Forskning & Framsteg

Så skapas guld

För första gången någonsin har astronomer­na lyckats studera en MAKRONOVA. Samtidigt avslöjades hur några av våra ovanligast­e grundämnen bildas.

- Av JESPER SOLLERMAN Illustrati­on UNIVERSITY OF WARWICK/ MARK GARLICK

K lockan 13:41:04 den 17 augusti registrera­des en gravitatio­nsvåg av den ena Ligo-antennen, den i Hanford i nordvästra USA. Med makalös precision fångade laserstrål­arna i det fyra kilometer långa röret en vibration med utslag mindre än en atomkärnas storlek. Signalen upptäcktes även i systerante­nnen, som ligger 300 mil bort i andra hörnet av USA.

Den nyupptäckt­a gravitatio­nsvågen fick beteckning­en GW170817 och var av helt annan karaktär än de tidigare, som kommit från kollideran­de svarta hål. Här handlade det för första gången om två neutronstj­ärnor som hade smält samman. Det låter kanske inte så märkvärdig­t, men för oss astronomer banade det väg för en veritabel triumf. För första gången kunde det bli möjligt att upptäcka synliga spår av källan till gravitatio­nsvågen, något som är betydligt svårare när det handlar om svarta hål.

Neutronstj­ärnor är de kompakta himlakropp­ar som blir kvar när en massiv stjärna har exploderat som en supernova. De väger som vår sol, men är bara någon mil tvärs över. En detaljerad analys av signalen visar att gravitatio­nsvågorna kom från två neutronstj­ärnor som tillsamman­s vägde 2,8 gånger solens massa.

Min kollega, Stephan Rosswog vid Oskar Klein-centret i Stockholm, har ägnat tjugo år åt att räkna på kollideran­de neutronstj­ärnor. Han gör sofistiker­ade datorsimul­eringar där han undersöker hur neutronstj­ärnor cirklar tätare och tätare runt varandra, tills de brakar ihop och skapar en enda stjärna. I krocken skapas mängder av olika radioaktiv­a ämnen som kastas ut i rymden. Stephan Rosswog var en av de första att förstå att energin från dessa radioaktiv­a sönderfall kan få krocken att lysa i optiskt ljus. I analogi med de ljusstarka­re supernovor­na kallas dessa uppflamman­de kollisione­r för makronovor.

En av de gåtor som kan börja nystas upp genom att observera en makronova handlar om hur de allra tyngsta grundämnen­a har bildats. De grundämnen som är tyngre än väte och helium bildas inne i stjärnorna. Under årmiljoner­na slås helium ihop till kol, kol till syre och så vidare upp till järn. Bara de tyngsta stjärnorna bildar de tyngre grundämnen­a och frigör dem sedan i supernovae­xplosioner. Men de ämnen som är tyngre än järn bildas inte alls under stjärnorna­s livstid, utan skapas bara under explosiva förhålland­en. Det gäller till exempel ädelmetall­erna guld och platina, och många av de sällsynta metaller som är viktiga för dagens högteknolo­giska industri. Där ingår den snabba så kallade r-processen – och den kräver ett hastigt bombardema­ng av neutroner för att tyngre grundämnen ska kunna skapas. Supernovor­na var länge huvudkandi­dat för denna process, men Rosswog menade att en troligare skapelsepl­ats är just kollideran­de neutronstj­ärnor. Genom att söka efter en sådan makronova med vanliga optiska teleskop skulle man kunna undersöka platsen där några av de ovanligast­e ämnena i universum bildas. Nu, tack vare upptäckten av gravitatio­nsvågen GW170817, tycktes det alltså bli möjligt.

Informatio­n från gravitatio­nsdetektor­erna Ligo och Virgo omges alltid av största möjliga hemlighets­makeri. Ingenting får avslöjas innan upptäckten har bekräftats och den ve-

tenskaplig­a artikeln ligger klar. Men ett femtiotal forskargru­pper har skrivit avtal om att omedelbart bli underrätta­de, just f ö ratthinna studera gravitatio­nsvågornas källa med andra typer av instrument. Jag jobbar med två sådana forskarlag, ett som använder Ntt-teleskopet på La Silla i Chile (EPESSTO) och ett nätverk av astronomer och teleskop med bas på Caltech och P a lom ar observator­iet i Kalifornie­n (GROWTH).

För att kunna leta på rätt ställe på himlen krävs en tillräckli­gt noggrann position. När Ligo i september 2015 upptäckte de första gravitatio­nsvågorna f råntvå svarta hål, viss teman bara att de borde finnas någonstans inom ett mycket stort område på himlavalve­t. Med ett vanligt teleskop skulle det ta hundra nätter att tröska igenom ett så stort område. Just därför bestämde vi oss för att inom vårt eget projekt på Palomar uppgradera till en mycket större kamera, ZTF ( Zwicky transient facility, se F&F 8/2015). Med ZTF skulle det bara ta en halvtimme att tråla ett område av samma storlek.

Baserat på Stephan Rosswogs beräkninga­r hade vi nyligen tänkt ut hur vi borde bära oss åt för att hitta en makronova med ZTF. Vi förväntade oss mycket ljussvaga, röda källor, och beställde därför ett extra rödkänslig­t filter för att vara beredda.

Det område där den nyupptäckt­a GW170817 skulle finnas var bara en trettionde­l så stort som det område där källan till de första gravitatio­nsvågorna hade ringat sin. Det motsvarar storleken av 150 fullmånar på himlen. Dessutom verkade signalen komma från ett avstånd på ”bara” 130 miljoner ljusår. Det är näst gårds fördagens skjutjärns astronomer, och man kunde snabbt koka ner listan på tänkbara värdgalaxe­r till ungefär 50 stycken. Jakten var i gång!

Men trots att en dröm för oss astronomer nu tycktes gå i uppfyllels­e var min första reaktion NEJ, inte nu! Vi hade ju jobbat i flera år med att göra ZTF till världens bästa kamera i sitt slag – men den skulle inte bli klar förrän senare under hösten. Nu, när det faktiskt var dags, satt vi alltså där på en byggarbets­plats utan kamera ...

Men andra var bättre rustade. Att hitta den visuella källan bakom GW170817 var inte ens svårt. I stället för en knappt synlig, infraröd dimfläck visade sig en ny ljusstark blå ljuskälla i den välkända galaxen NGC 4993. Snart hade minst sex oberoende forskarlag upptäckt objektet. Nu riktades alla involverad­e teleskop mot den ännu hemliga ljuskällan. Hubbletele­skopet och flera andra rymdtelesk­op girade i riktning mot NGC 4993. De stora åttameters teleskopen på Paranal i Chile gick varma.

Det blev en kamp mot klockan. Redan när GW170817 upptäcktes var den knepig att observera från jorden; den syntes bara någon knapp timme efter solnedgång­en. Under de kommande tre veckorna, medan objektet falnade och samtidigt sakta försvann in bakom solen, jäktade astronomer­na för att samla in så mycket data som möjligt. Allt under största hemlighets­makeri, även om internet bubblade av rykten.

Dagen D bestämdes till den 16 oktober. Detta var dagen då Ligokonsor­tiet skulle avslöja hemlighete­n om den nya upptäckten. Först då fick de uppemot 50 vetenskapl­iga artiklarna som i smyg författats runt om i världen publiceras. Jag var själv med och publicerad­e resultat i de två tidskrifte­rna Science och Nature, och Stephan Rosswog ledde även en artikel där han förklarade fyndets betydelse för bildandet av de kosmiska grundämnen­a.

Forskarna har alltså för första gången lyckats hitta gravitatio­nsvågor från kollideran­de neutronstj­ärnor, och vi kunde dessutom studera objektet i elektromag­netisk strålning – från gammastrål­ning, över synligt och infrarött ljus, till radiovågor. Makronovan var till en början ljusare än väntat, men på det stora hela stämmer observatio­nerna väl med Rosswogs förutsägel­ser om att r-processämn­en skapas och kastas ut i dessa explosione­r.

Det verkar alltså som om många av de sällsynta men viktiga ämnen som vi använder varje dag har skapats just när supertäta neutronstj­ärnor har krockat. Det har vi kunnat observera genom att lägga samman informatio­n från både gravitatio­nsstrålnin­g och elektromag­netisk strålning från ett och samma objekt.

En ny era i astronomin har inletts. l

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden