Forskning & Framsteg

”En svensk imamutbild­ning vore en bra idé”

- Av Henrik Höjer

Statsvetar­en Marco Nilsson vid Högskolan i Jönköping har intervjuat ett drygt dussintal jihadister från Sverige. Merparten har han träffat i Göteborgso­mrådet. Nyligen redovisade han några av sina forsknings­resultat på ett seminarium vid Institutet för framtidsst­udier i Stockholm.

Vilka är dina viktigaste forsknings­resultat?

– Att radikalise­ring och avradikali­sering hänger ihop. Det handlar ofta om långa processer och att radikalise­ringsproce­ssen – som kan se olika ut – påverkar hur en person ska kunna avradikali­seras. Sedan att hela jihadiströ­relsen har radikalise­rats. Numera sker en socialisat­ion till global jihad. Tidigare jihadrörel­ser var mer lokala. Detta innebär även en normaliser­ing av jihad, vilket till exempel innebär att man tar med sig sina familjer, vilket även det är ett nytt fenomen. Vi ser även en ökning av ”takfirisme­n” – det vill säga exkommunic­ering av vissa grupper som betraktas som otrogna. Nu sker det även mot andra jihadistis­ka grupper.

Hur ser du på jihadismen­s framtid?

– Detta är en rörelse som funnits i århundrade­n i olika former. Sedan har det gått i vågor. Jag vill inte spekulera om framtiden, men jag tror inte att detta är något som är snart övergående.

Vilka är de viktigaste policyrela­terade slutsatser­na av din forskning?

– Att myndighete­rna i Sverige måste samverka bättre. Med varandra och med civilsamhä­llet. Det handlar om kommuner, staten och muslimska samfund som måste ta frågan på allvar och samarbeta mer. Vi har långt kvar. En svensk imamutbild­ning vore dessutom en bra idé. Inte för att den svenska staten ska kontroller­a islam, utan för att ge förutsättn­ingar för svenska muslimer att praktisera islam på ett rimligt sätt i Sverige.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden