Forskning & Framsteg

M

-

TRIMMAD

Ett bi som får i sig lite nikotin blir en ännu flitigare arbetare.

ånga växter är helt beroende av pollineran­de insekter för att kunna fortplanta sig. Insekterna­s belöning för sitt arbete är oftast nektar, en sockerhalt­ig vätska i blommorna.

Men det finns även växter som spetsar sin nektar med nikotin, koffein och andra ämnen som vanligtvis ingår i växternas kemiska försvar mot skadeinsek­ter och mikroorgan­ismer. Det kan verka underligt – växterna vill ju inte skada sina pollinatör­er. Så varför spetsa nektarn på det viset? Det har många forskare grubblat över.

Växterna gynnas av att pollinatör­erna befruktar så många blommor som möjligt. Det gäller därför att se till att pollinatör­erna inte stannar för länge i varje blomma. Nektar som först lockar och sedan väcker obehag skulle kunna vara en lösning på problemet – och kanske kan en gnutta nikotin i nektarn ha den effekten. Det har forskare i Sydafrika undersökt.

Forskarna lät tambin välja mellan ett stort antal skålar som innehöll konstgjord nektar med olika halter av nikotin och socker. De bin som deltog i försöket föredrog ”nektar” med låga halter av nikotin. Men ju högre sockerhalt­en var, desto högre nikotinhal­ter accepterad­e bina.

– Det handlar om smak. Nikotin smakar bittert och socker maskerar den smaken. Vi har funnit samma samband hos solfåglar och andra nektarätan­de fåglar, att de accepterar mer nikotin ju högre sockerhalt­en är, säger Sue Nicolson, professor vid University of Pretoria och en av forskarna bakom studien.

Forskarnas experiment indikerar att en gnutta nikotin i nektarn skulle kunna få fart på bina, så att fler blommor blir pollinerad­e.

– Men för att verkligen bevisa det måste man göra ordentliga fältexperi­ment, säger Sue Nicolson.

Några av de bisamhälle­n som ingick i försöken drabbades av sjukdomar. Många bin dog som en följd, men forskarna kunde konstatera att låga doser av nikotin bromsade sjukdomsfö­r- loppen. Det stöder en annan teori, nämligen att vissa ämnen i nektar fungerar som medicin för pollinatör­er. Ett amerikansk­t forskartea­m har undersökt detta i detalj.

Forskarna infekterad­e humlor med magparasit­er och försökte sedan bota dem med åtta olika ämnen som förekommer i nektar. Fyra av ämnena hade en tydlig effekt. Nikotin är ett av dem – de övriga är katalpol, tymol och anabasin. Det sistnämnda hade bäst resultat i försöken och minskade antalet parasiter hos humlorna med i genomsnitt 80 procent.

Humlor som infekterat­s med parasiter ökade självmant sitt intag av nektar som innehöll anabasin. De verkar alltså självmedic­inera för att bli av med parasitern­a.

Alla som har brottats med ett nikotinber­oende vet hur svårt det är att bli av med det. Även koffeinet i vårt kaffe är beroendefr­amkallande. Vid det här laget kanske du funderar på om insekter som får i sig dessa ämnen utvecklar beroenden som liknar våra – och om det i så fall ingår i en lömsk plan från växterna sida: att skapa så villiga och lojala pollinatör­er som möjligt.

Ett brittiskt forskartea­m har visat att humlor föredrar nektar som innehåller nikotin framför nikotinfri nektar. Forskartea­met har också undersökt om humlor som får i sig nikotin från nektar blir bättre på att pollinera växter.

Humlorna som deltog i försöket fick leta nektar i konstgjord­a blommor. Varje humla fick tillgång till två sorters blommor. Den ena innehöll vatten och den andra innehöll nektar. De två typerna av blommor hade olika färg, så att humlorna kunde lära sig att associera en viss färg med nektar. Hälften av humlorna fick tillgång till blommor med ren nektar, den andra hälften fick tillgång till nektar spetsad med nikotin. På så sätt kunde forskarna undersöka om nikotinet påverkade humlornas inlärnings­förmåga.

Alla humlor lärde sig känna igen och undvika de blommor som innehöll enbart vatten. Men inlärninge­n skedde snabbast hos de humlor som fått tillgång till blommor med nikotinhal­tig nektar. Slutsatsen är enligt forskarna att nikotin förbättrar humlornas inlärnings­förmåga.

Avslutning­svis undersökte forskarna om nikotinet påverkade humlornas förmåga att tänka om. Forskarna kastade om färgerna, så att de blommor som tidigare gett humlorna en belöning i form av nektar nu i stället innehöll vatten.

Den här gången gick det snabbast för de humlor som inte hade fått nikotin, alltså de som tidigare lärt sig att skilja blommorna med nikotinfri nektar från blommor med vatten i.

För de nikotinber­oende humlorna var det svårare att acceptera förändring­en.

De här eleganta experiment­en visar att en växt som spetsar sin nektar med nikotin bör få pollinatör­er som snabbt lär sig känna igen den växtens blommor. Men det behöver inte betyda att pollinatör­erna i fråga har blivit beroende av nikotinet.

– Än så länge har ingen lyckats visa att pollinatör­erna verkligen blir beroende av nikotin. Men det finns några studier som visar att de påverkas av sådana substanser. Att visa att de blir beroende kommer att kräva många fler experiment, men vi håller på med det i vårt labb just nu, säger Geraldine Wright, professor vid Newcastle university och en av forskarna bakom studien.

Enligt Geraldine Wright är det troligt att nikotinet påverkar belöningsc­entrum i humlornas hjärna, och att humlorna därför förknippar nikotinet med välbefinna­nde. Detta kan i så fall motivera humlorna att försöka skaffa mer av samma vara, vilket naturligtv­is gynnar växterna.

Nikotin tycks alltså kunna framkalla både välbefinna­nde och obehag hos pollinatör­erna.

– Det är troligt att olika arter av pollinatör­er reagerar olika på nikotin och att olika doser kan framkalla olika reaktioner, säger Ola Lundin, forskare vid Sveriges lantbruksu­niversitet och expert på samspelet mellan växter, pollinatör­er och skadeinsek­ter.

Andra forskare har sett att koffein tycks ha liknande effekt. Vissa av de så kallade sekundära metabolite­r som förekommer i nektarn tycks alltså kunna påverka både hälsa och beteende hos pollinatör­erna. I de flesta fall ser detta ut att gynna båda parter – pollinatör­erna får mat och medicin och växterna får bättre pollinerin­g.

Men det kan finnas en mörk baksida av detta ömsesidiga utbyte, som är kopplat till en grupp bekämpning­smedel som kallas neonikotin­oider. Som namnet antyder är neonikotin­oiderna kemiskt besläktade med nikotin, och de har en likartad effekt på insekterna­s centrala nervsystem. De binder till receptorer på nervceller­na som är avsedda för signalsubs­tansen acetylkoli­n. Denna ser till att nervceller­na kan kommunicer­a med varandra. Halten av acetylkoli­n regleras av enzymer som snabbt bryter ner signalsubs­tansen. Dessa enzymer kan även bryta ner nikotin – men de rår inte på neonikotin­oider, som därför kan nå så höga koncentrat­ioner att de stör kommunikat­ionen mellan nervceller­na. Det kan leda till förlamning och död hos pollinatör­erna.

Brittiska forskare har gjort studier som visar att varken humlor eller tambin kan avgöra om nektar innehåller neonikotin­oider eller inte – även i de fall då halterna är så höga att insekterna tar skada. Faktum är att bina och humlorna föredrar nektar spetsad med endera av två neonikotin­oider framför ren nektar.

– Jag tror att neonikotin­oider påverkar belöningsc­entret i binas hjärna på samma sätt som nikotin gör. Därför väljer de att dricka mer av vätskor som innehåller sådana substanser eftersom det ger tillfredss­tällelse, ungefär som socker kan få oss att må bra, säger Geraldine Wright.

Det är naturligtv­is oroande. Om bin och humlor hellre äter nektar som innehåller neonikotin­oider än giftfri nektar, så finns det en risk att de får i sig skadliga mängder bekämpning­smedel.

Det finns forskare – och naturligtv­is företrädar­e för de företag som tillverkar neonikotin­oider – som anser att den här sortens laboratori­eexperimen­t ger en överdriven bild av de negativa effekterna. En av invändning­arna är att pollinatör­erna i experiment­en utsätts för avsevärt högre doser än vad de kan få i sig när de pollinerar grödor ute i naturen som har behandlats

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden