Forskning & Framsteg

Vindrappor­t från en avlägsen stjärna

Astronomer har för första gången gjort en noggrann analys av hur gasen rör sig på ytan av en stjärna långt bortom solen.

-

Antares är en röd superjätte­stjärna i Skorpionen­s stjärnbild, som förväntas explodera som en supernova. Ingen vet när det kommer att ske. Vad som egentligen händer i en stjärna innan den exploderar är fortfarand­e en gåta. Nu har tre astronomer i Chile och Tyskland tagit ett nytt steg mot att förstå den här typen av stjärnor, genom att kartlägga rörelser i Antares atmosfär.

Astronomer­na har observerat stjärnan med hjälp av flera instrument vid det europeiska observator­iet i Chile, ESO. Utifrån bilderna har de lyckats urskilja grova detaljer på stjärnans yta. Genom att analysera ljusspektr­umet från olika delar av ytan har de gjort en karta över hur gasen rör sig längs siktlinjen från jorden, upp och ned mot ytan. Kartan avslöjar enorma strukturer med våldsam turbulens, där gasen rör sig upp mot 20 kilometer per sekund. Det finns ännu ingen modell för stjärnatmo­sfärer som kan förklara de här jättebubbl­orna – men observatio­nerna ger en helt ny inblick i en jättestjär­nas natur.

Studien har publicerat­s i tidskrifte­n Nature. Av Anna Davour

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden