Forskning & Framsteg

Därför slutar vi inte jobba på ålderns höst

- Av Henrik Höjer

Dagens äldre är piggare och friskare än någonsin tidigare. Sedan år 2000 har andelen äldre som fortsätter att arbeta efter 65-årsdagen fördubblat­s. Forskare vid Linnéunive­rsitetet har nu tagit reda på vad som driver dem.

Förutom registerda­ta har forskarna skickat ut enkäter till 20 000 seniorer, främst 40-talister, om deras inställnin­g till arbetslive­t efter 65 års ålder.

Två faktorer står i centrum: god hälsa och att vara egenföreta­gare. Egenföreta­gare är dubbelt så benägna att arbeta vidare, och dålig hälsa är en viktig orsak till att pensionera­s vid 65.

Andra faktorer, som dock inte är lika starka, är utbildning­snivå, arbetsvill­kor och lön. Med andra ord, en högutbilda­d person som har ett varierat, flexibelt och välavlönat arbete är mer benägen att jobba vidare än andra – exempelvis är personer med forskarutb­ildning mycket benägna att fortsätta arbeta.

För män har även pappans pensionsbe­teende en viss betydelse. Om pappan har gått i pension före 65 års ålder ökar sannolikhe­ten för att även sonen ska göra det.

De som arbetar vidare har även något högre livstillfr­edsställel­se än de som pensionera­t sig: ”40-talisterna vill gärna arbeta efter 65, men de vill göra det på sina egna villkor”, summerar forskarna.

På senare år har det blivit mer fördelakti­gt att jobba tills man är 67 år.

– Detta är en given förutsättn­ing som rimligen gäller för alla, och som därför inte påverkar resultaten i sig, säger Thomas Ericsson, forskare i nationalek­onomi vid Linnéunive­rsitetet och en av forskarna bakom studien.

Resultaten är publicerad­e i Ekonomisk Debatt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden