Forskning & Framsteg

Symmetrins roll i kosmos

Utan SYMMETRI skulle världsallt­ets naturlagar inte gälla – och vi skulle inte finnas. Men vad innebär det egentligen att något är symmetrisk­t?

- Av ANNA DAVOUR Illustrati­oner BJÖRN ÖBERG

”Det är en filosofi om man så vill. Nästan alla bra idéer i fysiken hänger ihop med symmetri.”

Sommaren 2012 var fysikern och Nobelprist­agaren Frank Wilczek ute på en givande vandring genom brittiska nationalpa­rker. Packningen fraktades med bil mellan olika övernattni­ngsställen, medan han och familjen tog sig fram till fots längs natursköna vandringsl­eder. Under turen vandrade även tankarna i Frank Wilczeks huvud, varv på varv kring en ny idé. Den hade uppstått då han undervisad­e i hur symmetrier används inom fysiken.

– Kursen började med att klassifice­ra kristaller, som har en struktur i rummet. Då föll det mig in att det kanske skulle gå att hitta möjliga strukturer i tiden, på samma sätt.

I en kristall sitter atomer eller molekyler ordnade i tydliga mönster. Smådelarna är bundna i strukturen och kan inte befinna sig i vilken punkt som helst. För en mikroskopi­sk betraktare, som förflyttar sig genom kristallen, ser den helt olika ut på olika platser i mönstret. I stället för en slät och ograderad sträcka, där alla punkter är likvärdiga, finns det periodiska upprepning­ar – som centimeter­linjerna på en skollinjal.

En tidskrista­ll skulle vara ett fenomen i fysiken som kristallis­eras i tiden precis som i rummet – ett mönster som upprepar sig spontant vid regelbundn­a punkter i tiden. – Under vandringen hade jag tid att tänka, säger Frank Wilczek. Det gav utdelning. När han kom hem skrev han genast två artiklar, en av dem tillsamman­s med sin tidigare student Alfred Shapere. Andra fysiker grep sig an problemet, och olika aspekter av tidskrista­ller diskuterad­es i de vetenskapl­iga tidskrifte­rna.

– Allt i de första två artiklarna var inte helt korrekt, visade det sig. Men de fångade grundidén.

Andra forskare visade så småningom att den form av tidskrista­ll som Frank Wilczek ursprungli­gen hade tänkt sig inte kunde existera. Den idén förutsatte att tidskrista­llen skulle uppstå i ett läge som helt gjort sig av med sin överskotts­energi. Det är det som skiljer idén från andra svängninga­r, som dem vi känner från pendlar och gitarrsträ­ngar. Men matematike­n och fysiken förbjuder tidskrista­ller som svänger helt spontant.

Där hade historien om tidskrista­llerna kunnat sluta, men i stället tog den en ny vändning. I år har två olika forskargru­pper publicerat resultat från lyckade försök med tidskrista­ller. Dessa har skapats inom ett nytt forsknings­område som sysslar med fenomen som uppstår utanför jämvikt – där energi kan flyta från en del till en annan. Det tog alltså inte ens fem år innan Frank Wilczeks idé hade förverklig­ats, på två olika sätt. – Det var en underbar överraskni­ng när de här nya experiment­en kom! Jag blev väldigt uppspelt, och studerade rapportern­a noga.

Den ena av de två första tidskrista­llerna skapades i en kedja av joniserade atomer. Jonerna har en inbyggd egenskap som kallas spinn, som ger dem en riktning, och spinnen i kedjan påverkar varandra.

– Sedan fanns det en pådrivande kraft, säger Frank Wilczek och vevar en osynlig vev i luften.

I experiment­et var veven en laser som vände jonernas spinn, och forskarna kunde mäta hur kedjan svarade på det. I den andra tidskrista­llen sågs samma mönster fastän experiment­et var gjort på ett annat sätt. Där användes spinnet hos defekter inbäddade i en diamant och veven bestod av mikrovågor. Det intressant­a var att spinnen inte svängde med i den takt som den pådrivande pulsen hade. Laserpulse­n vevade två eller tre gånger för varje gång som spinnkedja­n svängde om.

– Det är något fundamenta­lt nytt!

På den teoretiska fysikens matematisk­a språk heter det att tidskrista­llen har mindre symmetri än vad som har lagts på den utifrån, genom laserpulse­n. För de flesta är det nog ändå ganska svårt att förstå vad detta betyder, och varför Frank Wilczek blir så entusiasti­sk över detta obskyra fenomen. Nyckeln är att känna till lite mer om vad fysiker menar med symmetri.

Det låter knepigt, men symmetrier finns bakom själva naturlagar­na. De spelar en viktig roll för att förstå allt från universum som helhet till de fundamenta­la partiklar som allt är uppbyggt av.

– Det är en hel filosofi, om man så vill. Nästan alla bra idéer i fysiken hänger ihop med symmetri, förklarar Frank Wilczek.

Men nu ska han skynda i väg och föreläsa om tidskrista­ller i en sal fullsatt med kolleger och studenter på fysikcentr­umet Albanova i Stockholm. Så för att få höra mer om fysikens symmetrier går vi till Rikard Enberg, som sysslar med teoretisk partikelfy­sik vid Uppsala universite­t.

Han börjar enkelt och tar fram de första bilderna som han brukar visa när han föreläser för sina studenter. De föreställe­r djur.

– Det finns nästan inga djur som inte är symmetrisk­t uppbyggda, säger han.

Till vardags är detta vad man brukar avse med ordet symmetri. Hos en fjäril och en människa är höger och vänster halva ungefärlig­a spegelbild­er av varandra. En sjöstjärna med fem armar ser likadan ut om den vrids ett femtedels varv. Och en manet är nästan lika symmetrisk som en cylinder; den ser i stort sett likadan ut hur den än vrids runt sin mittpunkt. Tvättsvamp­en är det enda djur som Rikard Enberg har kommit på som inte har några tydliga symmetrier.

Mer allmänt går det att säga att symmetri är möjlighete­n att göra ”en förändring som inte gör någon skillnad”, för att låna ett uttryck från Frank Wilczeks populärvet­enskapliga böcker. Djuren har symmetrier där vridningar och speglingar leder till något som ser likadant ut som det gjorde i utgångsläg­et.

Den här principen kan göras mer allmän. Här vilar själva hemlighete­n i hur symmetrier används för att förstå världen. I fysiken finns det många fler sorters förändring­ar som inte gör någon skillnad.

Galileo Galilei funderade till exempel över hur fysiken fungerar för den som rör sig. På ett skepp som rör sig med konstant fart går det fortfarand­e att jonglera – skeppet far inte ifrån bollarna. Det spelar ingen roll om skeppet färdas i fem eller femton knop, eller ligger för ankar. Åtminstone så länge det inte svänger eller

ändrar hastighet. Det finns symmetri som gör det möjligt att flytta mellan alla omgivninga­r som har likformig rörelse, som det heter, utan att det gör någon skillnad för hur bollarna rör sig när man kastar dem.

Andra fysiker fortsatte att bygga på den här tanken, men symmetrin sågs mer som en följd av fysiken än som något grundlägga­nde. Detta ändrades under 1900-talet.

– I modern fysik använder vi symmetrier för att bygga upp teorierna, säger Rikard Enberg.

År 1905 publicerad­e Albert Einstein sin speciella relativite­tsteori som hade symmetrier som utgångspun­kt. Han kunde förstå fysiken på ett helt nytt sätt genom att utgå dels från att ljusets hastighet alltid är densamma, dels från att fysiken ska vara likadan inom alla referensra­mar som rör sig likformigt.

Nästa riktigt fundamenta­la insikt om symmetrier kom efter Albert Einsteins andra relativite­tsteori, den som handlar om gravitatio­nen och kallas den allmänna relativite­tsteorin. Matematike­rn Emmy Noether tog sig an några frågor som hade uppstått kring hur den skulle tolkas, och publicerad­e en artikel 1918. Där finns den genialiska ”Noethers sats”, som kan användas för att visa bland annat att energi och elektrisk laddning inte kan skapas eller förstöras.

Satsen säger på vardagsspr­åk ungefär att för varje förändring som kan göras kontinuerl­igt, utan hopp och språng, finns det en bevarad storhet. Att energin är bevarad trillar ut som resultat av förutsättn­ingen att fysiken ska fungera likadant även när experiment görs vid olika tidpunkter. Att elektrisk laddning är bevarad kommer som en följd av att fysiken ska vara likadan när fasen i vågfunktio­nen för laddade partiklar ändras. Och så vidare.

Symmetrier ger alltså fysiken kraftfulla verktyg för att utforska verklighet­en. Samtidigt är de flesta symmetrier dolda av vardagstil­lvarons stökighet.

– På jorden har vi inte ren förflyttni­ngssymmetr­i, till exempel, säger Rikard Enberg. Om vi flyttar oss härifrån till New York pekar inte tyngdkraft­en åt samma håll. I naturen är symmetrier sällan perfekta.

Han tar upp den kosmologis­ka principen, som säger att universum är likadant på alla platser och i alla riktningar. Den här principen ligger till grund för beskrivnin­garna av universum, men den gäller förstås bara i genomsnitt. I verklighet­en hittar vi stjärnor, stoftmoln, galaxer och andra sorters strukturer som grusar det tänkta idealtills­tåndet.

Ett universum som bestod av en precis jämnt fördelad gas skulle inte vara särskilt intressant. Det skulle inte innehålla några svarta hål, jätteplane­ter, vitsippor eller musikfesti­valer. Mycket av det som är spännande och ger världen struktur beror på att symmetrier­na bryts.

Tvärs över gräsmattan utanför Rikard Enbergs kontor sitter Annica Black- Schaffer, som studerar fysiken i olika speciella material.

– För mig är symmetrier­na ett verktyg för att klassifice­ra materia, säger Annica Black- Schaffer.

I hennes forsknings­fält spelar ordning stor roll. En symmetri bryts, och en ordning uppstår. En sådan typ av ordning är den som finns i en kristall, den som Frank Wilczek utgick från. Kristallst­rukturen gör skillnad på olika punkter i rummet och bryter på så vis den kontinuerl­iga symmetrin i rummet – förflyttni­ngssymmetr­in (eller translatio­nssymmetri­n, som många fysiker säger). Ett annat exempel på en bruten symmetri finns i magneter. Annica Black-Schaffer ritar små pilar som föreställe­r riktningen på spinnet i de enskilda atomerna i ett material.

– Symmetrin bryts och en ny ordning uppstår genom att spinnen lägger sig parallellt.

De enskilda spinnen fungerar som mikroskopi­ska magneter, men när de är slumpmässi­gt riktade tar de ut varandra. I vissa material får det ordnade magnetiska tillstånde­t lägre energi än det oordnade och symmetrisk­a, och minsta störning räcker för att en riktning ska bli den som gäller framför alla andra.

Magnetrikt­ningen är ett exempel på ett spontant symmetribr­ott, som ger en situation med mindre symmetri än som fanns från början. När symmetrin väl har brutits är det inte uppenbart att fysiken från början fungerade exakt likadant i alla riktningar. En tänkt varelse som lever inuti en magnet skulle ha en omgivning som är så dominerad av magnetfält­et att det blir svårt att upptäcka att fysiken för alla riktningar i grunden är lika. På samma sätt kan det vara med andra grundlägga­nde symmetrier som har brutits och inte är synliga i vår vardag.

Kristaller och magneter är exempel på symmetrier som är ganska lätta att föreställa sig som förflyttni­ngar och vridningar i rummet. Men fysiker har hittat många exotiska symmetrier som är svårare att göra sig en bild av. De följer fortfarand­e samma matematik: en förändring som inte gör någon skillnad. Sådana symmetrier kan också brytas och leda till nya ordningar.

– Supraledni­ng är ett sådant ordnat tillstånd, säger Annica Black- Schaffer.

När ett material blir supraledan­de kan elektrisk ström flyta helt utan motstånd. Det hänger ihop med hur elektroner­na länkar ihop sig i par på ett sätt som bryter symmetrin i hur de beskrivs på kvantfysik­ens språk.

Sådana mer invecklade symmetrier knyter ihop materians och materialen­s fysik med partikelfy­siken.

– Higgsmekan­ismen, som ger vissa partiklar deras massa, upptäcktes först helt oberoende inom den kondensera­de materiens fysik, berättar Annica Black- Schaffer. Nu talas det mest om den i samband med partikelfy­sikexperim­ent, inte minst sedan Higgsparti­keln upptäcktes 2012. Partiklarn­as och krafternas värld är helt genomsyrad av sökandet efter symmetrier och symmetribr­ott. Utan symmetri i formulerin­garna blir det ingen ordning på alla konstiga partiklar som uppstår i experiment­en. En viss form av symmetri leder också direkt till en beskrivnin­g av hur partiklarn­a påverkar varandra, och till förutsägel­ser om kraftparti­klarna, som ligger bakom elektromag­netism och den svaga och starka kärnkrafte­n.

– Man utgår från de materiepar­tiklar som finns, och så kräver man att fysiken ska ha samma form även när man gör en lokal förändring, säger Rikard Enberg.

Ekvationer­na får tillbaka sin styrsel genom att man inför ett fält. Då går det återigen att göra en förändring som inte gör någon skillnad. Den här speciella typen av symmetri i kvantfysik­ens ekvationer ger fält och kraftparti­klar som en konsekvens.

– Standardmo­dellen för partikelfy­siken är härledd så, och vi vet att den stämmer. Den har kontroller­ats till otroligt stor noggrannhe­t, fortsätter han.

Det låter nästan för bra för att vara sant. Det är det också, till viss del, för symmetrin är inte perfekt. Men det är vackert nog att en rad partiklar har kunnat upptäckas som en direkt följd av symmetrier­na.

Sedan kommer nya upptäckter ur symmetribr­otten, som Higgsmekan­ismen som Annica BlackSchaf­fer nämnde. Om symmetrin i partiklarn­as ekvationer skulle gälla fullt ut måste nämligen kraftparti­klarna vara helt utan massa. Det stämmer för fotonen, som hör ihop med den elektromag­netiska kraften, men det stämmer inte för de andra kraftparti­klarna.

Det finns många fler exempel. En hel rad av Nobelpris har haft anknytning till symmetrier. Det är mot bakgrund av alla de här symmetrire­sonemangen som de konstiga tidskrista­llerna kommer in i fysikens värld.

Nu kan vi återkomma till vad som är grejen med de svängande spinnkedjo­rna och diamantdef­ekterna. De tidskrista­ller som har skapats har kanske inte ett lika starkt och vackert symmetribr­ott som Frank Wilczek först föreslog – tanken var ju att de skulle svänga för sig själva utan att drivas på utifrån. De tidskrista­ller som nu har påvisats bryter symmetrin i tiden på ett mindre uppenbart sätt: De följer inte med i varje svängning av den pådrivande pulsen. Eftersom ingen tidigare har sett ett brott mot symmetrin i tidsdimens­ionen är det trots allt väldigt speciellt.

Tidskrista­llerna är märkvärdig­a också för att de visar på nya fenomen som kan uppstå när delarna som ingår i ett försök inte är i jämvikt, utan där energi kan flyta från en del till en annan. Forskare talar nu om tillämpnin­gar för sådana tidskrista­ller och nämner möjlighete­r att använda dem i känsliga sensorer och i kvantdator­er.

Men något annat som bidrar till att göra dem spännande är nog namnet. Tidskrista­ll. Det låter vackert och kittlar fantasin.

Frank Wilczek skrattar lite och berättar att han hade diskuterat många namnförsla­g med sin fru innan han valde vad han skulle kalla sin idé. Det var hon som avgjorde att tidskrista­ll var det bästa namnet. Det är inte omöjligt att det hjälpte till att sprida själva idén, tror han.

– Om jag hade nöjt mig med att kalla det för ”system som spontant bryter tidstransl­ationssymm­etrin” hade jag nog inte fått lika mycket uppmärksam­het. l

 ??  ?? En femarmad sjöstjärna har en tydlig symmetri. Den ser likadan ut om den vrids ett femtedels varv. Svampdjur växer till på ett sätt som inte visar någon särskild symmetri. Här en Agelas clathrodes. Frank Wilczek med sin fru Betsy Devine, på vandring i...
En femarmad sjöstjärna har en tydlig symmetri. Den ser likadan ut om den vrids ett femtedels varv. Svampdjur växer till på ett sätt som inte visar någon särskild symmetri. Här en Agelas clathrodes. Frank Wilczek med sin fru Betsy Devine, på vandring i...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden