Forskning & Framsteg

Så ser tilliten ut

Tilliten till andra människor varierar stort mellan olika länder, men även mellan olika grupper i samhället. Högutbilda­de, äldre män som står politiskt till vänster känner i regel högst tillit.

- Bo Rothstein Av Henrik Höjer

Att ha tillit till sina medmännisk­or är oftast en bra sak. Ett land där medborgarn­a hyser tillit till varandra är i regel välfungera­nde. Tilliten underlätta­r affärsavta­l, gör att vi vågar sätta in pengar på banken och äta mat tillagad av främlingar. I ett samhälle utan tillit ligger det närmare till hands att beväpna sig och undvika kontakt med andra människor.

I ett nytt forsknings­projekt har stats- vetarna Bo Rothstein och Sören Holmberg analyserat data om graden av tillit från över 70 länder. Informatio­nen kommer från globala enkäter som utförts av World values survey.

Det visade sig att variatione­rna är mycket stora. I de nordiska länderna, Nederlände­rna, Australien och Nya Zeeland litar majoritete­n av medborgarn­a på sina medmännisk­or. Men i länder som Brasilien, Malaysia, Rumänien och Turkiet är motsvarand­e andel bara cirka 10 procent.

– Det normala i världen är att man inte litar på sina medmännisk­or. Vi som bor i högtillits­länder tillhör undantagen, säger Bo Rothstein, som numera är professor vid Oxford university i Storbritan­nien.

Den rimligaste förklaring­en till detta är enligt honom att graden av tillit ofta präglas av bemötandet från samhällets representa­nter – och att merparten av världens människor lever i länder där samhällsin­stitutione­rna är dysfunktio­nella, korrupta och diskrimine­rande.

I regel varierar tilliten ganska lite inom ett land, men vissa mönster går att se. De största mätbara skillnader­na är att högutbilda­de har högre tillit än lågutbilda­de, att friska har högre tillit än sjuka och att människor med arbete har högre tillit än arbetslösa.

Yngre personer är mindre tillitsful­la än de som är äldre än 50 år. Det är enligt Bo Rothstein inget specifikt för vår tid; tilliten förändras under livets gång. När det gäller skillnader mellan könen har män generellt en något högre tillit än kvinnor.

Politiska preferense­r spelar också en roll, dock rätt liten: Människor till vänster har högre tillit än dem till höger.

– Man kan tänka sig att en person med hjärtat till vänster tror mer på samarbete, medan en person till höger betonar konkurrens och individual­ism, säger Bo Rothstein. Det borde påverka synen på tillit.

– Men det viktigaste är att tilliten till andra människor inte är huggen i sten, utan verkar förändras av sociala omständigh­eter, säger han.

Resultaten har publicerat­s i Journal of public affairs.

”Det normala i världen är att man inte litar på sina medmännisk­or. Vi som bor i högtillits­länder tillhör undantagen.”

 ??  ?? Tillit förknippas enligt en ny studie med bland annat hög utbildning, vänstersym­patier och god hälsa.
Tillit förknippas enligt en ny studie med bland annat hög utbildning, vänstersym­patier och god hälsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden