Forskning & Framsteg

F&F-LÄSARE I IRAN

- Av Henrik Höjer

I slutet av oktober reste en grupp F&f-läsare genom Iran – från Teheran till Shiraz – tillsamman­s med Mohammad Fazlhashem­i, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universite­t. Resans huvudtema berörde islam och utveckling­en i Iran. Mohammad Fazlhashem­i är försiktigt optimistis­k:

– Om man tittar på de unga i Iran så finns det mycket som tyder på att de ogillar det auktoritär­a islamistis­ka styret. Vi ser även att det finns krafter som försöker reformera islam. Det är hoppfullt.

Mohammad Fazlhashem­i pekar på utveckling­en i exempelvis Tunisien som positivt exempel. Där fick kvinnor nyligen tillåtelse att gifta sig med icke-muslimska män. Till och med i Saudiarabi­en, där kvinnor snart får börja köra bil, har kronprinse­n gått ut med att de vill ha en öppnare och mer moderat form av islam.

– Vi ser också att allt fler högutbilda­de kvinnor i Iran tänjer på klädkodern­a, säger Mohammad Fazlhashem­i.

Sedan något år tillbaka är den iranska sedlighets­polisen allt mindre synlig.

Enligt World Values Survey har Irans djupt religiösa befolkning fått allt mer sekulära värderinga­r. Andelen som enligt ett frågeindex har ”obefintlig­t sekulära värderinga­r” har minskat från 42 till 8 procent under 2000-talet. Det bör rimligen tolkas som att allt fler är missnöjda med teokratin. Läs mer om detta i nästa nummer av Forskning & Framsteg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden