Forskning & Framsteg

Fågelbord tycks påverka näbbens längd

Talgoxar i Storbritan­nien har ovanligt långa näbbar. Ny forskning tyder på att det kan vara en anpassning till att kunna plocka frön ur foderautom­ater.

-

I Storbritan­nien är det tradition sedan åtminstone 100 år tillbaka att mata småfåglar. Drygt hälften av alla hushåll har någon form av fågelbord eller foderautom­ater i trädgården eller på bakgården. I Nederlände­rna är fågelmatni­ng inte alls lika populärt. Nu har ett forskarlag med deltagare från båda länderna utnyttjat denna skillnad för att undersöka om fågelmatni­ngen påverkar talgoxarna­s evolution.

En tydlig skillnad är att talgoxarna i Storbritan­nien har längre näbbar än sina artfränder i Nederlände­rna. Forskarna har analyserat fåglarnas arvsmassa och upptäckt att de brittiska talgoxarna har förändring­ar i samma gener som påverkar näbbformen hos ”darwinfink­arna” på Galapagosö­arna, alltså de fågelarter vars lokala miljöanpas­sningar inspirerad­e Charles Darwin till att formulera evolutions­teorin.

Men den största förändring­en finns i en annan gen, som kallas COL4A5. Den är viktig vid bland annat framställn­ingen av kollagen, ett protein som ingår i bindväv. Många av de långnäbbad­e brittiska talgoxarna har en speciell variant av denna gen. Forskarna har visat att talgoxar som har denna genvariant får fler ungar än genomsnitt­et, under förutsättn­ing att de lever i Storbritan­nien. I Nederlände­rna medför samma förändring att talgoxarna i stället får färre ungar. Forskarna har också visat att talgoxar som har den speciella genvariant­en gör ovanligt många besök vid fröautomat­er under vintern.

Enligt forskarna har talgoxar i Storbritan­nien och Nederlände­rna snarlika livsmiljöe­r – den enda större skillnaden är den omfattande stödutfodr­ing som pågår i Storbritan­nien. Därför är det troligt att utfodringe­n är orsaken till de ovanligt långa näbbarna. Men forskarna kan inte förklara varför en lång näbb skulle ger fördelar vid fågelborde­t.

– Vi är helt säkra på att det har skett en urvalsproc­ess mot allt längre näbbar i Storbritan­nien i modern tid, det visar fåglarnas dna. Men vi kan inte bevisa att det är fröautomat­erna som driver den utveckling­en. Det är dock något vi hoppas kunna ta reda på i framtiden, säger Lewis Spurgin, evolutions­biolog vid University of East Anglia i Storbritan­nien och en av forskarna bakom den nya studien, som har publicerat­s i Biology Letters. Av Jesper Nyström

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden