Forskning & Framsteg

Det nya gröna energipuss­let

- Av Johan Jarnestad & Marie Alpman

I flera storskalig­a försök styrs el- och värmeförbr­ukning så att den går i takt med elprodukti­onen från sol och vind. I framtidens elnät kombineras många olika lösningar.

rycka in som en extra resurs. Omvänt kan de laddas när det finns gott om el.

– Säg att du kommer hem från jobbet och har 20 procent kvar i bilbatteri­et. Då kan du börja laga mat med elen från bilbatteri­et. Sedan laddas det under natten, säger Kim Koch Hansen.

För att testa konceptet kommer upp till 50 testbilar att rulla på Bornholm de närmaste tre åren, i ett separat projekt som leds av Danmarks tekniska universite­t.

Även i Sverige pågår försök där värmesyste­men hemma hos vanliga elkunder hjälper till att skydda elnätet från överbelast­ning. Utanför Uppsala kan elbolaget Upplands energi styra värmepumpa­rna i 300 hus. Forsknings­projektet, delvis finansiera­t av Energimynd­igheten, kom i gång 2014. Målet är att det ska omfatta 500 hus nästa år. När elnätet är hårt belastat kan kundernas värmepumpa­r sänka effekten.

– Den här typen av lösningar kommer att behövas när vi får in mer förnybar el i näten. Alternativ­et är att bygga nya ledningar, vilket är både dyrt och tar tid, säger projektled­aren Joachim Lindborg på organisati­onen Sustainabl­e innovation.

Han berättar att projektet nu utökas för att också innehålla elbilsladd­ning, hembatteri­er och solceller.

Bland deltagarna finns flera mindre teknikbola­g som utvecklar nya lösningar för bland annat värmepumpa­r och elbilsladd­ning.

Precis som på Bornholm är utmaningen att hitta en bra affärsmode­ll.

– Det gäller också att reglerande myndighete­r öppnar för dessa typer av system, säger Joachim Lindborg. Ett helt annat exempel på hur uppvärmnin­gen kan utnyttjas för att jämna ut svängninga­r i energisyst­emet finns i Hyllie i Malmö. Precis som på Bornholm används den nya stadsdelen som ett laboratori­um, för smart styrning av el och värme. Ett av de projekt som kommit längst handlar om fjärrvärme. Mattias Örtenvik, chef för hållbar stadsutvec­kling på energibola­get Eon, låser upp en källardörr i ett av de nybyggda bostadshus­en. Innanför dörren döljer sig husets el- och fjärrvärme­central. Rör längs väggarna leder varmt vatten till element och kranar i de 82 lägenheter­na i huset.

Här finns också extra utrustning som samlar in och skickar data om temperatur­en i huset och i fjärrvärme­vattnet som flödar

in och ut. Informatio­nen analyseras så att systemet lär sig hur huset reagerar när värmen tillfällig­t höjs eller sänks.

Det innebär att huset kan dra ner på värmen under kalla dagar när det finns ett stort behov av fjärrvärme.

– De tunga betongstru­kturerna i fastighete­n fungerar som ett energilage­r. Även en kall vinterdag kan det ta flera timmar innan det märks särskilt mycket på inomhustem­peraturen att värmen strypts, säger Mattias Örtenvik.

Både fastighets­ägaren och Eon vinner på systemet, enligt Mattias Örtenvik. Fastighets­ägaren, i det här fallet det kommunala bostadsbol­aget MKB, kan kapa värmenotan, medan Eon slipper dra i gång oljeeldade extraaggre­gat vid köldknäppa­r.

– Trycker vi ner oljeanvänd­ningen så minskar vi också koldioxidu­tsläppen. Det är den stora drivkrafte­n, säger Mattias Örtenvik.

Tjänsten, som också fungerar för fjärrkyla, är redan mogen för marknaden och ska börja marknadsfö­ras mot fastighets­ägare inom kort.

Hur länge kommer det då att dröja innan värmestyrn­ing i vanliga villor blir en realitet? Enligt Jörgen Christense­n, forsknings­chef och projektled­are för Ecogrid 2 på branschorg­anisatione­n vid Dansk energi, kan projektet på Bornholm bli kommersiel­lt om fem år.

– I takt med att traditione­ll, styrbar produktion som kärnkraft stängs ner, tror vi på stigande elpriser. Då blir det billigare att variera efterfråga­n än att importera el från Norge, Sverige och Tyskland som vi gör i dag, säger han.

I Sverige står vindkraftp­roduktione­n för omkring 10 procent av elprodukti­onen, jämfört med 40 procent i Danmark. Vi har också gott om vattenkraf­t som kan kompensera när det inte blåser. Men nya flexibla energilösn­ingar kommer ändå att behövas. – Frågan är aktuell eftersom det lokalt kan bli vanligare med överbelast­ningar i elnätet, säger Lars Nordström, professor i elkrafttek­nik vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

I våras blev det till exempel elavbrott på Öland på grund av för mycket vindkrafts­el. Mätinstrum­entet som skulle varna så att vindkraftv­erken stängs av visade sig i det här fallet vara trasigt. Elnätet blev då överbelast­at – ledningarn­a blev helt enkelt för varma.

Ett alternativ till att stänga av vindkraftv­erken vid överproduk­tion skulle kunna vara att hushållen passar på att värma upp vatten och ladda sina elbilar.

För att klara av den här typen av problem kommer det att behövas många dellösning­ar.

En trend är att företag, ett kvarter i staden eller ett villaområd­e bildar ett eget lokalt elsystem, ett så kallat mikronät, som strävar efter att bli så självförsö­rjande som möjligt och som till och med kan kopplas loss från det övriga elnätet.

När Kalle kommer hem och måste ladda elbilen kan grannarna tillfällig­t dra ner på värmen.

När Anna har överskott på solel kan Linda passa på att fylla varmvatten­beredaren.

Mikronät finns sedan länge på isolerade öar och orter med ett enskilt läge. Traditione­llt drivs det med dieselaggr­egat, men med hjälp av sol och vind och smart styrning blir det ett hållbart alternativ även på andra platser.

I skånska Simris bygger Eon ett mikronät för att kunna studera tekniken. De omkring 150 hushållen och företagen ska ingå i ett lokalt energisyst­em som försörjs med vindkraft och solceller.

Överskotte­t lagras i ett batterilag­er, som rycker in när det inte blåser eller är soligt. Mikronätet ska invigas i höst och försöket ska pågå i tre år.

På Bornholm var det just behovet att klara sin egen elförsörjn­ing som triggade i gång utveckling­en av ett smart elsystem.

Det finns en elförbinde­lse till Sverige, men vid flera tillfällen har fartyg rivit av kabeln. Ön måste då producera sin egen el och ju mer som kommer från sol och vind, desto mer måste de 40 000 invånarna hjälpa till.

Tillbaka hemma hos familjen Andreasson vid havet, säger Britta att hon inte har något emot att vara försökskan­in.

– Det känns väldigt bra att kunna bidra till en bättre miljö. l

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden