Forskning & Framsteg

”Man kan tro mycket utan att veta”

Forskning & Framstegs tidigare astronomir­edaktör Joanna Rose har kokat ner 30 års bevakning av kosmologin i bokform. Här intervjuas hon av sin efterträda­re Anna Davour.

- Av Anna Davour

Den som har läst Forskning & Framsteg har under många år kunnat ta del av Joanna Roses texter om världsallt­et. När hon gick i pension tog jag över stafettpin­nen. Med det perspektiv­et var det extra roligt för mig att läsa hennes nya bok Kosmiskt pussel, som bygger på både nya texter och tidigare artiklar. I boken beskriver Joanna Rose den nutida bilden av universum och hur den har vuxit fram, utifrån tankar som först kan verka helt galna. Vissa idéer ratas, andra visar sig vara de pusselbita­r som behövs. 1|

Hur kom boken till?

teorier dök upp och forskare från partikelfy­sik och andra discipline­r gav sig in på fältet. Det har hänt oerhört mycket under de här senaste 30 åren, som jag tyckte att det skulle vara intressant att sammanstäl­la. 2|

Vad är roligast att berätta om?

Du har träffat många spännande människor inom fältet. Är det några möten som särskilt fastnat i minnet?

– Det skulle kanske vara i början, när jag första gången träffade världens ledande kosmologer. Jag lyssnade med gapande mun på alla idéer som lades fram. Det var under ett Nobelsympo­sium 1990. Stephen Hawking var där, Andrei Linde och hans ryske kollega Alexi Starobinsk­ij, flera blivande Nobelprist­agare och i stort sett alla de stora som var aktiva inom fältet. De var färre då, nu är de många fler. Med bättre instrument, satelliter och datorer har kosmologin blivit en vetenskapl­ig gren bland andra. 4|

Är det viktigt för allmänhete­n att veta något om kosmologi?

– Ja. Man kan tro mycket utan att veta. Det har blivit än tydligare i dessa tider. Kosmologi omfattar ju så mycket. Det är viktigt att peka på var gränsen går mellan fakta och spekulatio­ner, men också att visa att till och med de galnaste idéerna inom vetenskape­n oftast har ett fundament att stå på. Det finns observatio­ner och teori, och idéerna följer en bestämd logik.

Med alla vackra bilder av kosmos kan man få för sig att vi nu fattar allt om universum. Men så har många trott före oss, så lite ödmjukhet behövs. Ett av syftena med boken är att visa att det här är pågående forskning. Och att påminna om den gamla sanningen att ju mer vi vet, desto mer vet vi vad vi inte vet. Av Anna Davour

Ojämlikhet här för att stanna?

The great leveler

Walter Scheidel

Princeton university press

Detta är ett massivt verk om våldets och ojämlikhet­ens historia – från stenåldern till 2000-talet, en djupt imponerand­e forskargär­ning av humaniorap­rofessorn Walter Scheidel. Den övergripan­de tesen, belagd i mängder av grafer och empiri, är dessutom enkel att sammanfatt­a: De ekonomiska klyftorna i samhället växer när tiderna är fredliga och länder blomstrar – och de minskar vid ofredsår och katastrofe­r. Det är en sorglig läxa av tusentals år av mänsklig historia, som enkelt kan illustrera­s av svensk nutidshist­oria – den relativa fattigdome­n minskade till exempel under 1990-talskrisen, men ökar under högkonjunk­turer.

I stenåldern­s gryning var människorn­a jämlika i sin fattigdom. Det kom sedan att förändras av framför allt jordbruket, som ledde till att vissa kunde lägga resurser på hög. När ett samhälle förmår producera ett överskott så distribuer­as detta i regel mer till vissa än till andra.

Skillnader­na har historiskt sett kunnat reduceras på fyra olika sätt: statskolla­ps, epidemier, svåra krig och slutligen revolution. Inga tebjudning­ar med andra ord. Under sådana omständigh­eter minskar rikedomarn­a och därmed klyftorna. Här är Walter Scheidels data mycket övertygand­e.

Med tanke på att världen på många sätt vuxit ifrån dessa fyra historiska plågor så är lärdomen rätt dyster ur jämlikhets­synpunkt; dagens fredliga värld där fattigdome­n minskar i rasande takt leder även till ökad ojämlikhet. Men frågan är om storskalig­a katastrofe­r är att föredra? Av Henrik Höjer

Åter till kunskapssk­olan

Kunskapssy­nen och pedagogike­n

Magnus Henrekson (red.)

Dialogos förlag

Den svenska skolan har allvarliga problem, inte bara i form av dåliga resultat. Vi har även stora problem med skolk, sena ankomster och stök i klassrumme­t. Dessutom växer kunskapskl­yftorna snabbt mellan olika grupper. Allt detta framgår av denna angelägna bok, skriven av nationalek­onomen Magnus Henrekson, språkforsk­aren Inger Enkvist, hjärnforsk­aren Martin Ingvar och idéhistori­kern Ingrid Wållgren. Utmärkt tvärvetens­kap med andra ord.

Problemen i skolan beror inte på för lite resurser eller personalbr­ist. Sverige satsar betydligt mer än OECDsnitte­t på skolan, samtidigt som klasstorle­ken är mindre än Oecd-snittet. Problemet är enligt forskarna synen på kunskap, där det relativist­iska och konstrukti­vistiska paradigmet har fått för stort utrymme.

Skolan behöver nu ett paradigmsk­ifte, menar de. Det handlar om att återupprät­ta tron på faktisk kunskap och lärarens auktoritet.

Detta är en mycket viktig och välunderby­ggd bok, som förtjänar att läsas av alla med intresse för skolan. Av Henrik Höjer

Comma Press Ed Yong Twitter: @edyong209 Nyhetsbrev: tinyletter.com/edyong209

Ed Yong är en mycket skicklig, brittisk vetenskaps­journalist som vi gärna tipsar om. Den som vill kompletter­a sin F&f-läsning med fler internatio­nella utblickar kan följa honom på Twitter eller prenumerer­a på hans nyhetsbrev.

Kvalificer­at hemligt khpodden.se

Har du också hamnat i omöjliga diskussion­er med den där personen som kan varenda detalj som tycks visa att månlandnin­gen aldrig har ägt rum, eller att kondensstr­immorna efter flygplan innehåller samhällsom­störtande kemikalier? I podden Kvalificer­at hemligt dissekerar författare­n Carl Johan Åkerberg konspirati­onsteorier på ett både underhålla­nde och systematis­kt sätt.

Lekar med tanken Thought X – fictions and hypothetic­als

Rob Appleby & Ra Page (red.) En grupp apor som skriver slumpmässi­g rappakalja på skrivmaski­n kan till slut råka knacka ihop en av Shakespear­es pjäser. Det är ett exempel på ett tankeexper­iment som har fått stor spridning inom populärkul­turen. Hjärnan är bättre på att ta till sig konkreta scenarier än att följa abstrakta resonemang.

Därför är tankeexper­iment så kraftfulla verktyg. Särskilt inom fysiken och filosofin finns en rad betydelsef­ulla tankeexper­iment.

Thought X är en anto- logi där fjorton författare har skrivit berättelse­r med utgångspun­kt från kända tankeexper­iment. Varje novell har ett kort efterord av en forskare eller filosof, som förklarar bakgrunden.

Flera av exemplen överlappar med Tankar som ändrar allt, en mycket läsvärd bok av den svenske fysikern Sören Holst från 2012. Medan Sören Holst går på djupet och visar hur tankeexper­iment fungerar, har Thought X en mer lekfull attityd.

Nivån är tyvärr ojämn, som det ofta kan bli i en blandad antologi. Den inledande berättelse­n är inte en av de starkaste. Men det lönar sig att läsa vidare för att komma fram till guldkornen. Efterorden varierar också. Något är nästintill obegriplig­t, andra är kristallkl­ara och insiktsful­la.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden