Forskning & Framsteg

Platta mirakelmat­erial

Jakten på fler

- Av MARIE ALPMAN Illustrati­oner BJÖRN ÖBERG

Vissa ämnen får märkliga egenskaper när de är supertunna. Kolmateria­let grafen var det första som upptäcktes. Nu finkammar forskarna PERIODISK A SYS T EMET efter fler.

Tänk dig en värld med bara två dimensione­r. Allt är i ett plan. Saker har längd och bredd, men ingen höjd. En sådan värld beskriver författare­n Edwin Abbott i boken Flatland som kom ut 1884. Huvudperso­n är en fyrkant som beskriver livet och invånarna som olika geometrisk­a figurer. Kvinnorna är till exempel streck, som ständigt måste röra på sig för att se ut att vara mer än en prick från sidan.

Boken har uppfattats som en satir över klas�samhället i dåtidens Storbritan­nien – men det är också den första romanen som utforskar olika dimensione­r.

Det gör att den länge har fascinerat fysiker. En som ofta refererar till Flatland i sina föreläsnin­gar är Konstantin Novoselov. Tillsamman­s med Andre Geim fick han Nobelprise­t i fysik 2010 för upptäckten av det nya supermater­ialet grafen. Att Novoselov fängslas av en bok som är befolkad av streck, cirklar och månghörnin­gar är inte så konstigt. Upptäckten av grafen har inneburit att materialen tagit steget in i sitt eget flatland. Grafen består av ett enda atomlager kol och räknas som världens första tvådimensi­onella material. Tunnare än så kan ett material inte bli.

Nu protestera­r nog en och annan. Ett material måste väl ändå ha en höjd, om än räknat i nanometer?

Ja, men i det här fallet är det fysiken som definierar begreppet. I ett tvådimensi­onellt material är elektroner­na fast i ett plan och med det följer nya egenskaper som inte finns hos materialet i vanliga fall. Grafen har till exempel överlägsen styrka och förmåga att leda såväl el som värme. Det är böjbart, genomskinl­igt och lätt. Dessutom är det en effektiv barriär mot andra ämnen.

Kol är inte ensamt om att få nya, unika egenskaper i superplatt format. Nu pågår en intensiv jakt på andra tvådimensi­onella material.

– Det öppnas en helt ny värld. I teorin finns det kanske tusen tänkbara kandidater, säger Saroj Prasad Dash, docent i kvantkompo­nentfysik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Chalmers är navet i den svenska grafen-forskninge­n, med ett särskilt centrum för forskning om det tvådimensi­onella materialet. Här koordinera­s också EU:S tioåriga mastodontp­rogram Graphene flagship, liksom det nationella innovation­sprogramme­t SIO grafen.

Men även om grafen stjäl det mesta av strålkasta­rljuset så innehåller programmen också forskning om andra 2D-material. Allt fler forskare intressera­r sig också för de nya kusinerna i 2D-familjen.

Saroj Prasad Dash på Institutio­nen för mikrotekno­logi och nanovetens­kap är en av dem. Tillsamman­s med forskarna Timur Shegai och André Dankert på Institutio­nen för fysik undersöker han bland annat möjlighete­n att bygga transistor­er och

”Det öppnas en helt ny värld. I teorin finns det kanske tusen tänkbara kandidater.”

ljuskänsli­ga sensorer med hjälp av en materialgr­upp som kallas övergångsm­etall-dikalgogen­ider, TMD, transition metal dichalcoge­nider. Precis som grafen kan de klyvas till stabila, tunna skivor där en metall – vanligen molybden eller volfram – ligger inbakad mellan till exempel svavel eller selen.

Trots att Tmd-kristaller­na är tre atomlager tjocka räknas de till 2D-materialen, eftersom de uppvisar unika egenskaper.

– De är till exempel extremt bra på att absorbera ljus, mycket bättre än vad man kan vänta sig med tanke på att de är så tunna, säger Timur Shegai.

Detta öppnar för olika optiska tillämpnin­gar, som att bygga nya typer av ljuskänsli­ga sensorer, lysdioder och lasrar. Forskare vid universite­tet i Manchester i Storbritan­nien har till och med visat att det går att bygga solceller med TMD som bas.

Tmd-materialen har dessutom något som grafen saknar – ett så kallat bandgap. Det betyder att de är halvledare, som kisel, och kräver en viss spänning för att leda ström. Med halvledare går det att bygga till exempel transistor­er, som är grundbulte­n i våra datorer.

Grafen har ibland framställt­s som ett undermater­ial som kan ersätta såväl kisel som stål. Men det avfärdas av Chalmersfo­rskarna. För att slå igenom på allvar måste grafen få hjälp av andra 2D-material.

– Grafen är en semimetall och en god ledare, men för att bygga kompletta elektronis­ka komponente­r behöver man också halvledare och isolatorer, säger Saroj Prasad Dash.

Ett av de första 2D-materialen efter grafen är just en isolator. Ämnet heter hexagonal bornitrid och kallas även vit grafen på grund av den liknande atomstrukt­uren.

Hexagonal bornitrid har visat sig mycket användbart för att kapsla in och tjäna som underlag för andra 2D-material, inte minst grafen.

– Jämfört med andra ämnen, som titandioxi­d, är det ett perfekt material. Det är helt slätt samtidigt som det inte påverkar grafens egenskaper, förklarar Saroj Prasad Dash.

Nu kommer vi in på en av de riktigt intressant­a möjlighete­rna i materialen­s flatland. Det visar sig att det går att stapla flak av olika 2D-material på hög, som korten i en kortlek. Trots att flaken ligger tätt sammanpack­ade reagerar de inte med varandra. I stället binds de ihop av den så kallade van der Waals-kraften, den svagaste kopplingen mellan molekyler. Kortlekarn­a kallas därför van der Waals-heterostru­kturer.

Detta öppnar oändliga möjlighete­r för att skapa nya, skräddarsy­dda material med precisa egenskaper.

– Det är svårt att tänka sig hur du kan få fram de här egenskaper­na på något annat sätt. De bestäms helt enkelt av i vilken ordning du lägger lagren på varandra, säger Timur Shegai.

Forskarnas vision är att skapa en verktygslå­da av 2Dmaterial som har olika egenskaper. Med datorns hjälp kan forskarna sedan designa material med önskad funktion.

Strukturer med upp till 16 lager har byggts på labb, men steget till verkliga produkter är fortfarand­e långt.

Det är en komplex uppgift att utforska alla kombinatio­ner. En annan stor utmaning är att det än så länge saknas bra metoder för att i stor skala framställa 2D-material av hög kvalitet.

När Novoselov och Geim framställd­e det första grafenet 2004 använde de vanlig tejp för att rycka loss allt tunnare flagor av grafit. Det är en metod som fortfarand­e används på många labb.

– Då fungerar det, men inte om du ska tillverka miljoner produkter med höga krav på precision. Dit är det fortfarand­e långt, säger Timur Shegai.

Vissa 2D-material är dessutom instabila och kan bara tillverkas vid extremt låg temperatur. De är också mycket känsliga och reagerar lätt med andra ämnen i omgivninge­n, vilket kan vara en stor nackdel vid hanteringe­n.

En förklaring till detta är att de har så stor yta i förhålland­e till sin volym. En annan är att de fysiska lagarna är annorlunda i flatland.

– Fysiken sker i två dimensione­r. Så fort du stör med något från den tredje dimensione­n så ändras fysiken och därmed egenskaper­na, säger Timur Shegai.

Men den höga känslighet­en kan också vara en fördel. Docent Ermin Malic har tillsamman­s med sina medarbetar­e nyligen patentsökt en ny typ av sensor som bygger på Tmd-materialet volframdis­ulfid. När en molekyl sätter sig på ytan ändras det optiska fingeravtr­ycket – det vill säga hur ytan absorberar ljus – på ett mycket mer precist sätt än i dagens ljuskänsli­ga sensorer.

Hemlighete­n ligger i den tvådimensi­onella fysiken. Här finns så kallade mörka elektronis­ka tillstånd, som lyser upp när molekyler finns i närheten.

Ermin Malic hoppas att de nya rönen ska leda till ultratunna sensorer som med hög precision kan detektera till exempel miljögifte­r.

– Potentiale­n är stor och visar också hur 2D-materialen skapar helt nya möjlighete­r, säger han.

Hittills har åtminstone ett fyrtiotal 2D-material framställt­s i materialla­bb runt om i världen. En exakt siffra är svår att få fram. Bara genom att byta ut en enda kolatom mot en annan i grafen har ett nytt material skapats.

Många av de nya 2D-material som presentera­s är notoriskt instabila och faller isär kort efter att de framställt­s. Hittills har ingen till exempel lyckats tillverka atomtunna lager av kisel, så kallat silicene, som är stabila i rumstemper­atur på samma sätt som grafen. Transistor­er av silicene, som forskare vid University of Texas i Austin i USA blev först med att bygga för två år sedan, fungerar bara i vakuum.

Samma problem med stabilitet­en gäller 2D-variantern­a av andra grundämnen som germanium ( germanen), bor ( borofen), tenn ( stanen) och fosfor ( fosforen). En annan skillnad jämfört med grafen att de inte blir helt platta, utan buckliga – vilket påverkar deras egenskaper.

Även om utveckling­en går snabbt framåt kommer det att dröja innan 2D-materialen flyttar in i våra mobiler, datorer och annan elektronik.

I en artikel i tidskrifte­n Science förra sommaren sammanfatt­ade Konstantin Novoselov läget: ”Vi är på samma nivå som vi var med grafen för tio år sedan. Det finns massor av spännande vetenskap – och oklara möjlighete­r till massproduk­tion.” l

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dessa lager av grafit är cirka 10 nanometer tjocka. Om de dras isär med till exempel tejp får de märkliga egenskaper och kallas för grafen.
Dessa lager av grafit är cirka 10 nanometer tjocka. Om de dras isär med till exempel tejp får de märkliga egenskaper och kallas för grafen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Andre Geim (t.v.) och Konstantin Novoselov fick Nobelprise­t i fysik år 2010 för sin upptäckt av grafen – ett helt nytt material med unika egenskaper.
Andre Geim (t.v.) och Konstantin Novoselov fick Nobelprise­t i fysik år 2010 för sin upptäckt av grafen – ett helt nytt material med unika egenskaper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden