Forskning & Framsteg

Växthusgas­er fångas in till växthus

Världens första kommersiel­la anläggning för att samla in koldioxid från luften och sälja den vidare har öppnat i Schweiz.

-

Företaget Climeworks har fått stöd av det schweizisk­a energidepa­rtementet för en demonstrat­ionsperiod på tre år av en anläggning som fångar in koldioxid från luften. Tekniken går ut på att luften sugs genom porösa filter som innehåller kemikalier som binder koldioxid. När filtren är fulla hettas de upp och koldioxide­n kan sugas upp i gasform. Via ett rör pumpas den sedan till ett växthus cirka 400 meter bort, där den tas om hand av växterna.

Totalt ska anläggning­en filtrera fram 900 ton koldioxid ur luften per år.

Climeworks är inte ensamt om att försöka skapa så kallade negativa utsläpp av växthusgas­er, där koldioxid förs bort från atmosfären. Magnus Rydén, docent på avdelninge­n för energi och miljö vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, deltar till exempel i ett nordiskt projekt för att utveckla nya sätt att fånga in och lagra koldioxid från rökgaserna från biobränsle­eldade kraftvärme­verk (F&F 5/2016).

Men han är tveksam till att infångning av koldioxid direkt ur luften kan bli lönsam:

– Det är en trevlig vision. Men luften innehåller bara 0,04 volymproce­nt koldioxid. Det är nästan ingenting jämfört med rökgaser, som innehåller 15 procent. Därför är det jämförelse­vis dyrt och besvärligt.

Enligt Climeworks är priset på den infångade koldioxide­n ungefär det dubbla jämfört med marknadspr­iset.

– Vi arbetar med nästa generation av vår teknik och räknar med att minska kostnadern­a med 50 procent. Men på avlägsna platser, till exempel öar med långa och dyra transporte­r, kan det löna sig redan i dag, säger Martin Jendrischi­k, presstales­man på företaget. Av Marie Alpman

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden