Forskning & Framsteg

Hjortar fintar jägare

Under livets gång lär sig honor av kronhjort olika knep för att undvika jägare. Hannarna har inte samma förmåga.

- Av Jesper Nyström

Honor av kronhjort är sociala och lever i grupp. Den främsta dödsorsake­n bland de kronhjorta­r som nyligen studerades av en internatio­nell forskargru­pp, där även svenska forskare ingick, var jakt. Honorna får därför erfara att gruppmedle­mmar blir dödade och kan ta lärdom av det. Dessutom lär de sig överlevnad­sknep av varandra. Ju äldre hjortarna blir, desto skickligar­e blir de på att undvika jägarna. När hjortarna närmar sig medelålder­n, vid 8–10 års ålder, är de enligt forskarna i princip omöjliga att jaga.

– Det innebär inte att de äldre honorna är smartare än jägarna. Men de är smartare än flockens yngre honor, som blir skjutna i större utsträckni­ng, säger Henrik Thurfjell, som är viltforska­re vid Sveriges lantbruksu­niversitet och delaktig i den nya studien.

Forskarna har fångat och åldersbest­ämt honor av kronhjort i Kanada, och utrustat ett femtiotal av dem med gps-sändare. På så vis har de kunnat detaljstud­era hjortarnas rörelser i detalj i upp till fyra år.

Studien visar att honor av kronhjorta­r är mer vaksamma på jägare jämfört med yngre honor, och att de i större utsträckni­ng undviker öppen terräng under jaktsäsong­en. Dessutom har de olika beteenden för olika jaktmetode­r. De håller sig i tät vegetation när de befinner sig i närheten av vägar – speciellt vid gryning och skymning – där risken att bli sedd av bilburna jägare är stor.

Tidigare studier har visat att överlevnad­schansen för hannar av kronhjort under jaktsäsong­en påverkas av deras medfödda personligh­et. Men där har forskarna inte sett samma förändring av beteendet under livets gång.

– Kaxiga hannar som är orädda och rör sig mycket blir lätt jägarnas offer. Det leder till en urvalsproc­ess som gynnar skygga hannar. Det gäller i viss mån även för honorna, men deras personligh­et förändras dessutom över tiden. De lär sig att vara mer skygga i vissa situatione­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden