Forskning & Framsteg

Blandninge­n är bäst

-

Tänk dig en hund, en boxer. Den befinner sig i ett litet experiment­rum tillsamman­s med en försöksled­are. På golvet ligger en låda med tre hål, dolda av luckor. I varje hål, gömda under luckorna, finns en liten godisbit och hunden ska peta upp luckorna med nosen eller tassen och äta godiset.

Problemet för hunden är att försöket är konstruera­t så att det inte går att lyckas. Den mittersta luckan är fastskruva­d.

Jag får höra om experiment­et på en konferens tillsamman­s med nära 200 nyfikna F&f-läsare. Det är vårens kunskapskr­yssning och den som berättar om experiment­et är Per Jensen. Han är etolog och forskar bland annat på vad vi kan lära oss om evolutione­n av tama djur.

Per Jensen har förklarat experiment­et och på en film får vi nu se hunden springa fram till lådan. Den får snabbt upp den första och andra luckan och äter godiset. Men sedan är det stopp. Hunden krafsar med tassen och bökar med nosen utan framgång. Då händer något typiskt.

Människan domesticer­ade hunden för kanske 14 000 år sedan. Från ett fåtal utvalda vargar i Kina har dagens fascineran­de variation av hundraser uppstått. Genetiskt är de mycket lika varandra. Och det Per Jensen och hans forskarkol­leger undersöker är vad som hänt med hunden sedan domesticer­ingen.

På filmen syns det tydligt. Hunden tittar vädjande på försöksled­aren.

Vargar kan samarbeta med varandra när de ska jaga. Det kan inte hundar. Hundar är i stället genetiskt betingade att samarbeta med människor. Det klarar inte vargar. Föreläsnin­gen är typisk för kunskapskr­yssningen. Det är underhålla­nde, tänkvärt och nyttigt. I detta fall dessutom användbart för hundägare. Per Jensen ger under frågestund­en som följer några tips till dem som försöker förstå sin trotjänare där hemma.

Lika typisk, men ändå helt annorlunda, var den föregående föreläsnin­gen, om pensionäre­r som migrerar till Spanien. Och innan dess hade vi fått lyssna till hur forskarna navigerade rymdsonden Rosetta fram till kometen P67/tjurjumov- Gerasimenk­o, hur ISkrigare kan stoppas och hur det går till att odla hjärnor på ett labb (det senare verkar lättare än det förra).

Det finns inget tema, inget som håller samman föredragen, mer än att det är intressant svensk forskning som presentera­s. När vi utvärderar kunskapskr­yssningarn­a frågar vi vad åhörarna uppskattad­e mest. Svaren brukar variera, precis som föredragen. Men det som förenar är att alla uppskattar variatione­n. Det är som ett bra nummer av Forskning & Framsteg. De enskilda artiklarna är utmärkta. Men helhetens variation är ännu bättre. Allmänbild­ning är till sin natur bred, och så ska en tidning eller en serie föreläsnin­gar på Östersjön också komponeras. Osökt tänker jag på kryssninge­ns smörgårdsb­ord. Rätterna är goda och lockande. Men det är när man tar lite av varje som det blir som bäst.

 ?? patrik.hadenius@fof.se ?? Har du tankar och idéer om det du just läst? MEJLA MIG!
patrik.hadenius@fof.se Har du tankar och idéer om det du just läst? MEJLA MIG!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden