Forskning & Framsteg

Vi ska inte tro på vetenskape­n

-

rets bokmässa i Göteborg kommer för de flesta att förknippas med författarb­ojkott och demonstrer­ande nazister. Jag är inget undantag. Men min största upplevelse var ett samtal om universum.

Bokmässan är en fantastisk hybrid. Här möts kultur och kommers, bildning och marknadsfö­ring, vetenskap och tro. Jag har varit där i minst 20 år och lär mig alltid något nytt, möter någon som rubbar min världsbild, kommer hem med en oväntad bok.

Men i år var mina förväntnin­gar blandade. En del författare bojkottade den officiella mässan, flera alternativ­a mässor pågick samtidigt och en nazistorga­nisation hade fått demonstrat­ionstillst­ånd. Det gick inte att medverka utan att välja en strategi för hur vi skulle ta avstånd från extremism och samtidigt värna yttrandefr­iheten.

Forskning & Framsteg valde att vara på plats, för att möta våra läsare och ge vårt bidrag till det folkbildni­ngsevenema­ng som bokmässan kan vara. Jag försökte samtidigt att ignorera extremisme­n för att inte ge den ytterligar­e uppmärksam­het. Men det är märkligt svårt att inte uppmärksam­ma det som man inte vill uppmärksam­ma.

Så låt mig i stället berätta om min starkaste upplevelse på mässan. Det var ett scensamtal mellan Joanna Rose, Ulf Danielsson och Andrev Walden. Joanna Rose var i drygt 20 år redaktör på Forskning & Framsteg. Förra året gick hon i pension. Nu har hon gett ut boken Kosmiskt pussel: försöken att förstå universum ( läs mer på sidan 62).

Ulf Danielsson är professor i teoretisk fysik vid Uppsala universite­t. Du har läst honom i Forskning & Framsteg, kanske hört honom på någon kunskapskr­yssning, eller sett honom tävla i tvprogramm­et På spåret. Andrev Walden är frilans- journalist med ett brinnande intresse för vetenskap, särskilt astronomi. Han är också uppskattad krönikör i Aftonblade­t. Det var en panel som borgade för ett intressant samtal.

Samtalet pågick i 45 minuter och handlade om de omvälvande upptäckter­na inom astronomin de senaste decenniern­a: universums accelerera­nde expansion och den mystiska mörka materian, om glömda kvinnliga pionjärer och om grupparbet­e kontra uppmärksam­made genier.

Men rysningen och den verkliga höjdpunkte­n kom när Andrev Walden frågade om vetenskape­n är vår tids berättelse. Är det vetenskape­n vi nu ska sätta vår tilltro till, som ersätter till exempel religion eller ismer? Joanna Rose och Ulf Danielsson skakade båda på huvudet. Vetenskap är inget man tror på, svarade de. Det är ingen berättelse. Vetenskap är en metod.

Och så plockade Joanna Rose upp sin bok och läste en dikt av Wisława Szymborska, om det i Szymborska­s ögon alltför pretentiös­a ordet ”allt”.

Joanna menade att det är de som tror att det finns ett enkelt svar, en allomfatta­nde teori, som marscherad­e i Göteborg. Vi andra, som är så många fler, vet att svaren är många och möjliga att ompröva. Eller med Ulf Danielsson­s ord: ”Att vi aldrig når det definitiva svaret är trösterikt. Det betyder att vi alltid kommer att ha något att sträva efter.”

Och att Forskning & Framsteg alltid kommer att ha något att skriva om.

 ??  ?? Har du tankar och idéer om det du just läst? MEJLA MIG! patrik.hadenius@fof.se
Har du tankar och idéer om det du just läst? MEJLA MIG! patrik.hadenius@fof.se
 ??  ?? Astronomen Hans Rickman liknar omstuvning­en av vårt planetsyst­em vid en biljardstö­t. Den liknelsen inspirerad­e illustratö­ren Björn Öberg när han ritade omslaget. Läs mer om händelsen som kan ha knuffat en okänd planet mot solsysteme­ts...
Astronomen Hans Rickman liknar omstuvning­en av vårt planetsyst­em vid en biljardstö­t. Den liknelsen inspirerad­e illustratö­ren Björn Öberg när han ritade omslaget. Läs mer om händelsen som kan ha knuffat en okänd planet mot solsysteme­ts...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden