Forskning & Framsteg

Skarvar planterar växter

Skarvar äter bara fisk, men kan trots det sprida växter till nya miljöer. Det beror på att vissa av bytesfiska­rna har frön i magen.

-

Fåglar som lever av andra djur gör sig av med osmältbara delar som ben, fjädrar och insektsvin­gar via gapet i form av tätt packade klumpar – så kallade spybollar.

Ett internatio­nellt forskartea­m har undersökt innehållet i spybollar från skarvar, som har samlats in i Sverige, Danmark och Nederlände­rna.

Skarvar äter framför allt fisk, så spybollarn­a bestod främst av fiskrester. Men en tredjedel av de undersökta spybollarn­a innehöll också frön från växter, som ursprungli­gen låg i magen på de fiskar som skarvarna hade ätit. Forskarna fann frön från ett tjugotal växtarter, både land- och vattenväxt­er.

En femtedel av spybollarn­a innehöll levande ryggradslö­sa djur, som också kom från fiskarnas måltider. Det var svamp- och mossdjur samt vattenlopp­or – som alla har ett skyddande vilostadiu­m. På så sätt kan de överleva i den frätande magmiljön.

Forskarna planterade frön från spybollarn­a och flera av dem grodde, bland annat frön från vägmålla, blåmålla och blåsäv – arter som trivs i strandnära miljöer. Forskarna lyckades också få liv i mossdjur som låg i spybollarn­a. Fiskätande fåglar kan alltså bidra till att sprida växter och smådjur.

En skarv producerar en spyboll per dygn och kan flyga flera mil när den letar fisk – och en skarvkolon­i kan innehålla flera tusen individer.

– Det innebär att en skarvkolon­i sannolikt sprider en stor mängd växter och ryggradslö­sa djur inom närområdet under häckningen, säger Maria Ovegård, miljöanaly­tiker och forskare vid Sveriges lantbruksu­niversitet, och en av forskarna bakom den nya studien.

Utanför häckningss­äsongen rör sig skarvarna över stora ytor och skulle då kunna sprida arter till helt nya platser och miljöer. – Men det är något vi bara kan spekulera om i dagsläget. Arter med en begränsad spridnings­förmåga har ofta bestånd som är uppdelade i mindre grupper, som har liten kontakt med varandra. Djur som skarvar kan gynna sådana arter genom att flytta individer mellan bestånden och till nya platser, vilket förbättrar arternas överlevnad­schanser över tiden.

Forskarna bakom studien, som har publicerat­s i Biology Letters, påpekar att Darwin antog att fiskätande fåglar kan sprida frön och småkryp på det här viset – men att det hittills har saknats vetenskapl­igt stöd för den teorin. Av Jesper Nyström

 ??  ?? Storskarve­n, Phalacroco­rax carbo, sprider frön och smådjur via sina spybollar.
Storskarve­n, Phalacroco­rax carbo, sprider frön och smådjur via sina spybollar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden