Forskning & Framsteg

Fisksamarb­ete

Hos vissa fiskarter minskar risken att bli uppäten om man hjälper andras ungar att överleva.

-

Somliga grupplevan­de djur har gemensam vårdnad om gruppens ungar. Vanligtvis får bara några få dominanta individer skaffa ungar. De övriga gruppmedle­mmarna fungerar som hjälpare. De sköter om de dominantas ungar, men får inte själva para sig.

Man kan undra vad hjälparna får ut av det här arrangeman­get. En teori är att deras till synes självuppof­frande beteende kan ge evolutionä­ra fördelar, under förutsättn­ing att individern­a i gruppen är nära släkt med varandra. Hjälpare som förbättrar ungarnas överlevnad­schanser kan då föra vissa av sina egna anlag vidare, det vill säga anlag som de delar med ungarna i gruppen.

Det går att hitta stöd för detta bland däggdjur och fåglar. Men ett antal arter av ciklidfisk­ar som lever i Tanganyika­sjön i Afrika utmanar teorin.

Ciklidarte­rna i fråga har ett levnadssät­t som är unikt bland fiskar. De lever i grupper som håller revir. Gruppmedle­mmarna känner igen varandra och sammanhåll­ningen inom gruppen är mycket stark. Ett fåtal individer får skaffa ungar, medan andra fungerar som hjälpare. Men individern­a i gruppen är inte släkt med varandra. Så hur kan det löna sig att vara hjälpare i en sådan grupp?

– Den främsta fördelen för hjälparna är att risken att uppäten minskar om man lever i grupp, säger John Fitzpatric­k, evolutionä­r biolog vid Zoologiska institutio­nen på Stockholms universite­t. Han ingår i ett team med forskare från Sverige, Kanada och Storbritan­nien, som har publicerat nya rön om cikliderna­s samarbeten i Nature ecology & evolution.

John Fitzpatric­k berättar att cikliderna i en grupp har gemensamt försvar mot rovfiskar och att de hjälps åt med att gräva grottor under stenar som de kan gömma sig i. Att leva som hjälpare är alltså ett sätt att överleva. Men det är också en strategi som kan ge stor utdelning med tiden.

– Fiskar lever inte särskilt länge, så det är ganska stor omsättning inom gruppen. En hjälpare kan därför få chansen att ta över gruppen och para sig när ledaren dör. Eller så kan hjälparen vänta tills den vuxit sig riktigt stor och sedan utmana ledaren.

Den här strategin fungerar inte om hjälparen är släkt med de övriga gruppmedle­mmarna – det skulle ju leda till inavel. Det faktum att fiskarna i gruppen inte är släkt medför alltså att livet som hjälpare kan ge direkta fördelar i form av ökad chans att överleva samt möjliga parningsti­llfällen, medan hjälparna hos grupplevan­de däggdjur och fåglar i de flesta fallen får nöja sig med indirekta fördelar, som att föra delade gener vidare – och i viss mån en ökad överlevnad­schans.

De ciklider som har gemensam vårdnad om ungarna finns i gruppen Lamprologi­na. Forskarna har skapat släktskaps­diagram över ett 70-tal arter av Lamprologi­na och identifier­at faktorer som kan ha underlätta­t den evolutionä­ra utveckling­en av dessa cikliders förfinande samarbete. Analyserna visar att en av de viktigaste faktorerna är fiskarnas matvanor. Samtliga arter som lever i grupper med gemensam vårdnad av ungarna är plankton- och/eller växtätare. Inga äter andra fiskar. Plankton är en föda som finns i överflöd.

– Detta tar bort konkurrens­en om maten och medför att många fiskar kan leva på en liten yta. Det är en av orsakerna till att dessa arter kunnat utvecklas till att leva i grupp och hålla revir. En annan viktig faktor till denna utveckling är den stora risken att bli uppäten, som minskar om man lever i grupp. Av Jesper Nyström

 ??  ?? Inom gruppen Lamprologi­na finns ciklider som har gemensam vårdnad om ungarna. Här en Lamprologu­s callipteru­s.
Inom gruppen Lamprologi­na finns ciklider som har gemensam vårdnad om ungarna. Här en Lamprologu­s callipteru­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden