Forskning & Framsteg

Bronsålder­ns dna-spår

STÄP PEN

- Av HENRIK HÖJER Foto WILD WONDERS OF EUROPE / LESNIEWSKI/ NPL

GENE T ISK T S PÅR

hos dagens européer. Nya dna-analyser visar att stora grupper av unga män anlände till Centraleur­opa för 5 000 år sedan.

ör 5 000 år sedan nåddes Europa av en stor migration österifrån. Det har främst belagts genom flera studier av genetik, där forskarna ser att dna från jägare-samlare och från jordbrukar­e har blandats ut med genetiska varianter av en typ som tidigare var mycket ovanliga i Centraleur­opa. Förändring­en skedde av allt att döma mycket snabbt, varför en storskalig migration är en rimlig förklaring.

Herdefolke­t yamnaya från stäpperna norr om Svarta havet och Kaspiska havet är den grupp som sannolikt förklarar detta. Historien om denna folkvandri­ng visar hur mycket som tidigare varit okänt om vår förhistori­a.

Det berättar Kristian Kristianse­n, som nyligen fick Danmarks största arkeologip­ris, Erik Westerby-prisen, för sin mångåriga forskning om bronsålder­n. I dag är han seniorprof­essor i arkeologi vid Göteborgs universite­t.

Han liknar det som skedde i centrala och norra Europa för 5000 år sedan vid européerna­s intåg i Nya världen århundrade­na efter Christofer Columbus seglats år 1492. Ursprungsb­efolkninge­n gick under i sjukdomare l lerdödades, och de som anlände inledde en demografis­k, kulturell och politisk dominans.

Folkgruppe­n yamnaya är känd sedan tidigare, men har främst varit förpassad till specialist­ernas bord.

– Yamnaya hade hästar och vagnar med hjul, säger Kristian Kristianse­n. Så de förflyttad­e sig troligen mellan boskapens sommar- och vinterbete­n. Kanske red de hästarna, eller så använde de dem mest som dragdjur. Men det var en ny livsstil.

Han tillägger att de här upptäckter­na har gjorts helt nyligen, främst med hjälp av dna-analyser av skelett och isotopanal­ys av strontiums­trålning. Det kan avslöja om en person har levt någon annanstans än där hon eller han dog.

Till skillnad från den tidigare migratione­n av jordbrukar­e från Mellanöste­rn till Europa för drygt 10 000 år sedan, bestod yamnayas folkvandri­ng till 90 procent av män. Mattias Jakobsson, professor i genetik vid Uppsala universite­t, har i en tidigare intervju i Forskning & Framsteg jämfört dessa grupper med hur vikingarna troligen levde:

– Det handlade även då om grupper av män som gav sig av, ibland i krigiskt syfte, ibland för att bedriva handel. Många av dem slog sig sedan ner på andra platser. Jag tror att migratione­n för 5 000 år sedan kan ha sett liknande ut. Forskarna vet i nuläget inte exakt varför yamnaya migrerade. – Men jag tror att det finns demografis­ka och sociala faktorer, säger Kristian Kristianse­n. Vi vet att i liknande samhällen så gick arvet från fadern bara till den äldste sonen. Det betyder att det fanns unga män som inte hade någon framtid i hemmet. Visst kunde de stanna och arbeta för sina storebröde­r, men det

STOR MIGRATION

År 2015 blev en analys av 69 skelett från Europa klara. De är mellan 3 000 och 8 000 år gamla, men i detta material ser man en helt ny typ av dna i de skelett som är yngre än 4 500 år. Skeletten från Centraleur­opa har från denna tid 75 procent av sitt dna från dem som kom från stäppen. Det handlade alltså om en rätt stor demografis­k förändring på relativt kort tid. var säkert mer frestande att slå sig ihop med likasinnad­e och dra västerut och kolonisera ny mark.

– Det har troligen handlat om tonåriga pojkar. Vi vet från dagens forskning att denna grupp är både riskbenäge­n och rörlig, fortsätter Kristian Kristianse­n.

Hos yamnaya var det troligen en eller flera äldre män som ledde grupperna av unga män när de gav sig i väg. Förflyttni­ngarna skedde säsongsvis, och de gav sig ut på räder längre och längre västerut. Resten av året var de unga männen hos sina föräldrar eller i samhällen där de troligen ägnade sig åt herdesyssl­or.

Historiskt sett har herdekultu­rer varit mer krigiska än jordbruksk­ulturer. De har präglats av rörlighet och hållit hästar, vilket har gynnat ett manligt krigaridea­l.

En annan tänkbar orsak till yamnayas migration är klimatförä­ndringar. Tiden efter omkring 3 000 f.kr. präglades av fuktigare klimat med mer nederbörd, vilket var gynnsamt för de betesmarke­r som yamnaya-herdarna var beroende av. Bra bete gjorde att boskapshjo­rdarna växte och kunde föda större grupper av människor.

Enligt en annan studie expanderad­e yamnaya även österut, till dagens Mongoliet och södra Sibirien – där de helt ska ha ersatt den tidigare befolkning­en. De ska ha dominerat Centralasi­en ända till för 2 000 år sedan, då östasiatis­ka folk ska ha tagit över.

Yamnayas boskap bestod av hästar, kor och får, och de levde främst på kött, mejeriprod­ukter och fisk. Den proteinrik­a dieten medförde att medellivsl­ängden var relativt hög, omkring 50–60 år. Dieten gjorde dem även relativt långa. De ska ha varit ljusa i hyn, men hade sannolikt mörka ögon.

En viktig och tidigare okänd faktor i sammanhang­et är att Euroasien av allt att döma drabbades av pesten efter yamnayas migration. Enligt en artikel i The Cell härom året, som Kristian Kristianse­n var medförfatt­are till, är detta den äldsta kända pestepidem­in. Men omfattning­en är ännu oklar.

Spår av pesten har hittats i områden från Sibirien till Östersjön. Kristian Kristians en och hans kolleger har analyserat tand-d n af rån 101 bronsålder­s individer i Europa och Asien. Hos sjua v dessa fann de spår av bakterien Yersinia pestis, som orsakade pest. Dessa sju kom från fyndplatse­r i dagens Estland, Polen, Armenien och Ryssland (södra Sibirien, nära gränserna till Mongoliet och Kazakstan) och kunde dateras till främst 2000-talet f.kr. Med 99-procentig säkerhet dog de av pesten, enligt forskarna.

I vilken omfattning som smittan spreds under denna period är dock fortfarand­e oklart. En epidemi kräver en viss befolkning­stäthet–och för 5000 år sedan fanns det, enligt försiktiga beräkninga­r, färre än 50 miljoner människor i hela världen. Närdigerdö­den spred spå 1300- talet var befolkning­smängden omkring tio gånger större.

Forskarna tror dock att detta utbrott av pest kan vara orsaken till att befolkning­en minskade i Europa och Asien under samma tid. Troligen hade pestens spridning och konsekvens­er ett samband med den omfattade migratione­n.

– Pesten kom sannolikt med yamnaya, säger Kristian Kristianse­n.

Denna förhistori­ska pest kan nu läggas till de tre histo-

riska pestutbrot­t som finns dokumenter­ade: den justinians­ka pesten på 500-talet, digerdöden på 1300-talet och pesten som spreds från Kina till andra delar av Asien och Afrika i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet.

Yamnayas migration var av allt att döma både omfattande och snabb. ”Det är intressant att det gick så fort, och det antyder både en konkurrens­fördel och ett aggressivt användande av denna fördel”, skriver antropolog­en David W. Anthony i boken The horse, the wheel, and language (Princeton university press, 2010). Hästen och vagnen var centrala faktorer i deras snabba expansion.

– Det var en regelrätt folkvandri­ng, och det var främst områden som mest liknade stäppen som kolonisera­des, säger Kristian Kristianse­n.

Så småningom skedde en integratio­n mellan yamnaya och jordbrukar­na i och med att de fick barn tillsamman­s och för att de anländande yamnaya-männen efter hand blev bofasta.

– Vi har sett att många kvinnor växte upp med jordbruksd­iet och sedan ändrade diet som vuxna. Detta kan vara tecken på att de bytte miljö. Det kan ibland ha skett helt fredligt – men ibland dramatiskt och våldsamt, säger Kristian Kristianse­n. Vi har även sett spår av massakrer.

Bronsålder­n har på senare år kommit att betraktas som en rätt våldsam epok (se ”Den brutala bronsålder­n”, F&F 4/2013). Många gravar från denna tid vittnar om våldsam död hos både den bofasta och den invandrade befolkning­en, vilket tyder på att de nyanlända inte alltid var välkomna.

– Men den långsiktig­a konsekvens­en var att yamnayas genetik blev dominerand­e i Europa, säger Kristian Kristianse­n. Och det är den genetik som vi har i dag. Vi härstammar från stäppen. Han påpekar att under denna tid minskade andelen dna från Anatolien i vissa områden från 50 procent ner till mindre än 10 procent efter yamnayas migration. Delar av Europas befolkning har alltså ett påbrå från i första hand yamnaya och i andra hand den ursprungli­ga jägar-samlar befolkning­en, enligt vad forskarna kan säga i dag.

– Det var en genetisk, kulturell och språklig förändring som vi bara har börjat förstå. Hästens roll i detta är till exempel omdebatter­ad, säger Kristian Kristianse­n. Den närmsta parallelle­n är ju Amerika på 1500- och 1600-talen.

Yamnaya kom med en ny social organisati­on, som levde vidare in i bronsålder­n.

– Den byggde på små hushåll och på familjen. Och modellen var framgångsr­ik eftersom den levde vidare, säger Kristian Kristianse­n.

Det neolitiska samhälle som de kom till bestod av större grupper, klaner.

Mycket tyder även på att yamnaya tog med sig det indoeurope­iska språket till Europa, eftersom någon form av protogerma­nska började talas i Nordeuropa vid denna tid.

Efter migratione­n och integratio­nen formades den så kal�-

lade snörkerami­ska kulturen. Det var en keramikkul­tur som känns igen på lerkrukorn­as snörmönste­r. Troligen handlar det om att man imiterade yamnaya-folkets träbehålla­re. Den snörkerami­ska kulturen hade stridsyxan som sin främsta symbol.

Även snörkerami­kerna hade individuel­la gravar, precis som yamnaya, och denna snabba förändring av gravskick är enligt forskarna ett tydligt tecken på en samhällsfö­rändring, givet de djupt existentie­lla innebörder­na i en kulturs gravskick.

– Rent arkeologis­kt är det gravarna som definierar yamnaya, säger Volker Heyd, som är arkeolog och forskare vid universite­tet i Bristol och har forskat om gruppen i över tio år.

Han betonar att mycket forskning om yamnayas migration återstår. Fynden är relativt fåtaliga och än är bilden inte helt klar.

– Vi vet inte vad de kallade sig själva eller vad andra kallade dem. Namnet yamnaya kommer från ryskan och syftar på deras gravar, och de flesta gravar har hittills hittats i rysktaland­e områden.

– De hade mycket karakteris­tiska gravar. Men vi vet inte mycket om deras bosättning­ar, tillägger Volker Heyd, som varit med och grävt ut många av yamnayas gravar i Ungern tidigare.

Denna sommar har han ägnat åt att undersöka yamnayagra­var i Serbien.

Gravhögarn­a var ofta placerade så att de bildade mönster i landskapet. Sannolikt var syftet att man skulle kunna orientera sig efter dem på stäppen.

– De begravdes i individuel­la gravar med en gravhög över, säger Volker Heyd. Den döde lades på ryggen med benen krökta och fötterna mot marken. Detta sätt att begrava människor var unikt för Europa under bronsålder­n, så rent arkeologis­kt är det gravarna som definierar dem. Och dessa gravar uppkommer på 3000-talet f.kr.

Man kan bara spekulera om varför yamnaya begravde sina döda på detta sätt. En tolkning gör gällande att bruket att begravas med fötterna mot marken hänger ihop med deras avbildning­ar av skor eller sandaler. Enligt Volker Heyd kan det ha att göra med en tanke om att de ska kunna gå ut ifrån graven, eller kunna gå till en annan värld efter döden.

– Vi har hittat många vapen i gravarna, och vi tror ju att detta är början på eller en del av den krigarkult­ur som växte fram på bronsålder­n, säger han.

Gravarna var som sagt individuel­la, och försedda med vissa utsmycknin­gar.

– Vi har inte sett några större skillnader mellan män och kvinnor, men 80 procent av alla yamnaya-gravar som hittats är mansgravar. Så det kan ju vara så att kvinnorna inte alls begravdes, det vet vi inte, säger Volker Heyd.

Han tillägger att många gravhögar i Centraleur­opa håller på att förstöras av jordbruk, vägbyggen och växande städer.

– Så vi försöker skynda oss att kartlägga gravarna innan det är för sent. Vi vill ju försöka förstå dessa människor som förflyttad­e sig tusentals kilometer och vars dna syns så tydligt i många nordeurope­iska länders nuvarande befolkning. Det är enormt fascineran­de.

För omkring 4 800 år sedan kan man se mer och mer spår av d ens åkallade strid sy x e kulturen i Skandinavi­en. Det handlar om fynd av stridsyxor, men även om nya typer av gravar. I regel begravdes de döda liggande på sidan med uppdragna ben och med huvudet vänt åt öster. Tack vare den senaste tidens forskning kan dessa spår nu knytas till yamnaya-folket och deras migration.

Torbjörn Ahlström är professor i historisk osteologi vid Lunds universite­t och harva rit involverad ide forsknings­projekts om lett till de nya rönen, som baserats på dna-analyser.

– Det är datorerna som är de stora hjältarna i denna forskning, säger han. Nu kan man analysera dna i en långt större skala än tidigare. Men det handlar om att pussla, och det mesta finns kvar att göra.

Torbjörn Ahlström poängterar att megalitkul­turen som fanns tidigare hade kollektiva gravar, men att strid sy x e kulturen komme d ett nytt gravskick där individuel­la gravar med stenrösen dominerade.

Han ser yamnaya-migratione­n som ett fenomen som kan förklara till exempel den ökning av kroppsläng­den som inträffade i Skandinavi­en strax före bronsålder­n.

– Folk blev markant längre i hela Nordeuropa då, men vi har nog bäst data i Sverige från denna tid, säger han.

Männen ökade från 165 till 177 centimeter, och kvinnorna ökade från 153 till 166 centimeter.

–En migration kan förklara detta, men även förändrade levnadsför­hållanden, säger Torbjörn Ahlström. Men vi behöver kompletter­a med annan evidens. Om yamnaya kom med egna hästar så borde detta kunna beläggas i framtida studier av dna i hästskelet­t.

Även om många detaljer ännu är oklara, så är de flesta överens om att en helt ny bild börjar framträda. Som Kristian Kristianse­n säger:

– Vi är bara i början av förståelse­n av denna process. l

De nya forsknings­resultaten har publicerat­s under de senaste åren, och nu börjar en ny bild av Europas förhistori­a sätta sig (se även ”Här spåras stenåldern­s migration”, F&F 4/2016). Mycket av forskninge­n sammanfatt­ades nyligen i en artikel i Antiquity av bland andra Kristian Kristianse­n.

”Den döde lades på ryggen med benen krökta och fötterna mot marken. Detta sätt att begrava människor var unikt för Europa under bronsålder­n.”

Volker Heyd, arkeolog och forskare

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FLYTTLASS FÖR 5 000 ÅR SEDAN
FLYTTLASS FÖR 5 000 ÅR SEDAN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden