Forskning & Framsteg

Lär känna ditt inre ur

Allt liv på jorden följer dygnets växlingar. Årets medicinpri­stagare har upptäckt hur KROPPENS KLOCK A fungerar – vilket sannolikt skulle ha intressera­t filosofen René Descartes.

- Av PER SNAPRUD

Den franske 1600-talsfiloso­fen och matematike­rn René Descartes kom sällan ur sängen före klockan elva på förmiddage­n. Under hela sitt liv var han en inbiten sjusovare. Nutida forskare har gett honom diagnosen förskjuten sömnfas, även känd som delayed sleep phase disorder (DSPD). I vissa fall beror förskjutni­ngen på en mutation i cellernas biologiska klocka. Den nyheten kom i våras från en forskargru­pp ledd av genetikern Michael Young vid Rockefelle­r university i New York, USA.

– För dem som har mutationen är det som att ständigt kämpa med jetlag. Varje dag rör sig världen bort från deras inre klockor. Det är som att flyga till nästa tidszon, anpassa sig, och göra om det varje dag, säger Michael Young.

Han delar årets Nobelpris i fysiologi eller medicin med sina landsmän Jeffrey Hall och Michael Rosbash för upptäckten av hur cellernas biologiska klocka fungerar. De belönas för mångårig grundforsk­ning om hur de flesta livsformer som sett dagens ljus på vår planet är anpassade till skiftninga­rna mellan dag och natt. År 1729 noterade den franske astronomen Jean Jacques d’ortous de Mairan att mimosaplan­tan öppnar sina blad mot solen när det dagas, och sluter dem till natten. Han ställde några plantor i ett mörkt rum och såg att de fortsatte att öppna och stänga bladen vid samma tider även i mörker. Men det tog lång tid innan tanken på en inre klocka hos växter och djur blev allmänt accepterad.

I början av förra seklet upptäckte en tysk biolog att dygnsrytme­r av olika längd går i arv hos bönplantor, vilket blev ett starkt argument för en inre klocka. Och på 1970-talet rapportera­de genetiker i USA att de kunde förlänga, förkorta eller utplåna dygnsrytme­n hos bananflugo­r genom att skapa mutationer i en av deras gener. År 1984 lyckades Michael Young isolera genen, som fick namnet period. Oberoende av Youngs forskargru­pp gjorde Jeffrey Hall och Michael Rosbach samma sak, och kunde dessutom se att genen styr tillverkni­ngen av ett protein som anhopas under natten och bryts ner under dagen.

Under de följande åren visade de blivande pristagarn­a hur det cellulära urverkets olika kugghjul snurrar i ett elegant maskineri som bygger på återkoppli­ng mellan biokemiska budbärare. De arbetade med bananflugo­r, men andra forskare upptäckte snart att människans biologiska klocka fungerar på samma sätt. Liknande system finns även i svampar, växter, insekter och mängder av andra organismer.

Våra cellers urverk är mat- och sovklockor som även hjälper oss att anpassa blodtrycke­t, hormonhalt­erna, kroppstemp­eraturen och mycket annat. Alla som flugit mellan vitt skilda tidszoner vet hur plågsamt det är när kroppens inre tid är ur led.

I ögonen finns förutom tappar och stavar ett särskilt slags ljuskänsli­ga celler som hjälper hjärnan att ställa sina cel- lulära klockor efter solen. Länge tänkte sig forskarna att ett knippe nervceller vid ögonens synnerver via hormoner snabbt justerar tiden i alla andra organ. Men den som är jetlaggad kan faktiskt ha flera tidszoner i kroppen samtidigt.

– Om du flyger över Atlanten så kommer din hjärna förmodlige­n att ställa om sig till den nya tidszonen inom ett dygn. Å andra sidan kan din lever, dina lungor och huden behöva mer tid. I försök med möss tar det upp till sju dagar innan hela kroppen har enat sig om vad klockan är, säger Michael Young.

Han berättar att han kommer att försöka hantera sin egen jetlag under resan till Nobelfeste­n genom att utsätta sig för naturligt solljus, och genom att anpassa ätandet efter den lokala tiden – vilket bland annat påverkar klockorna i leverns celler.

Ett bekymmer är att Stockholm har så lite dagsljus på vintern. Bananflugo­r som lever i kolmörker fortsätter att följa i en dygnsrytm på ungefär 24 timmar tack vare att de inre klockorna tickar på. För människor blir det besvärligt i längden om klockan går före eller efter. Michael Youngs råd till oss nordbor är att ta vara på det lilla ljus som finns, och att äta på regelbundn­a tider. Andra signaler som kan synkronise­ra cellernas klockor mot omvärlden är fysisk aktivitet och temperatur­växlingar på regelbundn­a tider.

Trots alla ansträngni­ngar finns en liten grupp människor som ständigt halkar efter. Ungefär en procent av världens befolkning bär på en mutation i sina inre klockor som gör att de har en kraftigt förskjuten sömnfas, enligt Michael Young.

Filosofen René Descartes kan mycket väl ha varit en av dem. Han är känd bland annat för sina teorier om att själen växelverka­r med kroppen i tallkottkö­rteln. Senare har det visat sig att tallkottkö­rteln utsöndrar hormonet melatonin när det blir mörkt, vilket bidrar till att samordna klockor på olika håll i kroppen.

René Descartes lyckades följa sin egen tidszon under större delen av sitt liv, men fick ändra sig när han gick med på att bli privatlära­re åt Sveriges drottning Kristina. I Stockholm blev han tvungen att hålla sina lektioner vid femtiden på morgonen. Det blev för mycket för Europas främste filosof. Efter bara fyra månader dog han av lunginflam­mation i februari 1650, 53 år gammal. l

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden