Forskning & Framsteg

BANBRYTAND­E UPPTÄCKTER

-

2006

Ett biologiskt genombrott. Japanska forskare lyckas ”backa” mogna hudceller i utveckling­en tillbaka till stamcellss­tadiet genom att föra in generna för fyra proteiner. Resultatet blir så kallade inducerat pluripoten­ta stamceller (IPS).

2008 –2010

Ny teknik skapar nya genvägar. Forskare utvecklar sätt att omvandla en typ av fullt mogna kroppscell­er direkt till en annan, utan att passera ips-stadiet.

2008 –2011

Minskad risk för cancer. Nya metoder gör det möjligt att tillverka IPS- celler utan att föra in nya gener. Det minskar tänkbara risker för att cellerna ska bilda tumörer.

2011

Odling av vävnader. Mänskliga IPS- celler visar sig kunna utvecklas i provrör till så kallade organoider, ärtstora bitar av hjärna eller andra vävnader som kan användas i medicinsk forskning.

2012

Fick Nobelpris efter bara sex år. Stamcells forskaren Shinya Yamanaka fåret t Nobelpris i medicin eller fysiologi för upptäckten av inducerat pluripoten­ta stamceller.

2014

Behandling av sjuka ögon. En japansk kvinna med åldersförä­ndringar i gula fläcken blir den första patient som får en experiment­ell behandling baserad på ips-tekniken.

2018

Snart är det hjärnans tur. Planer finns på att starta ett första försök att använda ips-teknik för att behandla människor med Parkinsons sjukdom.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden