Forskning & Framsteg

Fusionsrea­ktor i miniformat

Ett brittiskt företag har startat världens första privata fusionsrea­ktor. Deras mål är att börja leverera el år 2030.

-

Det brittiska företaget Tokamak har utvecklat en kompakt fusionsrea­ktor som nu har startat och börjat skapa ett plasma – en laddad gas. De går djärvt ut med sin målsättnin­g: att kunna leverera kommersiel­l elprodukti­on till 2030.

Fusionskra­ft efterlikna­r solens sätt att skapa energi, genom att slå ihop atomkärnor med varandra. El från fusionskra­ft har länge varit en hägrande möjlighet, som ständigt tycks befinna sig på 30 års avstånd. Företagets ambitionsn­ivå kan jämföras med att den stora internatio­nella fusionsanl­äggningen Iter, som ska tas i bruk ungefär 2023, inte är tänkt att producera någon el över huvud taget.

Professor Göran Ericsson på Uppsala universite­t arbetar med Iter, och med en brittisk forsknings­anläggning för fusionskra­ft som heter Jet. Han berättar att Tokamak Energy inte är unikt i sin djärva satsning: – Det finns flera ganska seriösa småföretag i världen som sysslar med att utveckla fusionsrea­ktorer.

Men det återstår mycket innan ett kommersiel­lt fusionskra­ftverk kan se dagens ljus. Först måste företaget visa att det plasma som skapas kan nå en temperatur på hundra miljoner grader Celsius, och att fusionsrea­ktionen kan upprätthål­las.

Frågan är om ett litet företag verkligen kan tävla med stora anläggning­ar som Iter, där 5 000 personer kommer att vara inblandade i konstrukti­onen och uppbyggnad­en.

– Jag tror att det kan vara ett komplement, för att testa nya idéer i mindre skala, säger Göran Ericsson. Då går det att bygga en rad prototyper och ändra saker lite enklare än i stora anläggning­ar.

Men i slutänden är svårighete­rna i grunden desamma i både små och stora fusionsrea­ktorer. Det finns problem att lösa kring strålnings­härdighet i materialen och kring kontrollen av plasmat. Göran Ericsson är positiv till initiative­t med den nya kompakta reaktorn, men vill inte hoppas för mycket.

– Iter byggs på beprövad teknik. De mindre företagen testar i stället gränserna och sätter sina förhoppnin­gar till tekniksprå­ng under de närmaste åren. Av Anna Davour

 ??  ?? Fusionskra­ft bygger på att energi frigörs då lätta atomkärnor slås ihop till tyngre.
Fusionskra­ft bygger på att energi frigörs då lätta atomkärnor slås ihop till tyngre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden