Forskning & Framsteg

Sjukdom har en särskild lukt

Synen och luktsinnet hjälper oss att upptäcka tidiga tecken på inflammati­on hos andra människor – så att vi blir mindre intressera­de av att umgås med dem.

-

Hjärnan är bättre än man tidigare trott på att upptäcka och undvika sjukdomar – och detta redan innan de brutit ut ordentligt. Det visar en studie där forskare vid Karolinska institutet aktiverade immunförsv­aret hos 18 försöksper­soner genom att injicera ofarliga delar av bakterier, vilket gav övergående symtom som trötthet, värk och feber. Luktprover och bilder togs av försöksper­sonerna, både när de var ”sjuka” och när de var friska. Sedan fick 30 personer se på bilderna och känna lukterna, samtidigt som deras hjärnaktiv­itet registrera­des. Därefter fick de uppge vilka de tyckte såg sjuka ut, vilka de tyckte var attraktiva och vilka de ville umgås med.

– Det fanns en signifikan­t skillnad i att människorn­a tyckte bättre om och hellre sa sig vilja umgås med de friska personerna än med de ”sjuka”. Dessutom reagerade hjärnan på det. Både de sjuka ansiktena och lukterna aktiverade ganska omfattande nätverk. Vi såg att hjärnan var bra på att lägga ihop svaga sjukdomssi­gnaler från dessa sinnen som för att förtydliga intrycket av ohälsa, säger Mats Olsson, professor vid institutio­nen för klinisk neuroveten­skap på Karolinska institutet, och en av forskarna bakom studien.

Han tycker att det mest intressant­a med den nya studien är att den bekräftar att vi reagerar både psykologis­kt och biologiskt på sjukdomssi­gnaler hos andra – och det bara timmar efter att en inflammati­on har brutit ut.

– Detta ligger i linje med generell evolutionä­r teori om att det vore bra att undvika sjukdom på något annat sätt än att låta immunförsv­aret ta hela fighten, säger Mats Olsson.

Studien har publicerat­s i den vetenskapl­iga tidskrifte­n PNAS. Av Karin Skagerberg

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden