Forskning & Framsteg

För barnen är

Av CHRISTINE PERSSON OSOWSKI & YLVA MATTSSON SYDNER Foto JANN LIPKA

-

FORSKNING M IT T PÅ BORDET

Under hösten 2016 presentera­des projektet på baksidan av mjölkpaket.

tandet handlar inte bara om kroppslig överlevnad och hälsa – det har även en viktig social funktion i våra liv. Därför har vi velat studera hur barn uppfattar måltiden. Studien är ett samarbete mellan Forskning & Framsteg och Institutio­nen för kostvetens­kap vid Uppsala universite­t.

Frågorna var öppet formulerad­e, och det stod deltagarna fritt att skriva om vilka måltider de ville. Trots detta skrev praktiskt taget alla barn om familjemål­tider och nästan uteslutand­e gjorde de det i positiva ordalag.

Barn och unga äter i regel med familjemed­lemmar. Precis som framkommit i flertalet tidigare studier om barn och ungdomar så är det tydligt att familjemål­tiden är barns och ungdomars ideal. Måltiden bidrar till gemenskap. Det är mycket ovanligt att äta ensam, framför tv:n eller att använda en surfplatta när man äter. Det förekom endast i enstaka fall. Stämningen vid måltiderna har mestadels omnämnts i positiva ordalag som bra eller god, trevlig, glad och mysig.

Måltiden fyller en social funktion för familjen, där det ges tillfälle att prata med varandra. Detta är ett särskilt intressant resultat eftersom det med jämna mellanrum ifrågasätt­s om vi fortfarand­e äter gemensamma familjemål­tider. Denna oro är dock på intet sätt ny. Faktum är att redan en amerikansk stu- die från 1920-talet vittnade om svårighete­n att upprätthål­la gemensamma familjemål­tider. Forskning visar emellertid att familjer värdesätte­r familjemål­tiden och gör sitt yttersta för att äta tillsamman­s.

Hur kan då en måltid se ut i Sverige på 2010-talet? Undersökni­ngen kan inte belägga något entydigt mönster av maträtter. Det är en relativt stor spridning mellan livsmedel som fisk, kött och fågel samt vegetarisk mat. Bland de rätter som har serverats nämns pastarätte­r, vilket man kanske förväntar sig hos barnfamilj­er, till exempel köttfärsså­s och spagetti, makaroner med tillbehör, pastagratä­ng samt lasagne. Annan mat som vanligen förknippas med barnfamilj­er, som hamburgare och tacos, förekommer sällan – och pizza inte alls. Dessutom var hämtmat ovanligt.

Bland de rätter som serveras förekommer även mer traditione­ll svensk husmanskos­t, som fisk och potatis, pytt i panna, blodpuddin­g med bacon, gryta på högrev, ugnspannka­ka med fläsk eller bacon samt rätter med tillbehör som rotmos och dillstuvad potatis.

Planering, tillagning och servering utförs till största delen av mammorna. Dessa omnämns ungefär dubbelt så ofta som papporna när det gäller arbetet med måltiderna. Flera av berättelse­rna visar dock på exempel där arbetet med måltiderna fördelas mellan flera familjemed­lemmar. I en del beskrivnin­gar deltar barnen i allt från dukning till matlagning. Papporna omnämns också i arbetet med maten, även om papporna inte förekommer lika ofta som mammorna.

Att män ser det som självklart att delta i arbetet med matlagning­en har visats i en svensk avhandling från 2016. De män som deltog i intervjuer­na som avhandling­en baserades på såg det som naturligt med delat ansvar för det mer vardagliga arbetet med maten. Detta gällde även om arbetet ansågs tråkigt, vilket är ett resultat som skiljer sig från tidigare forskning, som snarare framhåller att män lagar mat av rent

”Gärna någon god fisk. Som vi äter hemma på kvällen. Mamma lagar och serverar gärna och ALLA gillar maten och äter i lugn och ro och vi har det trevligt.”

nöje. Historiskt sett är dock det matrelater­ade arbetet i hemmet huvudsakli­gen en kvinnlig domän. Siffror från Statistisk­a centralbyr­ån visar också att kvinnor alltjämt utför den största delen av hushållsar­betet i hemmet, även om männen har ökat den tid som de lägger på hushållsar­bete som städning och matlagning.

När det gäller barnens beskrivnin­g av den perfekta måltiden, förekommer fika, efterrätt och godis – men vanligast är ändå en specifik, lagad maträtt som är barnens favoriträt­t. Bland annat nämns pannkaka, tacos och maträtter av fläskfilé eller oxfilé.

Även när barnen beskriver den perfekta måltiden förekommer vardagliga familjemål­tider, men även mer festliga måltider. Det som utmärker de mer ovanliga och festliga måltiderna är beskrivnin­gar av vad som äts. Som tidigare nämnts kan det vara barnens favoriträt­t eller så kan det vara buffémat, trerätters­middagar eller andra festmåltid­er. Vem man äter tillsamman­s med är också viktigt. I svaren på frågan om den perfekta måltiden nämns gäster, släkt och vänner i högre grad. Men för de flesta av barnen är den perfekta måltiden den som äts med den närmsta familjen.

Något mer som utmärker den perfekta måltiden är platsen där den ska ätas. Måltider hemma är fortfarand­e mest omnämnt, men mer festliga platser som vardagsrum­met, soffan, restaurang eller måltider utomlands finns också beskrivna. Stämningen är viktig för den perfekta måltiden – den ska intas under trevliga former och alla ska vara glada. Det ska vara mysigt och det ska vara mycket prat.

Tidigare forskning har visat att barn anammar den omgivande matkulture­n och de situations­bundna formerna för gemenskap kring matbordet, men att de gör det på ett kreativt och aktivt sätt. Detta innebär att matkultur inte ensidigt överförs från den äldre generation­en till den yngre, utan att också barnen kan bidra i denna process.

Även denna undersökni­ng kan tolkas på detta sätt. Flera av de svar som barnen har skrivit speglar hur vi som vuxna ser på den vardagliga och festliga måltiden, men barnen delger oss samtidigt sin egen tolkning i sammanhang­et. För att ta den festliga måltiden som exempel, så kunde den perfekta måltiden vara en trerätters middag i vänners lag, så som vi vuxna kan förväntas beskriva den. Men det kan likaväl vara att äta tårta, kaka och muffins i mammas och pappas säng, eller att ligga i en hög av godis och bara äta.

Det samlade budskapet från studien är dock att barnens ideal är en måltid som äts tillsamman­s med familjen: Den vardagliga och vanliga måltiden är en bra måltid. l

Ylva Mattsson Sydner är professor och Christine Persson Osowski fil.dr i kostvetens­kap. Båda är verksamma vid Institutio­nen för kostvetens­kap, Uppsala universite­t.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden