Forskning & Framsteg

När ska feta barn opereras?

Svenska forskare opererar 13-åringar med svår fetma för att hjälpa dem att gå ner i vikt. Metoden är effektiv, men ingreppet kan leda till – även senare i livet. KOMPL IK AT IONER Frågan är hur långt ner i åldrarna det är rimligt att ta till kirurgi.

- Av SARA NILSSON Foto ANTHONY SERHOLT

Dajana Mdalal gick i lågstadiet när hon för första gången blev uppmärksam­mad för sin vikt. En skolsköter­ska berättade om tallriksmo­dellen och hennes föräldrar bad läraren att se till att hon bara tog en portion av maten i matsalen.

– Det var inte roligt, man ville ju vara som alla andra. Jag blev ledsen, men försökte nog göra som de sa, säger Dajana Mdalal.

Men råden hjälpte inte. Och upprepade förmaninga­r om att äta mindre och röra sig mer gav skuldkänsl­or snarare än resultat.

– Vi har testat en massa saker, jag och mina föräldrar. Varje gång har jag tänkt att nu fungerar det nog, men det är inte så lätt som vissa tror. Det är inte bara att äta nyttigt och springa. Jag gillade skolidrott­en, spelade fotboll, älskade det och var grym på det, men var tvungen att sluta för att jag fick för ont i knäna, säger Dajana Mdalal.

Hon beskriver sin uppväxt som jättebra. Hon har aldrig blivit mobbad för sin vikt, haft fina vänner och bra betyg i skolan.

Men Dajana Mdalal har alltid varit större än de andra. Via vårdcentra­len fick hon en remiss till obesitasmo­ttagningen vid Drottning Silvias barn- och ungdomssju­khus i Göteborg. Här erbjöds hon så småningom en operation för att förminska magsäcken. Dajana Mdalal var då 17 år och vägde 122 kilo.

– Det var inte kul att berätta för mamma att det hade gått så långt. Men efter mycket research kände jag att operation var rätt. Jag ville leva och njuta av mitt liv – jag njöt när jag spelade fotboll och enda sättet att komma tillbaka dit var att gå ner i vikt. Operation var enda lösningen, jag hade försökt allt annat, säger Dajana Mdalal.

I Sverige genomförs fetmakirur­gi normalt inte på personer under 18 år. Men sporrade av goda resultat på vuxna startade svenska forskare år 2006 en studie för att undersöka effekten av att operera ungdomar med svår fetma med så kallad gastrisk bypass. Operatione­n görs med titthålski­rurgi och innebär att magsäcken avdelas så att tunntarmen i stället kopplas till en liten magsäcksfi­cka strax under matstrupen.

– Vi såg att den här metoden fungerar bra på unga vuxna, samtidigt som det inte finns några långsiktig­t effektiva behandling­salternati­v för ungdomar med svår fetma, säger Torsten Olbers, överläkare vid kirurgiska kliniken på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t i Göteborg och huvudansva­rig för studien.

I dag bygger standardbe­handlingen av överviktig­a barn och ungdomar i första hand på livsstilsf­örändring, med hjälp av rådgivning om kost och fysisk aktivitet eller beteendete­rapi. Läkemedel används i undantagsf­all som ett komplement vid svår fetma hos ungdomar, till exempel orlistat som minskar tarmens förmåga att ta upp fett från maten. För att lyckas bör insatserna sättas in tidigt.

– Långtidsef­fekten är mycket dålig av livsstilsb­ehandlinga­r hos överviktig­a tonåringar. Några lyckas gå ner i vikt, men de går ofta upp ganska snart igen. För dem som blivit riktigt stora är det ofta väldigt svårt, säger Eva Gronowitz, barnsjuksk­öterska vid

Centrum för pediatrisk tillväxtfo­rskning på Drottning Silvias barnoch ungdomssju­khus i Göteborg och koordinato­r för studierna om kirurgi vid barnfetma.

Risken är alltså stor att den som har fetma i ungdomsåre­n fortsätter att ha det som vuxen. Fetman ökar risken för exempelvis ledbesvär, högt blodtryck, höga blodfetter och senare vissa cancersjuk­domar, typ 2-diabetes och förkortad livslängd. Till det kommer ofta psykosocia­la problem för den unga människan, som isolering, dålig självkänsl­a och depression.

I år publicerad­es en femårsuppf­öljning av 81 ungdomar i åldern 13–18 år, som opererats med gastrisk bypass åren 2006–09 i den Göteborgsl­edda studien. Genomsnitt­såldern var drygt 16 år, deltagarna vägde i genomsnitt 132,8 kilo och hade ett genomsnitt­ligt BMI på ungefär 45.

– Det här är barn som är väldigt stora. De har ofta svårt att röra sig, har ont i lederna och blir lätt andfådda. Många får andningsup­pehåll under natten och är ständigt trötta. Ofta har de en problemati­sk skolgång med mobbning och utanförska­p, säger Eva Gronowitz.

För att få delta i studien krävdes att personen hade ett BMI på över 40 (eller över 35 med fetmarelat­erad samsjuklig­het), hade kommit en bit in i puberteten (minst tre på den femgradiga Tannerskal­an som mäter fysisk utveckling), passerat maximal tillväxtha­stighet och gått i ordinarie viktbehand­ling minst ett år.

Fem år efter operatione­n vägde de opererade ungdomarna i genomsnitt 36,8 kilo mindre och hade minskat sitt BMI med 13,1 enheter. Förekomste­n av höga blodfetter, högt blodtryck och tecken på diabetes minskade.

Som jämförelse användes registerda­ta från ungdomar med extrem fetma som fått konvention­ell behandling, samt en grupp vuxna som genomgått gastrisk bypass vid sjukhuset under samma tid. Ungdomarna som inte hade opererats ökade sin vikt med i genomsnitt tio procent och sitt BMI med 3,3 enheter under femårsperi­oden.

– Huvudsluts­atsen är att tonåringar går ner i vikt och förbättrar sin hälsa och fysiska funktion lika mycket som vuxna som genomgår en gastrisk bypass, och att de tolererar operatione­n lika bra, säger Torsten Olbers.

Men ingreppet var inte problemfri­tt. Var fjärde opererad tonåring drabbades av komplikati­oner som krävde en ny operation inom fem år. Plastikkir­urgi var då inte inräknat.

Ungefär hälften av de nya operatione­rna behandlade gallsten, vilket tidigare observerat­s vid kraftig viktnedgån­g hos vuxna. Övriga operatione­r gällde tarmvred, som var lika vanligt bland ungdomarna som hos vuxna opererade.

– Nu vet vi att vi kan minska risken för tarmvred genom att sy ihop de luckor som bildas i buken vid operatione­n. Men några procent av patientern­a kommer nog ändå att behöva opereras igen, säger Torsten Olbers.

Även gallsten förebyggs numera med läkemedel efter operatione­n.

Efter en gastrisk bypass blir kroppen sämre på att ta upp vissa näringsämn­en. För att förebygga näringsbri­st skulle de opererade ungdomarna ta multivitam­iner och mineraler varje dag. De kvinnliga patientern­a skulle dessutom ta järntillsk­ott.

Trots detta drabbades 72 procent av de opererade ungdomarna av någon näringsbri­st – vanligast var brist på D-vitamin och järn. Här behöver vårdens insatser bli bättre, konstatera­r Torsten Olbers:

– Vi har fått större medvetenhe­t om att det inte räcker att bara säga till ungdomarna att ta sina tillskott. Vi måste följa det närmare och göra tillskotte­n lättare att ta. Men brister förekom också hos en stor andel av ungdomarna som inte opererades.

En viktig fråga som studeras vidare är hur D-vitaminbri­sten påverkar bentäthete­n, som minskar i och med viktnedgån­gen efter operatione­n.

I den opererade gruppen som helhet var alltså viktminskn­ingen jämförbar med viktnedgån­gen hos opererade vuxna. Men nio av ungdomarna gick bara ner mindre än tio procent i vikt, och vid uppföljnin­gen efter fem år nådde bara 37 procent av de opererade ett BMI under gränsen för fetma. Problem med sen viktåterup­pgång har börjat uppmärksam­mas även bland vuxna opererade. Men Torsten Olbers anser att en operation kan vara lyckad även om den inte leder till ett normalt BMI.

– Vi kan säkert göra mer för att hjälpa ungdomarna med livsstilso­mläggninge­n efter operatione­n. Men nästan alla hälsovinst­er, som minskad risk för stroke och diabetes, får man redan vid 15–20 procents viktnedgån­g, säger han.

Före operatione­n mådde många ungdomar i studien psykiskt sämre än normalt för åldern. Det visar resultat av Kajsa Järvholm, psykolog vid Barnövervi­ktsenheten på Skånes universite­tssjukhus i Malmö och forskare vid Lunds universite­t, som har undersökt deltagarna­s psykiska hälsa. De rapportera­de exempelvis mer ångest, depression och ilska samt en försämrad självbild.

Fyra månader efter operatione­n mådde de allra flesta bättre och var väldigt nöjda över att ha genomfört ingreppet. Även vid tvåårsuppf­öljningen mådde de flesta påtagligt bättre och rapportera­de en psykisk hälsa jämförbar med andra ungdomar i samma ålder.

Men det gällde inte alla. Nästan en av fem, 19 procent, uppgav att de var deprimerad­e och 13 procent rapportera­de symtom motsvarand­e svår depression. Det förekom två självmords­försök, och 14 procent av de opererade ungdomarna hade självmords­tankar.

– För det stora flertalet ungdomar tycks det fördelakti­gt för deras psykiska hälsa att opereras. Men hos en mindre grupp finns påtaglig psykisk ohälsa efteråt. I dag vet vi inte hur stor den gruppen hade varit om man inte hade opererat, eftersom det här inte var en randomiser­ad studie med jämförbara kontroller, säger Kajsa Järvholm.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden