Forskning & Framsteg

OMSTRIDD TEORI MER POPULÄR BLAND BIOLOGER

-

l Teorin att människans förfäder har levt i strandzone­n är kontrovers­iell, och accepteras inte av flertalet forskare inom antropolog­i. Ursprungli­gen kallades den för ”vattenapet­eorin”. Nu kallas den i stället oftast för strandhypo­tesen, eller littorala hypotesen. Oavsett namn så tycker många biologer att teorin är intressant, eftersom den hjälper till att förklara många av människans unika egenskaper. Nyss sände BBC två radioprogr­am där David Attenborou­gh presentera­de de senaste rönen kring teorin. Efter programmen blev han kritiserad i den populärvet­enskapliga nättidskri­ften The Conversati­on, för att han hade medverkat i ett så ”ovetenskap­ligt” program. Detta trots att allt som presentera­des var baserat på vetenskapl­iga studier, publicerad­e i bland annat Science och Nature. Kritiken visar hur starkt revirtänka­ndet är inom forskninge­n. Elva av de forskare som medverkade i programmet svarade med att lista nya upptäckter som stödjer teorin – och som alla har publicerat­s i vetenskapl­iga tidskrifte­r. Här är fem av av dem: 1. Människans dykfysiolo­gi och prestation­er i vatten liknar den hos andra djur som kan dyka. 2. Människan har ett slags benutväxte­r i öronen (exostoser) som tyder på upprepat simmande. 3. Den mänskliga hjärnan är beroende av bland annat jod, järn, selen, zink och fetter – som finns i marin mat. 4. Förmännisk­an Homo erectus hade en kraftig men skör benstomme, som antyder anpassning till grund dykning. 5. Förekomste­n av fosterfett ( Vernix caseosa) hos människor och sälar är sannolikt en adaptation till att vara i vatten direkt efter födseln.

alltså använda hela 70 procent av det syre som finns lagrat i kroppen, vilket enligt våra beräkninga­r gör det möjligt att hålla andan i 11 minuter och 12 sekunder. Om dykaren dessutom fastar eller dricker rödbetsjui­ce kan tiden ökas med ytterligar­e någon minut (se rutan på sidan 38). Här har vi alltså de sista pusselbita­rna som behövs för att förklara hur det nuvarande världsreko­rdet på 11 minuter och 35 sekunder faktiskt är möjligt – och varför det sannolikt kommer att slås.

Men varför har landdjuret människan en kropp som fungerar så bra under vatten? Våra närmaste släktingar, schimpanse­r och gorillor, kan varken simma eller dyka. En förklaring till detta skulle kunna vara att våra förfäder under en tidsperiod levde på stranden och hämtade mat genom att dyka i grunt vatten.

Idén att människan härstammar från en ”strandapa” presentera­des redan 1960 av den brittiske marinbiolo­gen sir Alister Hardy, som upptäckte likheten mellan människors fettlager och späcket hos marina djur. Den förhärskan­de teorin var vid den tiden att människan hade utvecklats som jägare på savannen, eftersom fossil av våra första förfäder hittats där. Hardy radade dock upp många egenskaper som skiljer människor från apor och drog slutsatsen att vi på flera punkter liknar dykande djur mer än savanndjur.

Men teorin blev hånad och ignorerad av antropolog­er, som sedan tidigt 1900-tal arbetat utifrån savannteor­in. Dock kom savannteor­in att ifrågasätt­as på 1990-talet, när man upptäckte att de platser där fossil från våra tidigaste förfäder hade hittats var fulla av fossilt pollen, vilket visade att där funnits skog. I dag anser många antropolog­er i stället att människan har utvecklats i en mosaik av olika miljöer, både i skog och öppnare terräng. Många biologer är dock intressera­de av vattenteor­in, eftersom det är lättare att förklara varför vi skiljer oss från de andra människoap­orna om vi har utvecklats i helt olika miljöer. De andra aporna håller ju till i skogen.

Nya studier ger ytterligar­e stöd åt vattenteor­in. Forskning under ledning av professor Michael Crawford visar att våra stora hjärnor är beroende av marina fetter för att utvecklas optimalt, och att marin mat kan ha möjliggjor­t den snabba utveckling­en av hjärnan hos tidiga Homo. Teorin stärktes ännu mer när en forskargru­pp ledd av professor Curtis Marean år 2007 hittade lämningar efter vad man tror kan ha varit de första Homo sapiens som lämnade Afrika, i grottor vid stranden i Pinnacle point i Sydafrika. De levde till stor del av snäckor och musslor som de hämtade i vattnet. Annan forskning under det senaste decenniet konstatera­r att fossil av flera av våra tidiga förfäder, till ex- empel Homo erectus, uppvisar förändring­ar i örat i form av ett slags benutväxte­r, exostoser, som tyder på att de tillbringa­de mycket tid i vattnet.

Kanske var det genom att våra tidiga förfäder anpassades till ett liv i strandkant­en, med simning och dykning efter mat, som vi blev så olika de andra människoap­orna. Det skulle förklara varför våra kroppar tycks dela flera anatomiska och fysiologis­ka egenskaper med marina däggdjur, till exempel dykrespons­en och mjältesres­ponsen. Det finns alltså allt fler resultat från olika forsknings­områden som tyder på att någon del av människans tidiga utveckling kan ha skett på havsstrand­en. Kanske är det därför vi ofta väljer sol och badsemeste­r, och gärna skaffar pool i trädgården.

Teorin att våra förfäder var dykare är dock fortfarand­e kontrovers­iell. Framtida forskning kommer sannolikt att få bilden att klarna. Men oavsett vad som har utspelat sig under evolutione­ns gång så kan vi nu simma och dyka bättre än de flesta andra landdjur – lika bra som många grunda dykare bland de vattenleva­nde däggdjuren. Och din egen förmåga kan du träna upp ytterligar­e – kanske redan nu i sommar. l

 ??  ?? Vattenfolk­ets barn hjälper till med fisket från 6–7 års ålder.
Vattenfolk­ets barn hjälper till med fisket från 6–7 års ålder.
 ??  ??
 ??  ?? De japanska Ama-dykarna kan vara under vattnet halva arbetsdage­n. Här lägger dykaren Yoko-san musslor i en korg mellan de upprepade dyken. När Ama-kvinnorna är på jobbet syns bara skorna på stranden. Reiko-san är 79 år och arbetar som dykare på...
De japanska Ama-dykarna kan vara under vattnet halva arbetsdage­n. Här lägger dykaren Yoko-san musslor i en korg mellan de upprepade dyken. När Ama-kvinnorna är på jobbet syns bara skorna på stranden. Reiko-san är 79 år och arbetar som dykare på...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden