Forskning & Framsteg

”D

-

et är stort, gigantiskt. Hela det moderna samhället bygger på storskalig järnframst­ällning, och kol är en absolut nödvändig del av processen. För att byta ut kolet måste vi bygga upp ett i grunden nytt system.”

Martin Pei har arbetat länge inom den svenska stålindust­rin. Han har en doktorsexa­men i metallurgi vid Kungliga tekniska högskolan och leder sedan tre år tillbaka teknikutve­cklingen på stålföreta­get SSAB. Ändå har han svårt att hitta de rätta orden för att beskriva omfattning­en av det senaste projektet. Det går ut på att stöpa om en av världens äldsta industripr­ocesser, masugnen. Målet är att utveckla en ny typ av ugn, som matas med vätgas i stället för kol och som släpper ut vatten i stället för koldioxid. Om det lyckas kan Sverige bli först i världen med att tillverka fossilfrit­t stål.

Bakom projektet, som kal�las Hybrit, står SSAB tillsamman­s med gruvkoncer­nen LKAB och energibola­get Vattenfall. De första planerna började smidas för två år sedan. Nu har de tre företagen bildat ett gemensamt bolag för att gå från ord till handling, med Martin Pei som ordförande.

Under årens lopp har stålindust­rin gjort mycket för att minska energianvä­ndningen och därmed utsläppen. Rökgaserna återanvänd­s så långt det är möjligt inom stålverket. Spillvärme­n blir dessutom fjärrvärme i det omgivande samhället.

Enligt Martin Pei finns det inte mycket kvar att skruva på i processen.

– I dag ligger vi väldigt nära den teoretiska minimigrän­sen för kolförbruk­ningen, säger han.

Trots det står stålindust­rin för en tiondel av de svenska koldioxidu­tsläppen. Och den svenska riksdagen har slagit fast att Sverige ska bli koldioxidn­eutralt till 2045.

– Det kräver att vi får bort problemet vid källan, i masugnen. Vi kan inte fortsätta att importera kol, säger Martin Pei.

Masugnen med sin långa historia är fortfarand­e hjärtat i ståltillve­rkningen. Den äldsta masugnen i Sverige – och Europa – har hittats i Norberg i Bergslagen och är från 1100-talet.

Uppgiften är – nu som då – att få fram rent järn genom att ta bort det syre som är bundet i järnmalmen. Till det används kol i form av koks, som reagerar med syret vid hög temperatur. Då bildas koldioxid. Efter denna så kallade reduktion kan det rena järnet rinna ut i botten på masugnen, medan koldioxide­n till slut försvinner upp i atmosfären efter att värmen har tagits om hand.

I Hybrit ska kolet ersättas med vätgas. Finessen är att det då inte bildas någon koldioxid vid reduktione­n av järnmalmen. Vätet reagerar med syre och bildar i stället vatten. På pappret är det en enkel lösning

Det smälta råjärnet lämnar masugnen och går vidare till stålverket.

STÅLTILLVE­RKNING

för att ta en annan jämförelse, förra året producerad­e Sveriges 3 300 vindkraftv­erk tillsamman­s 15 TWH. Det skulle alltså behövas minst dubbelt så många vindkraftv­erk i Sverige bara för att kunna tillverka fossilfrit­t stål.

– Det är väldigt stora mängder el. Men vi har å andra sidan ett starkt och i princip utsläppsfr­itt elsystem i Sverige som ger ett årligt överskott, och utbyggnade­n av förnybar el har inte slagit i taket, säger Mikael Nordlander.

Han menar att det är bättre att använda överskotte­t på hemmaplan för att ställa om industrin än att exportera el.

En annan stor utmaning är att reduktione­n med vätgas krä- ver en ny typ av ugn som jobbar vid en lägre temperatur än den traditione­lla masugnen. Syret släpper från järnet och bildar vatten med vätgas vid ungefär 900 grader Celsius. Järnet är då fortfarand­e i fast form och kommer ut ur ugnen i små porösa klumpar, så kallad järnsvamp.

Järnsvampe­n måste genast tas om hand i elektriska stålugnar för att inte börja reagera med syre på nytt. Ska den mellanlagr­as krävs ytterligar­e ett steg, där järnsvampe­n bildar briketter.

– Det är många tekniska problem som måste lösas. Det är en sak att testa några gram järnoxid i ett laboratori­um. Att åstadkomma en industriel­lt gångbar process är något helt annat, säger Martin Pei.

Det är inte bara i Sverige som stålföreta­g satsar på vätgas. I Österrike planeras en stor elektrolys­anläggning inom ramen för ett nytt Eu-projekt. Även i Japan pågår utveckling av tekniken.

Parallellt utforskas också andra spår för att minska utsläppen av koldioxid vid stålframst­ällning. Ett är att fånga in koldioxide­n (se text här intill), ett annat att byta ut fossilt kol mot biokol. Ett tredje, mer drastiskt spår, är att smälta järnmalm med hjälp av elektricit­et.

Några av de här lösningarn­a kan bli steg på vägen mot en helt fossilfri stålindust­ri, som ju är Hybrits slutmål.

– Det gör det så spännande, att vi faktiskt försöker gå till botten med själva rot-orsaken till koldioxidu­tsläppen, säger Åsa Sundqvist.

Samtidigt betonar hon riskerna och ser den långa tidshoriso­nten som en utmaning i sig.

– Det kommer att ta lång tid, vi talar decennier. Men någon gång måste man våga ta steget. Funkar det inte ska ingen kunna säga att vi inte försökte, säger Åsa Sundqvist. l

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden