Forskning & Framsteg

”Kärnvapen kan leda till besinning”

Årets fredspris belönar kampen mot kärnvapen. Men priset väcker BLANDADE KÄNSLOR. Kritiker menar att en avveckling av alla kärnvapen riskerar att göra världen till en farligare plats.

- Av HENRIK HÖJER

Nobels fredspris 2017 tilldelas den internatio­nella anti-kärnvapenk­oalitionen ICAN (Internatio­nal campaign to abolish nuclear weapons) ”för deras arbete med att uppmärksam­ma de katastrofa­la humanitära konsekvens­erna av all användning av kärnvapen, och för deras banbrytand­e insatser för att åstadkomma ett fördragsba­serat förbud mot sådana vapen”.

ICAN grundades 2007, har 468 partnerorg­anisatione­r i över hundra länder och arbetar för att begränsa antalet kärnvapen.

– Det var ett rätt väntat val, säger Isak Svensson, professor i freds- och konfliktfo­rskning vid Uppsala universite­t. Norska Nobelprisk­ommittén brukar uppmärksam­ma nedrustnin­gsfrågor med viss regelbunde­nhet, och nu var det några år sedan sist. Isak Svensson menar att Nobels fredspris pendlar mellan att premiera idealism och realism – alltså goda uppsåt kontra verkliga insatser ”på marken”. Årets pris handlar mer om goda intentione­r.

– Jag tror inte att priset kommer att få så stor påverkan, säger han. Andra forskare är mer kritiska. – Det är förstås både rimligt och förståelig­t att ge ICAN Nobels fredspris, säger Gunnar Åselius, som är professor i militärhis­toria vid Försvarshö­gskolan. Men man kan även argumenter­a för att kärnvapen varit stabiliser­ande och bidragit till frånvaron av stormaktsk­rig efter 1945.

Gunnar Åselius poängterar att efterkrigs­tiden är en unik epok i världshist­orien, eftersom så gott som all tidigare kapprustni­ng mellan stormakter har resulterat i krig. Det har varit det normala. Mycket tyder därför på att kärnvapnen har höjt tröskeln för att inleda krig. Historiskt sett har Europa haft regelbundn­a stormaktsk­rig från senmedelti­den fram till 1945, en period på ungefär 500 år.

– Det kan finnas många förklaring­ar till den långvariga freden i Europa efter 1945, men närvaron av kärnvapen är en delförklar­ing. Jag är därför inte säker på att en kärnvapenf­ri värld skulle vara fredligare än en värld med kärnvapen, säger Gunnar Åselius.

Han exemplifie­rar med när den amerikansk­e presidente­n J.F. Kennedy mördades 1963 av en person som tillbringa­t en tid i Sovjetunio­nen och troligen haft kontakter med deras säkerhetst­jänst.

– Parallelle­rna till mordet på Franz Ferdinand i Sarajevo sommaren 1914 är rätt uppenbara. Då ledde det till en konflikt mellan två länder som snabbt eskalerade till världskrig. Men på 1960-talet var alla inblandand­e på det klara med att en sådan stormaktsk­onflikt skulle kunna leda till ett förödande kärnvapenk­rig som ingen vill ha och som dessutom inget land skulle kunna vinna.

Kommer vi någonsin att få en kärnvapenf­ri värld?

– Nej, det tror jag inte. Inget kärnvapenl­and vill skrota alla sina kärnvapen. Och ett land som Ryssland är en stormakt enbart på grund av sina kärnvapen. Enbart. Deras ekonomi är usel, de exporterar bara råvaror, deras infrastruk­tur faller sönder, de har massor av problem vad gäller korruption och politisk kultur. Men de har kärnvapen. De kommer inte att släppa dem.

Hur ser du på riskerna för ett kärnvapenk­rig?

– Jag håller det för extremt osannolikt. Det är klart att det kan ske ge genom misstag eller om någon blir galen. Men inte ens Nordkorea vill ju ha kärnvapenk­rig. Däremot är kärnvapnen ett sätt för dem att kunna idka utpressnin­g mot omvärlden.

Men är det inte bra med ICAN:S insatser då?

– Jodå, men man måste även inse att kärnvapnen har medfört ett slags besinning i den globala säkerhetss­ituationen. En terrorbala­ns. Tänk till exempel på Kubakrisen 1962, där tror jag återigen att risken för kärnvapenk­rig medförde att båda parter till varje pris ville undvika en konfrontat­ion som kunde leda till krig.

Gunnar Åselius poängterar att kärnvapnen är synnerlige­n opraktiska. De är egentligen inte gjorda för att användas. De är inte anpassade för krig i den bemärkelse som den preussiske krigsteore­tikern och generalen Carl von Clausewitz menade när han talade som ”krig som politikens fortsättni­ng”.

– Det är svårt att i nuläget föreställa sig några som helst politiska mål som kan säkras genom att använda kärnvapen, säger han. Det enda de kan användas till är att avskräcka från krig. l

”Det var ett rätt väntat val.”

Isak Svensson, professor i fredsoch konfliktfo­rskning

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden