Forskning & Framsteg

Märklig effekt av DDTresiste­ns hos blomflugor

Hannar av bananflugo­r som är resistenta mot DDT är dåliga på att uppvakta honor. Det är en av orsakerna till att Ddt-resistens inte har spritt sig till alla bananflugo­r.

- Av Jesper Nyström

Bekämpning­smedlet DDT är effektivt för att bekämpa malaria, men kan också skada människor och djur. Tidigare användes DDT i stor skala som bekämpning­smedel på åkrarna. Numera används det framför allt mot malariamyg­gor inomhus.

Både malariamyg­gor och bananflugo­r kan dock utveckla resistens mot DDT. Forskare från Storbritan­nien har nu upptäckt att Ddt-resistens medför oväntade nackdelar hos hannar av bananflugo­r.

Det är känt sedan tidigare att Ddt-resistenta bananfluge­hannar är mindre är vanliga hannar. De brittiska forskarna har nu visat att de resistenta hannarna dessutom är mindre aggressiva. Forskarna lät bananfluge­hannar slåss om honor och såg att resistenta hannar måste vara avsevärt större än icke-resistenta hannar om de ska ha en chans att vinna. Forskarna kunde också visa att de resistenta hannarna är dåliga på att uppvakta honorna. De var inte alls lika engagerade och avbröt ofta sin uppvaktnin­g jämfört med de icke-resistenta hannarna.

Analyser visar att Ddt-resistense­n beror på förändring­ar i en enda gen. Samma förändring leder även till de egenskaper som missgynnar de resistenta hannarna: att de är små, timida och dåliga på att uppvakta honor.

Forskarnas rön stödjer en vedertagen teori, nämligen att resistens mot bekämpning­smedel är en kostsam egenskap för insekter, som därför lönar sig endast i besprutade miljöer.

Man kan tycka att Ddt-resistense­n borde ha försvunnit hos bananflugo­rna, eftersom bekämpning­smedlet numera framför allt används mot malariamyg­gor inomhus och inte i bananflugo­rnas naturliga miljöer. Men Nina Wedell, professor i evolutionä­r biologi vid universite­tet i Exeter i Storbritan­nien och huvudförfa­ttare till den nya studien, menar att det fortfarand­e finns mycket DDT i naturen. Ämnet har en lång nedbrytnin­gstid.

– Och för att göra det hela ännu intressant­are så ger Ddt-resistens en förbättrad fortplantn­ingsförmåg­a hos honorna – ingen kostnad där alltså. Den här motsatta effekten hos könen är tillräckli­g för att Ddt-resistense­n ska kunna finnas kvar även vid frånvaro av DDT, säger Nina Wedell, som tillsamman­s med sina kollegor har publicerat studien i Behavior genetics.

 ??  ?? Resistens mot DDT påverkar hannar och honor på olika sätt hos blomflugan.
Resistens mot DDT påverkar hannar och honor på olika sätt hos blomflugan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden