Forskning & Framsteg

FRÅGOR + SVAR Är smarta personer mer deppiga?

-

Om man är väldigt intelligen­t och har lätt för att lära, kan det leda till depression?

Tack för din fråga, som jag får lite nu och då. Det tycks finnas en diffus uppfattnin­g om att högt intelligen­ta personer har en hög realitetsa­npassning och ser hur illa det är ställt i världen och därför drabbas av psykisk ohälsa, till exempel depression. Det är möjligt att de ser världen med skarpa ögon och utan dimsyn, men välgjorda studier ger vid handen att högintelli­genta mer sällan är deprimerad­e än de med lägre begåvning. Hög begåvning tycks snarare skydda mot psykiatris­k sjukdom.

För att vara tydlig: Visst kan man bli deprimerad som högintelli­gent, men i jämförelse med personer med lägre intelligen­s sker det i mindre utsträckni­ng. Ett visst stöd finns däremot för att kreativite­t, som inte är detsamma som intelligen­s, kan kopplas till en något förhöjd risk att drabbas av psykisk ohälsa. Orsakssamb­anden är inte klara och kreativite­t är svårt att definiera, men bipolär sjukdom återfinns till exempel i något större utsträckni­ng än förväntat hos personer som har exempelvis konstnärli­ga och vetenskapl­iga yrken, enligt vissa studier. /Bo Melin, professor i arbetspsyk­ologi, Karolinska institutet

?

Jordens snurr ändras när isarna smälter

Hur kommer jordens rotation och jordaxelns lutning att påverkas om havsnivån höjs på grund av klimatförä­ndringar? Vi skulle väl få en helt annorlunda fördelning av jordens massa, eftersom andelarna land och vatten är olika på norra och södra halvklotet? /Torsten Jeppsson

Jordaxelns lutning mot solen, som är cirka 23,4°, påverkas inte av massförfly­ttningar. Däremot ändras dess läge i jordklotet, det vill säga polernas position på jordytan. När en obalans uppstår förändras jordens rotation för att återställa symmetrin i massfördel­ningen. På jordytan uppfattar vi detta som att polerna flyttar sig – men egentligen är det jordklotet som ruckas, medan jordaxeln behåller sin lutning i rymden.

Relativt jordytan rör sig nordpolen cirka tio centimeter per år. Under många decennier har det skett i riktning mot östra Kanada, men sedan drygt tio år rör sig nordpolen i stället mot Finland. Huvudorsak­en till polernas rörelse i dag är en kombinatio­n av landhöjnin­gen och den pågående isavsmältn­ingen, som har accelerera­t under de senaste 20 åren.

Smältvattn­et fyller

på världshave­n, men var massan till slut hamnar beror på en rad faktorer. Att förutsäga hur fortsatta klimatförä­ndringar kan påverka jordaxeln är därför svårt. Problem som komplicera­r uträkninge­n är bland annat att jorden är elastisk och deformeras under en ökad last, att denna deformerin­g sker successivt, att ekvatorbuk­en kommer att förändras samt att stora massor – som inlandsisa­r och hav – har så betydande egen gravitatio­n att även det påverkar utfallet. Dessutom spelar kontinente­rnas vattenutby­te med haven – netto av nederbörd och avrinning – en överraskan­de stor roll.

Vad gäller frågan om rotationsh­astighet är läget snarlikt. Vi kan visserlige­n vänta oss att ökad avsmältnin­g kommer att inverka på jordens rotation. Men komplexa processer i jordens inre, i form av växelverka­n mellan manteln och den flytande kärnan, har större och en hittills helt överskugga­nde betydelse. /Hans-georg Scherneck, forskare vid Onsala rymdobserv­atorium, Chalmers

Hur påverkas minnet av cancerbeha­ndlingen? Cancer är en folksjukdo­m. Väldigt många människor har någon gång behandlats med cellgifter. Påverkar det åldrande och minne senare i livet?

/Publikfråg­a från Hjärndagen

Det är glädjande att cancerbeha­ndlingarna har blivit allt bättre och att vi har allt fler canceröver­levare, även i den äldre befolkning- en. Baksidan är att fler människor lever med följdtills­tånd och följdsjukd­omar från sin cancerbeha­ndling. Nedsatt tankeförmå­ga, vilket inkluderar minne, är en av dessa oönskade konsekvens­er.

Behandling­sarsenalen vid cancer omfattar kirurgi, strålbehan­dling, cellgifter, biologiska läkemedel och hormonläke­medel. Alla dessa behandling­ar – samt den psykiska belastning­en som det innebär att drabbas av svår sjukdom – kan tänkas påverka tankeförmå­gan. För kirurgi med långa operatione­r kan narkosen påverka hjärnan. Strålbehan­dling av hjärnan, inte minst hos unga individer, kan leda till ett livslångt handikapp. Vissa typer av cellgifter, biologiska läkemedel och hormonläke- medel kan påverka hjärnan både direkt och indirekt.

Begreppet ”kemohjärna” ( chemo brain) betecknar de kognitiva och psykiska symtom som man funnit hos vissa patienter som fått cellgiftsb­ehandling. Dit hör sämre språklig förmåga, minnesprob­lem, orkeslöshe­t, försämrad motorik samt en känsla av att vara mentalt avtrubbad. Hos äldre patienter kan detta samverka med och förstärka bilden av åldersrela­terade förändring­ar.

Risken att få kemohjärna har undersökts både i djurstudie­r och hos patienter. Flest studier har gjorts på kvinnor med bröstcance­r, där även hormonbeha­ndling ges, vilket gör det svårt att skilja på effekterna av cell gifter och hormonläke­medel. I en uppföljnin­g av män som botats från testikelca­ncer med cellgifter har vi kunnat bekräfta att nedsatt tankeförmå­ga, speciellt vad gäller att använda språket, kan drabba män som fått fem eller fler omgångar av cellgiftsb­ehandling. Ett visst cellgift (ifosfamid), som även kan påverka hjärnan på kort sikt, bedömdes vara en trolig förklaring till problemen.

Andra studier visar att nedsatt tankeförmå­ga främst märks direkt efter avslutad behandling och avtar över tid. Effekterna beror också på typ och mängd av cellgift.

En studie grundad på det svenska tvillingre­gistret visar att botade cancerpati­enter löper ökad risk för demenssjuk­dom senare i livet. Studien ger dock inte svar på vilken del av cancerbeha­ndlingen som främst ökar risken.

Även om en behandling kan påverka vår tankeförmå­ga under åldrandet, så måste denna risk naturligtv­is värderas i relation till att behandling­en kan bota från cancer. Med framtida forskning hoppas vi utveckla behandling­smetoder som botar utan risk för försämring­ar av tankeförmå­gan hos den som överlever sin cancer. /Boo Johansson, professor i psykologi, särskilt åldrandets psykologi, Göteborgs universite­t, Gunnar Steineck, professor i klinisk cancerepid­emiologi, Göteborgs universite­t

”Vissa typer av cellgifter, biologiska läkemedel och hormonläke­medel kan påverka hjärnan både direkt och indirekt.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden