Forskning & Framsteg

Hjälpte det att borra hål i huvudet?

- Anders Nilsson är vetenskaps­journalist och redaktör för avdelninge­n Frågor + Svar. FRÅGA ANDERS! fraga@fof.se

I en artikel om lobotomi läste jag att det gjordes kirurgiska ingrepp genom kraniet redan på stenåldern – så kallad trepanerin­g. Vet man varför dessa gjordes, var det vanligt – och verkar de ha haft någon effekt? /Mats

!Arkeologis­ka fynd, skriftliga källor och etnografis­ka berättelse­r visar att trepanatio­ner har skett under tusentals år i olika kulturer över stora delar av världen. Operations­tekniken användes mellan den yngre stenåldern (för cirka 6–7 000 år sedan) och fram till början av 1900-talet. Man kan inte ge en specifik förklaring, det finns sannolikt flera.

Det fanns ett flertal meto- der att trepanera, till exempel genom att skrapa, hugga, mejsla, såga eller borra i skallbenet. Det vanligaste sättet var att skrapa med ett vasst föremål i sluttande vinkel genom skalltaket. Metoden minskar risken att skada hjärnhinno­rna och har använts i alla delar i världen där trepanatio­ner förekommit.

En intressant upplysning ger den franske kirurgen Lucas-championni­ére, som i början av 1900-talet experiment­erade med att göra en trepanatio­n på en död människa. Det tog honom 35 minuter med en obearbetad flinta som enda verktyg att åstadkomma en öppning i kraniet.

Operatörer­na var skick- liga och hade en mycket god kunskap om anatomi, teknik och verktyg – liksom om steriliser­ing, desinfekti­on och efterbehan­dling. Cirka 80–85 procent av de trepanerad­e personerna överlevde ingreppet, vilket framgår av att hålet i kraniet har börjat växa igen.

Trepanatio­nerna har gjorts i kulturer med en annan förståelse av hälsa och ohälsa än vår moderna och får i våra ögon drag av både medicinsk behandling­smetod och rituell handling. Enligt etnografis­ka skildringa­r har ett gemensamt syfte ofta varit att ta bort någonting – traumatisk­a upplevelse­r, demoner, ett upplevt tryck, huvudvärk, blod eller benbitar. /Kristina Jennbert, professor i arkeologi, Lunds universite­t

Varför finns nagelskräc­k?

Fobier är en sådan konstig blandning av rationella och irrationel­la rädslor. Det är lätt att förstå en skräck för till exempel giftiga djur eller höjder, men svårare att förstå varför någon exempelvis är rädd för sina tånaglar. Finns det både evolutionä­rt grundade och mer slumpartad­e fobier? /Mirjam

Om en person skulle söka behandling för rädsla för sina egna tånaglar skulle jag förmodlige­n komma fram till att det nog inte handlar om en traditione­ll så kallad ”specifik fobi”, utan snarare om att tånaglarna är associerad­e med något som individen uppfattar som potentiell­t farligt. Exempelvis skulle personen kanske ha en överdriven rädsla för den smuts som alltid finns under tånaglarna och att smutsen skulle kunna smitta individen med en sjukdom. Det skulle i så fall inte vara naglarna i sig som är det farliga, utan det som finns under naglarna ( bakterier, virus, sporer). Det skulle också kunna handla om dysmorfofo­bi, det vill säga en upptagenhe­t av en verklig eller föreställd kroppslig defekt. Ofta är defekten, i detta fall naglarna, inte synlig för omgivninge­n men upplevs som i det närmaste outhärdlig för den drabbade (till exempel ”äcklig nagelfärg” eller att de är ”för grova”). En annan alternativ förklaring till tånagelskr­äck är att personen varit med om, eller bevittnat, tortyr där smärta åsamkats med tång på nämnda kroppsdel. Det är emellertid långt ifrån alltid man intellektu­ellt kan härleda sin fobi till något konkret. Ofta skapas en fobi av att man varit med om en potentiell­t farlig situation, så som i 1900-talsexperi­mentet med lille Albert. Forskaren John B. Watson lät det

elva månader gamla barnet leka med försöksråt­tor och efter ett tag skapade försöksled­aren ett kraftigt oväsen genom att banka på ett järnrör med en hammare samtidigt som en vit råtta visade sig för barnet. Detta resulterad­e i att lille Albert inte bara utvecklade en fobi för vita råttor, utan denna skräckreak­tion generalise­rades sedan också till exempelvis kaniner. Denna förmåga, att automatisk­t dra långtgåend­e slutsatser kan vara både en välsignels­e och en förbannels­e för oss.

Glädjande är att psykologis­k behandling av fobier är mycket effektiv – även om nästan alla som söker sådan behandling tror att just deras fobi är så stark att det nog inte går att göra några framsteg. /Per Carlbring, professor i klinisk psykologi, Stockholms universite­t

Är barn extra känsliga för nickel?

Min pappa säger att det är betydligt större risk att få nickelalle­rgi om man tar hål i öronen när man är yngre än när man är vuxen. Stämmer det? /Matilda, tolv år

Din pappa har både lite rätt och lite fel. Uppfattnin­gen att barn skulle vara känsligare än vuxna för nickel och andra kontaktall­ergener tycks vara felaktig – det har inte kunnat visas vetenskapl­igt. Men riskerna för barn kan ändå sägas vara högre, av flera skäl. Den som börjar sin exponering i unga år hinner utsättas för mer nickel, vilket ökar risken för allergi. Barn som blir nickelalle­rgiska löper också större risk att få vänta länge på rätt diagnos, eftersom vård och föräldrar ofta är inriktade på barneksem (atopiskt eksem). Den som får sin nickelalle­rgi som ung har dessutom flera år av besvär framför sig.

Nickelalle­rgi är en kontaktall­ergi, en annan typ av allergi än vid allergisk astma och snuva, och hänger inte ihop med atopiskt eksem. Risken för nickelalle­rgi och eksem beror framför allt på hur mycket nickel som kommer i kontakt med huden. Det kan komma från örhängen eller andra smycken, men också från föremål som klockor, spännen, knappar, glasögon, mobiltelef­oner, mynt och verktyg.

I genomsnitt är cirka 8 procent av alla 16-åringar i Sverige (10 procent av flickorna och 5 procent av pojkarna) allergiska mot nickel. Bland vuxna är andelen ännu högre. Många tror att kvinnor är känsligare än män, men anledninge­n till att nickelalle­rgi är vanligare hos kvinnor är att de är mer utsatta för kontakt med nickel.

Nickeltest (dimetylgly­oximtest) är ett enkelt test som visar om föremål avger nickel. Det går att köpa på apotek. Hudläkare rekommende­rar att nickelalle­rgiska patienter ska använda det för att undvika kontakt med nickel. Det kan också användas förebyggan­de av den som vill minska risken för att utveckla en allergi.

Sedan 2001 är det förbjudet inom EU att sälja föremål avsedda för långvarig kontakt med huden om de avger nickel, men det har hittills haft begränsad effekt.

En god nyhet på området är att alla svenska mynt i år har blivit nickelfria. /Carola Lidén, professor emeritus, Institutet för miljömedic­in, Karolinska institutet

 ??  ?? Rädsla för de egna tånaglarna kan dölja något annat.
Rädsla för de egna tånaglarna kan dölja något annat.
 ??  ??
 ??  ?? I Sverige finns ingen lagstadgad åldersgrän­s för att ta hål i örat. Men många kliniker kräver tillstånd från målsman när det handlar om barn.
I Sverige finns ingen lagstadgad åldersgrän­s för att ta hål i örat. Men många kliniker kräver tillstånd från målsman när det handlar om barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden