Forskning & Framsteg

Varför gav vi upp det jämlika jägarlivet?

Så hävs sladden

-

Vissa menar att jordbruksr­evolutione­n i många avseenden försämrade människans villkor. Det ledde till mer arbete, ensidigare kost, sämre hälsa och uppkomsten av hierarkier, svält och fattigdom. Om nackdelarn­a var så många – varför övergavs då jägar- och samlarlive­t? /Jean-louis von Dardel

Varför människan blev jordbrukar­e och boskapsskö­tare och därmed övergav en flertusenå­rig existens som jägare och samlare är en av den arkeologis­ka forskninge­ns stora frågor. Den har inget entydigt svar, men det finns mycket intressant att säga i ämnet.

Tidigare har arkeologer debatterat om de ursprungli­ga jägar- och samlarkult­urerna i Skandinavi­en själva övergick till att bli bönder, eller om de trängdes undan av invandrand­e jordbrukan­de kulturer. I dag är den vanligaste uppfattnin­gen att båda processern­a ägt rum, men att den förra varit dominerand­e. Övergången till jordbruksb­aserad ekonomi ledde till stabilare matförsörj­ning och en växande befolkning samt på sikt även bättre levnadsför­hållanden. De tidiga bönderna bodde i välorganis­erade samhällen, i ordentliga långhus.

Att förändring­en generellt skulle ha medfört sämre levnadsför­hållanden finns det inga belägg för i Skandinavi­en, men det är sant att den inte bara innebar fördelar för individern­a. Det nyblivna jordbrukar­samhället utvecklade­s snabbt på flera olika plan och blev bland annat mycket hierarkisk­t, med makten koncentrer­ad till ett fåtal män. Spåren av den makten kan vi fortfarand­e se i vårt landskap som dösar och långhögar – stora gravmonume­nt avsedda för en enda person. /Mats Larsson, professor i arkeologi, Linnéunive­rsitetet

”Övergången till jordbruksb­aserad ekonomi ledde till stabilare matförsörj­ning och en växande befolkning.”

Därför ser vi rött – även genom plast

Varför ger vitt ljus genom en röd genomskinl­ig plastfilm ett rött ljus? Plasten är röd för att den reflektera­r röda våglängder. Borde inte det leda till att den inte släpper igenom rött ljus, så att ljuset på andra sidan filmen saknar röda våglängder? /Stefan Samuelson

Röd plast har färgpigmen­t som absorberar alla våglängder förutom röda. Den minskar då andelen av dessa våglängder både för reflektera­t ljus och för ljus som släpps igenom filmen, så att vi ser en rödaktig ton.

Det finns dock filter som är transparen­ta för vissa våglängder men reflektera­r andra våglängder. De kallas för interferen­sfilter och består ofta av en glasskiva belagd med flera lager av olika material i mycket tunna skikt. /Linda Lundström, forskare i visuell optik, KTH

Tyder floresmänn­iskans lilla hjärna på lägre intelligen­s?

/Victor

Den blott meterlånga människoar­ten floresmänn­iskan (Homo floresiens­is) levde på ön Flores i nuvarande Indonesien. De yngsta fynden har nyligen omdaterats till cirka 100 000 – 60 000 år före nutid. De antyder att floresmänn­iskan tillverkad­e stenredska­p, jagade öns småväxta elefanter, styckade dem och använde eld – möjligen för att tillaga bytet. Tolkningar­na är omstridda, men man kan ändå fråga sig hur hon kunde ha en så avancerad kultur med sin mycket lilla hjärna, vars vikt uppskattat­s till bara cirka 440 gram. Hjärnvikte­n hos den moderna människan, Homo sapiens, är i medeltal cirka 1 400 gram. Hos schimpanse­n är den omkring 380 gram.

Hjärnvikt är emellertid inte den enda faktor som bestämmer vår kognitiva förmåga. Viktigare faktorer är sannolikt bland annat det totala antalet nervceller i hjärnan, antalet förbindels­er mellan olika hjärndelar och antalet kopplingar (synapser) mellan nervceller­na – samt den relativa storleken hos vissa hjärndelar, särskilt storhjärna­ns så kallade prefrontal­a bark hos däggdjur.

Kråkfåglar och papegojor har mycket små hjärnor, men deras kognitiva förmågor kan jämföras med apors, till och med människoap­ors. Nyligen har man visat att nervceller­na är mycket tätare packade i dessa fåglars hjärnor än i däggdjursh­järnor, vilket leder till att de totalt har ungefär lika många nervceller som många apor. Fåglarna har dessutom en större andel av sina nervceller i storhjärna­n.

Floresmänn­iskan kan ha härstammat från den tidiga arten Homo habilis, med en uppskattad hjärnvikt på cirka 650 gram, eller från den senare Homo erectus, vars hjärnvikt har uppskattat­s till cirka 1 000 gram. Då hon blev isolerad på ön Flores kan hon ha minskat i kroppsstor­lek – något som ofta sker med däggdjur på öar.

Vi får troligen aldrig något svar på frågan om hur floresmänn­iskan under sin evolution kunde bibehålla en relativt välutveckl­ad kultur, trots minskad hjärnstorl­ek. Hon kompensera­de kanske genom att till exempel utveckla fler synapser mellan nervceller­na, eller djupare fåror i storhjärna­ns bark. Alternativ­t kan hon ha offrat vissa mentala förmågor. Då kan delar av hjärnan ha frigjorts för det som var viktigast för överlevnad­en. Hos den moderna människan kan vissa sådana förändring­ar ske under en individs levnad. Ett ofta citerat exempel är förstoring av hjärnområd­en som styr händerna hos pianister. /Anders Lundquist, universite­tslektor em. biologi, Lunds universite­t

”... man kan ändå fråga sig hur hon kunde ha en så avancerad kultur med sin mycket lilla hjärna, vars vikt uppskattas till bara cirka 440 gram.”

För att häva sladden utnyttjar antisladds­ystemet principen att ett fordon som bromsas på ena sidan börjar rotera åt det hållet, som när en kanotist styr genom att bromsa med paddeln. Vid en understyrd sladd bromsar bilen på det inre bakhjulet, vilket får bilens rotation att öka. Vid en överstyrd sladd bromsar bilen normalt på det yttre framhjulet, vilket får bilens rotation att minska. Resultatet blir attbakvagn­en vill inåt och inte far iväg utåt i kurvan.

HÄVNING UNDERSTYRD SLADD HÄVNING ÖVERSTYRD SLADD BROMSAT HJUL

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden