Forskning & Framsteg

MÄNNISKAN Gensaxens uppfinnare

I Umeå gjorde Emmanuelle Charpentie­r banbrytand­e forskning om gensaxen CRISPR/CAS9. Nu gläds hon över en viktig seger i striden om patent på den Nobelprist­ippade metoden.

-

För tio år sedan frågade folk om hon verkligen tänkt igenom sitt beslut: ”Emmanuelle, du är ju en storstadst­jej! Snart fyller du fyrtio. Vad i hela friden ska du göra i Umeå långt ute i ödemarken?”

– Jag fick den typen av frågor. Men de som verkligen känner mig sa bara: ”Det kommer att passa dig fint.”, säger Emmanuelle Charpentie­r.

Hon tackade ja till att bli gästforska­re vid institutio­nen för molekylärb­iologi vid Umeå universite­t. Där utvecklade hon idéerna bakom den metod som nu har revolution­erat livsvetens­kaperna. Den bygger på kunskap om en del av bakteriern­as immunförsv­ar mot virus som kallas CRISPR/ Cas9. År 2011 beskrev Emmanuelle Charpentie­r hur systemet fungerar – och hon insåg snart att det skulle kunna användas för att snabbt och enkelt förändra arvsmassan hos levande organismer.

Sedan dess har laboratori­er över hela världen börjat använda CRISPR/CAS9 till att ändra gener hos allt från bakterier till apor. Metoden nämns numera ofta i samband med spekulatio­ner om ett kommande Nobelpris. Nyligen har forskare i USA och Kina startat de första testerna på människor. De hoppas kunna bota cancer genom att genförändr­a patientern­as egna immuncelle­r.

I princip är det också möjligt att förändra mänskliga gener på ett sätt som påverkar kommande generation­er. Det är inget Emmanuelle Charpentie­r tycker är motiverat. Det finns andra sätt att hjälpa familjer med svåra ärftliga sjukdomar, till exempel i samband med en provrörsbe­fruktning.

– Om man börjar förändra människans genetiska arv blir det svårt att förhålla sig till en gräns som inte bör överträdas. Det

skulle kunna leda till transhuman­ism, som går ut på att förbättra människan, säger Emmanuelle Charpentie­r, som numera är chef för Max Planckinst­itutet för infektions­biologi i Berlin.

På senare år har hon deltagit i många etiska diskussion­er om tekniken hon utvecklat i nära samarbete med Jennifer Doudna, professor i molekylärb­iologi vid University of California, Berkeley i USA. Resor till vetenskapl­iga konferense­r slukar massor av tid och kraft. Samtidigt har hon ett starkt behov av att få vara i fred och tänka. Redan i tioårsålde­rn bestämde hon sig för att bli forskare, ett beslut hon jämför med viljan att gå i kloster.

– Ordet kloster är positivt för mig. Det står för tid att tänka och reflektera, säger Emmanuelle Charpentie­r.

Men hon är också en social person med ett stort nätverk av kolleger efter ett kringflack­ande liv i början av sin karriär. Under två decennier arbetade hon på nio akademiska institutio­ner i fem olika länder.

I Umeå tog hon sig tid att ompröva sin vetenskapl­iga inriktning. Hon stängde in sig och lusläste vetenskapl­iga rapporter om bakteriern­as försvar mot virus. Det ledde till konkreta idéer om ett experiment för att ta reda på hur systemet fungerar. Hon övertalade en av sina studenter vid universite­tet i Wien att utföra experiment­et. När studenten sedan ringde vid niotiden en försommark­väll satt Emmanuelle Charpentie­r fortfarand­e kvar i sitt arbetsrum i Umeå.

– Det var det bästa resultatet under hela min karriär.

Experiment­et visade att enzymet Cas9 samverkar med två olika rna-molekyler. Ett senare experiment avslöjade att den ena rna-molekylen gör det möjligt att programmer­a enzymet så att det klipper av dna på ett förutbestä­mt ställe.

Vid båda genombrott­en reagerade Emmanuelle Charpentie­r genom att skicka mängder av e-post med instruktio­ner om vidare försök. Inga champagnek­orkar flög i taket.

– Jag blev väldigt glad. Men jag är en person som vill veta vad som finns bakom, så jag går tillbaka till skrivborde­t och tänker ut nya experiment, säger Emmanuelle Charpentie­r.

Hon är också en person som startar företag baserade på sina idéer. Crispr Therapeuti­cs utvecklar nya sätt att bota blödarsjuk­a, thalassemi, cystisk fibros och flera andra sjukdomar. ERS Genomics säljer licenser till företag som vill använda den patenterad­e tekniken i vinstsyfte.

Patentfråg­an har lett till bråk, eftersom ett patent kan ge stora pengar. I USA lyckades Broad institute, ett samarbete mellan MIT och Harvard university, få ett patent på att använda CRISPR/CAS9 på eukaryota celler – som innefattar alla växter och djur. Det var ett hårt bakslag.

– Vi har överklagat, så frågan är ännu inte avgjord, säger Emmanuelle Charpentie­r.

I Europa har det gått bättre. I våras bestämde det europeiska patentverk­et (EPO) att Emmanuelle Charpentie­r och hennes medarbetar­e i Österrike och Kalifornie­n ska få ett brett patent, som även innefattar mänskliga celler.

– Jag är mycket glad över det beslutet, säger Emmanuelle Charpentie­r. Av Per Snaprud

 ??  ?? Emanuelle Charpentie­r bestämde sig för att bli forskare redan i tioårsålde­rn.
Emanuelle Charpentie­r bestämde sig för att bli forskare redan i tioårsålde­rn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden