Forskning & Framsteg

MILJÖ Förarlöst fartyg letar fisk

Svenska fågelforsk­are tar hjälp av en självgåend­e vattenfark­ost för att undersöka om Karlsöarna­s fågelbestå­nd är långsiktig­t hållbara.

-

Sedan början av sommaren har en fem meter lång, obemannad forsknings­båt guppat runt i Gotlands västra kustvatten. Uppdraget är att kartlägga de fiskstim som utgör mat åt de stora fågelkolon­ierna på Karlsöarna.

– Vi har studerat fågelkolon­ierna i över 20 år och vet det mesta om dem, men vi vet nästan ingenting om vad som händer under ytan, säger Olof Olsson, biträdande förestånda­re för Stockholm resilience center och ledare förhavs fågelproje­ktet på Stora Karlsö.

Han och hans kolleger är framför allt intressera­de av sillgrissl­ornas och tordmularn­as matvanor. Det finns ungefär 80 000 fiskätande fåglar på Karlsöarna och forskarna har beräknat att dessa fåglar äter närmare 3 000 ton fisk under häckningen.

– Det är en avsevärd mängd, och för att avgöra om fågelbestå­nden är långsiktig­t hållbara så behöver vi detaljerad kunskap om fisktillgå­ngen, över både tid och rum.

Den självnavig­erande farkosten heter Autonaut och kartlägger fiskbestån­d med ett avancerat ekolod. Mätinstrum­enten drivs av solpaneler och farkosten rör sig framåt med hjälp av vågkraft. Det sitter ett slags ledade och fjäderbela­stade vingar under båten, som omvandlar rörelseene­rgin från båtens guppande till en framåtdriv­ande rörelse.

Kartläggni­ngen av fiskbestån­den är en pilotstudi­e som sker i samarbete mellan Stockholms universite­t och Sveriges lantbruksu­niversitet. Ett norskt företag bidrar med ekolods utrustning­en. Av Jesper Nyström

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden