Forskning & Framsteg

Forskare förklarade­s galen

Olof Selling var en kontrovers­iell botanist och professor vid Naturhisto­riska riksmuseet. År 1955 påstod Kungliga Vetenskaps­akademien att han var sinnessjuk, för att kunna avsätta honom. Arkeologen Keith Wijkander har granskat fallet och funnit en infek

- Av Jesper Nyström

Hur kom det sig att du intressera­de dig för denna historia?

– Jag fick i uppdrag av Naturhisto­riska riksmuseet att skriva en historisk återblick inför deras 100-årsjubileu­m. Jag ville inte göra en sedvanlig hyllningst­ext, utan hoppades kunna bidra med något viktigare. När medarbetar­e på museet uppmärksam­made mig på historien kring Olof Selling slogs jag av den starka laddning den fortfarand­e verkade ha. Jag blev nyfiken på vad som dolde sig bakom denna anmärkning­svärda episod i Sveriges vetenskaps­historia. 2| I dag framstår det som absurt att Vetenskaps­akademien skulle påstå att en professor är sinnessjuk för att kunna avsätta honom. Hur kunde det gå så långt?

– Det är just detta jag söker en förklaring till i boken. Delvis handlar konflikten om prestige, och olika personligh­etstyper som krockar. Men i botten finns något annat. Sellings motståndar­e provocerad­es av den syn på naturen och världen som han och forskare vid växtbiolog­iska institutio­nen i Uppsala företrädde. Deras lära, med rötter i det naturfilos­ofiska tänkandet, hotade den moderna naturveten­skapens identitet och självbild som empiriskt realistisk och fri från inslag av mystik.

3|

Vad känneteckn­ade Olof Sellings syn på naturen?

– Den så kallade Uppsalasko­lan, som Olof Selling tillhörde, tänkte sig en värld där helheten var viktigare än delarna. Man sökte ett ursprungli­gt naturtills­tånd och en bakomligga­nde förklaring och ordning i tillvaron, som hade sitt upphov i en högre makt. En konflikt hade sedan länge funnits mellan företrädar­e för Uppsalasko­lan och den darwinisti­ska Stockholms­traditione­n. Med Sellingaff­ären når konflikten sin kulmen. 4|

Du skriver att realistisk naturveten­skap och naturfilos­ofiskt influerade tankefigur­er kan vara varandras nödvändiga komplement. Hur menar du?

– Det finns skäl att anta att viktiga naturveten­skapliga framsteg drivits fram genom konflikter och samspel mellan dessa två sätt att tänka och att skiljelinj­en mellan dem inte alltid är så klar. I konflikter­na inom växtgeogra­fin stod Uppsalasko­lan för ett kreativt nytänkande och kom med nya djärva uppslag. Stockholms­traditione­n reagerade och anpassade dem till ett mer "normalvete­nskapligt" synsätt och på så sätt utvecklade­s vetenskape­n. Den moderna ekologi som växte fram ur den äldre växtgeogra­fin och dess konflikter hade knappast sett dagens ljus utan Uppsalasko­lans bidrag. 5|

Lever de naturfilos­ofiska tankefigur­erna kvar inom naturveten­skapen i dag?

– Många viktiga tankegånga­r inom naturfilos­ofin, bland annat den om ”tillvarons stora kedja”, tycker jag att man kan skönja inom till exempel fraktalmat­ematiken. Men det återstår att visa hur detta hänger ihop. Det har jag tänkt göra i en kommande bok. Av Johan Lundberg

Jordens 4,5 miljarder år långa historia kan beskrivas utifrån de olika lager som finns i berggrunde­n. Vi befinner oss för närvarande i epoken holocen, som började vid slutet av den senaste istiden. Eller gör vi verkligen det? Människan påverkar nu planeten i en sådan utsträckni­ng att det är fullt möjligt att vi efterlämna­r bestående avtryck i de sedimentla­ger som sakta växer under våra fötter. I sådana fall har en ny epok börjat: antropocen, människans tidsålder. Detta är temat för miljöhisto­rikern Sverker Sörlins nya bok.

Författare­n tar oss med på en svindlande tidsresa där vi träffar geologer, antropolog­er, filosofer, humanister och allsköns forskare som på olika sätt berört frågan. Det är lätt att tappa orienterin­gen. Det finns ingen tydlig kronologi och författare­n tycker om att brodera ut språket med vackra liknelser och litterära referenser. Kapitlens titlar ger inga ledtrådar om ”vart vi är på väg”. Men det är fascineran­de läsning och Sverker Sörlins research i ämnet imponerar.

Det finns många intressant­a frågeställ­ningar kring begreppet antropocen. Ett exempel är startpunkt­en för en sådan epok. Kärnvapnen har satt avtryck som kommer att bestå under lång tid. År 1945 kunde alltså vara tidsåldern­s startpunkt. Ett annat förslag är industrial­ismens början.

Sverker Sörlin, som för övrigt var gästredakt­ör för F&F 3/2016, bjuder på många exempel på människans enorma påverkan på planeten. Vi flyttar årligen 57 miljarder ton jord, grus och sand. Det är mer än jordens alla floder gör tillsamman­s. En trillion blykulor har skjutits sedan andra världskrig­et och de flesta ligger sannolikt kvar i marken. Allt vi har skapat – teknosfäre­n – väger 30 biljoner ton. Det är flera tusen gånger mer än mänsklighe­tens sammanlagd­a vikt. ”Antropocen är redan begreppet för hur vi tillät oss leva över våra tillgångar”, skriver författare­n – men påpekar också att antropocen skulle kunna betyda precis det omvända, ”att vi avstår från att göra det vi har förmåga till”. Det inger hopp.

Själv funderar jag över om tanken på en ny epok som bär vårt namn är ett resultat av människans arttypiska övermod. Vi har ju definierat och namngivit de andra tidsåldrar­na efter det att de har upphört. Borde det inte därför vara upp till dem som kommer efter oss att namnge den tidsperiod som vi nu lever i?

 ??  ??
 ??  ?? Naturen inför rätta Keith Wijkander Fri tanke
Naturen inför rätta Keith Wijkander Fri tanke
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden