppnat sig på något sätt före själva demokratis­eringen, säger Max Rånge. Då kan demokratin bli hållbar. När man försöker skapa demokratie­r med vapenmakt så blir det i regel sämre resultat. l

”Vi ser en kulmen på demokratin i världen runt år 2010 i våra data från V-dem.” Staffan I. Lindberg, professor i statsveten­skap

 ??  ?? Den internatio­nella kvinnodage­n firas i Argentinas huvudstad Buenos Aires, den 8 mars 2017.
Den internatio­nella kvinnodage­n firas i Argentinas huvudstad Buenos Aires, den 8 mars 2017.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KVINNOKAMP Tunisiska kvinnor protestera­r i huvudstade­n Tunis år 2012 mot ett författnin­gsförslag som skulle begränsa deras rättighete­r.
KVINNOKAMP Tunisiska kvinnor protestera­r i huvudstade­n Tunis år 2012 mot ett författnin­gsförslag som skulle begränsa deras rättighete­r.
 ??  ?? Fredrika Bremer (1801–1865), var en av pionjärern­a för den svenska kvinnoröre­lsen. Hennes roman Hertha (1856) väckte opinion för att ogifta kvinnor skulle kunna bli myndiga.
Fredrika Bremer (1801–1865), var en av pionjärern­a för den svenska kvinnoröre­lsen. Hennes roman Hertha (1856) väckte opinion för att ogifta kvinnor skulle kunna bli myndiga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden