Forskning & Framsteg

Ett kikhål in i livets maskineri

Pristagarn­a har gjort det möjligt att se hur enskilda molekyler arbetar inuti våra celler. Tekniken har utlöst en vetenskapl­ig KE TCHUPE F F EKT inom framför allt den medicinska forskninge­n.

- Av PER SNAPRUD

Maskinen är fyra meter hög och kostar ungefär sextio miljoner kronor. Den får ström via en kabel på baksidan, tjock som en arm. Ett stålrör från taket levererar flytande kväve som håller mikroskope­ts vitala delar på en temperatur lägre än minus 190 grader Celsius.

– Det är revolution­erande teknik, säger Gunnar von Heijne, professor i biokemi vid Stockholms universite­t och förestånda­re för Sveriges nationella satsning på så kallad kry o-elektronmi­kroskop i.

Vi befinner oss i en källare under Science for life laboratory, ett nationellt centrum för biovetensk­aper, granne med Karolinska institutet i Solna. Mikroskope­t kan ta skarpa bilder av en molekyl som, jämfört med en människa, är lika liten som människan är i jämförelse med månen. Årets Nobelprist­agare i kemi, Richard Henderson, Jacques Dubochet och Joachim Frank, har lagt den vetenskapl­iga grunden för en teknik som till och med kan avslöja hur invecklade molekyler ändrar form när de utför olika slags arbete.

I mitten av förra seklet blev det möjligt att studera invecklade molekyler med så kallad röntgenkri­stallograf­i, vilket bland annat ledde till upptäckten att dna-molekyler är spiralform­ade. Men metoden fungerar bara på den bråkdel av allt biologiskt material som kan bilda prydliga kristaller.

Som doktorand vid Cambridge university i Storbritan­nien ville Richard Henderson studera proteiner inbäddade i membran som omger celler. Sådana proteiner är viktiga bland annat för att de är måltavlor för många läkemedel. Tyvärr brukar försöken att omvandla dem till kristaller sluta med kletig gegga. Efter flera misslyckad­e försök bestämde sig Richard Henderson för att i stället testa med elektronmi­kroskop i, som ersätter vanligt ljusmedel ek troner. Upplösning­enär god, men elektronmi­kroskopets vakuum torkar ut och förstör biologiska prover. Dessutom är risken stor för att proverna blir stekta av den starka elektronst­rålningen.

Trots det lyckades Richard Henderson efter många års slit ta skarpa bilder på bakteriero­dopsin, ett protein som vissa bakterier använder för att utvinna energi ur solljus. Han lät proteinern­a vara kvar i membranet och skyddade dem från uttorkning med en sockerlösn­ing. Tack vare att bakteriero­dopsin sitter så tätt och regelbunde­t ordnade i sitt membran kunde han använda en svag, skonsam stråldos.

Det var en framgång. Men skeptikern­a tvivlade på att hans metod skulle fungera på andra biologiska molekyler, till exempel sådana som svävar runt inne i celler i en miljö som mest består av vatten. En möjlighet var att frysa provet. Haken är dock att iskristall­er stör mikroskope­ts elektronst­rålar så att bilderna blir suddiga.

Jacques Dubochet hittade en enkel lösning. På en bänk i källarlabo­ratoriet i Stockholm står en apparat byggd på hans idéer. Den förbereder biologiska prover inför prövningar­na i ett elektronmi­kroskop, och forskaren Alexander Mühleip visar hur den fungerar. Han placerar några mikroliter av en vattenlösn­ing med ett protein som ska analyseras på en hållare, och trycker på en knapp. Maskinen surrar och brummar. Plötsligt hörs ett plopp. Hållaren doppar blixtsnabb­t ner provet i en pytteliten skål med flytande etan.

När temperatur­en faller med ungefär en miljon grader per sekund bildas ingen is. I stället förvandlas vattnet till något som liknar glas, vilket kallas vitrifiera­t vatten. Sådant vatten saknar störande iskristall­er, och skyddar biomolekyl­erna mot både torka och hetta.

Jacques Dubochets radikala köldknäpp var ett genombrott. Det ledde

till att kry o-elektronmi­kroskop idag kan avbilda virus, celldelar och massor av andra vattenlösl­iga biologiska komponente­r.

Årets tredje kemiprista­gare, Joachim Frank, har utvecklat metoder för att kombinera en stor mängd tvådimensi­onella bilder till modeller i tre dimensione­r. År 1991 lyckades han göra en sådan modell av en ribosom, en molekylär maskin som cellerna använder för sin livsviktig­a tillverkni­ng av proteiner.

Det var en stor bedrift, men modellen visade bara grova konturer. Andra forskare tyckte att modellerna var oformliga blobbor och kallade metoden något nedsättand­e för ”blobbologi”.

Så sent som år 2013 kom en ny typ av detektorer för elektronst­rålning som gjorde att kry o-elektronmi­kroskop förförs ta gången kunde avslöja de enskilda ato- mernas lägen hos proteiner i en lösning.

– Sedan dess har utveckling­en exploderat, säger Gunnar von Heijne.

Trots det avskräckan­de priset på maskinen finns det numera över hundra kry o-elektronmi­kroskop på olika håll i världen. Cirka hälften har levererats till laboratori­er i Kina. I Sverige finns tekniken både i Stockholm och Umeå.

I Stockholm handlar en stor del av forskninge­n om att kartlägga ribosomer från olika organismer, bland annat bakterier och parasiter. Många av dagens antibiotik­a slår mot ribosomer, som skiljer sig mellan olika arter.

– En tanke är att det ska leda till nya läkemedel, säger Gunnar von Heijne.

Ribosomen är livsviktig hos alla organismer. Ett ämne som förstör ribosomer hos en farlig bakterie eller parasit, utan att skada de mänskliga, kan bli ett effektivt läkemedel.

Tidigare i år upptäckte forskare i Storbritan­nien och Australien att den drygt trettio år gamla malariamed­icinen lariam fungerar genom att angripa parasitens ribosomer. Deras slutsats bygger på bilder tagna med ett kry o-elektronmi­kroskop. I sin rapportskr­iver de att avbildning­stekniken just nu är den mest lov andemetode­n f ö rattutveck­la nya och effektivar­e varianter av malariamed­icin. l

”En tanke är att det ska leda till nya läkemedel.” Gunnar von Heijne

 ??  ?? KRYO- PIONJÄR Gunnar von Heijne tog initiativ till att använda kryo-elektronmi­koskopi i Sverige. I fjol invigdes ett instrument i Solna och ett i Umeå.
KRYO- PIONJÄR Gunnar von Heijne tog initiativ till att använda kryo-elektronmi­koskopi i Sverige. I fjol invigdes ett instrument i Solna och ett i Umeå.
 ??  ?? Konsten att tyda bilder från kryo- elektronmi­kroskop kallades länge ”blobbologi”. Skeptiker tyckte sig bara se oformliga blobbor. Från blobbor ... ... till enskilda atomer. Bilderna har gradvis blivit skarpare, i synnerhet efter ett tekniskt genombrott...
Konsten att tyda bilder från kryo- elektronmi­kroskop kallades länge ”blobbologi”. Skeptiker tyckte sig bara se oformliga blobbor. Från blobbor ... ... till enskilda atomer. Bilderna har gradvis blivit skarpare, i synnerhet efter ett tekniskt genombrott...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden