Forskning & Framsteg

Lättviktig­t

- Av Mats Karlsson

Kampen om titeln ”världens lättaste material” har pågått sedan 1931, då Samuel Stephens Kistler uppfann aerogel. Det framställd­e han genom att ersätta vätskan i en gel med en gas. I början användes gas av olika metalloxid­er och 50 år senare togs kolbaserad­e aerogeler fram.

Aerogelern­a är extremt porösa och bara 1–15 % av deras vikt utgörs av fast material. De är väldigt starka, men samtidigt mycket sköra och krossas lätt vid slag till små partiklar – de förintas i ett dammoln!

De flesta aerogelern­a baseras på silikater och har en densitet på 1 mg per kubikcenti­meter, vilket är lägre än luft. En sådan aerogel hade länge världsreko­rdet i låg densitet för material tillverkad­e av människan. Under 2010-talet har det dock pressats ned ytterligar­e, i allt snabbare takt.

2011 framställd­es materialet ”ultralight metallic microlatti­ce” med en densitet på 0,9 mg/cm3, men redan året därpå kom aerografit med en täthet på ynka 0,2 mg/cm3. Fast gränsen var inte nådd. 2013 sänktes rekordet till en densitet under gasen heliums!

Ett japanskt laboratori­um meddelade att de framställt ”graphene aerogel” eller aerographe­ne, med en densitet på 0,16 mg/cm3, jämfört med heliums 0,179 mg/ cm3. Det baseras på grafener, kolskikt som bara är några atomer tunna.

Materialet har extrema absorption­segenskape­r. Aerografen kan suga upp 900 gånger sin vikt av olja, men absorberar däremot inte vatten. Därför skulle det kunna användas till att sanera oljeutsläp­p. Att filtrera växthusgas­er kan vara ett annat användning­sområde, superlätta byggmateri­al och isolering ytterligar­e andra. Fråga: Hur mycket väger luft?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden