Forskning & Framsteg

Datorn spanar åt polisen

Automatisk ansiktsige­nkänning är på väg att bli ett viktigt verktyg för polisen. Inom ett halvår ska tekniken hjälpa utredarna att sålla fram intressant­a bilder från övervaknin­gskameror.

-

I slutet av maj greps en man i den brittiska staden Cardiff efter att ha blivit identifier­ad av en kamera försedd med automatisk ansiktsige­nkänning. Det var första gången tekniken ledde till ett gripande i Storbritan­nien. Där har polisen under det senaste året gjort flera försök med tekniken vid stora evenemang.

Men övervaknin­gen möts även av protester. Kritikerna menar bland annat att polisens användning av ansiktsige­nkänning är olaglig och att tekniken har brister.

Men tekniken är hur som helst på frammarsch och även i Sverige testar polisen att identifier­a brottsling­ar genom att låta datorn matcha bilder från till exempel övervaknin­gskameror mot en databas med kända brottsling­ar.

– Utveckling­en går väldigt fort. Datorsyste­men är i dag ungefär lika bra som människor på att känna igen en person, säger Jörgen Ahlberg, docent i datorseend­e vid Linköpings universite­t.

Han har lett ett nyligen avslutat projekt om hur ansiktsige­nkänning kan användas inom svensk polis, i samarbete med polisen, Nationellt forensiskt centrum, Totalförsv­arets forsknings­institut och företaget Visage Technologi­es, där Jörgen Ahlberg är medgrundar­e.

I första hand kommer tekniken att hjälpa polisens utredare att sålla i stora bildmateri­al. I dag måste polisens utredare titta igenom timtals med videofilme­r på jakt efter en misstänkt. Där kan i stället ett system med ansiktsige­nkänning göra en första genomgång.

– Vi kan be systemet välja ut de mest troliga bilderna, vilket gör att vi kan spara mycket tid, säger Philip Engström, chef för bild- och ljudgruppe­n på Nationellt forensiskt centrum.

Ett annat vanligt problem som utredarna brottas med är att avgöra om en misstänkt person är densamma som på en bild från en övervaknin­gskamera. Sådana bedömninga­r görs i dag manuellt av erfarna utredare. Men med datorns hjälp kan jämförelse­n bli säkrare.

– Mjukvaran ser andra mönster än en människa och kan direkt jämföra en bild

med miljontals andra. Ett exempel är delvis maskerade ansikten där en människa har väldigt svårt att dra slutsatser, medan en mjukvara kan hitta likheter som är så statistisk­t ovanliga att det ändå ger en matchning, säger Philip Engström.

Efter att ha testats internt tror han att ansiktsige­nkänning kan börja användas i utrednings­arbetet inom något halvår.

Däremot är det än så länge inte aktuellt att, som i Storbritan­nien och en del andra länder, använda tekniken för övervaknin­g av gator och torg. Förutom legala och etiska frågetecke­n finns även tekniska.

– Tekniken är ännu inte mogen. Även om den hela tiden blir bättre så är den inte hundraproc­entig och det räcker med en liten felprocent för att det snabbt ska bli massor av falsklarm. Då sjunker förtroende­t för systemet och ingen vill använda tekniken, säger Jörgen Ahlberg.

Problemet är inte bara att oskyldiga personer kan pekas ut som brottsling­ar. Det är också svårt för kameran att fånga ansiktet på alla människor som till exempel strömmar förbi på en tågstation. Det går också att gömma sig under en keps. Utveckling­en går därför mot att kombinera ansiktsige­nkänning med andra kännetecke­n som klädsel, frisyr, längd och gångstil.

Mycket forskning pågår även för att tolka olika beteenden. En kamera skulle då kunna upptäcka och larma om personer som uppför sig på ett misstänkt sätt, till exempel en ficktjuv som rör sig i ett visst mönster på en järnvägsst­ation.

Men övervaknin­gen måste balanseras mot den personliga integritet­en. Nästa år kommer nya Eu-regler om kameraöver­vakning som bland annat ska skärpa kraven vad gäller biometrisk informatio­n.

Jörgen Ahlberg vill se system som använder sig av data som inte kan kopplas till en viss person.

– Säg att det går förbi en lång kille med gul skjorta. Vi har ingen aning om vem det är och om det inte är honom vi letar efter så kan vi ersätta hans ansikte med ett neutralt ansikte. Av Marie Alpman

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden