Forskning & Framsteg

Samarbete med hunnerna

I slutet av folkvandri­ngstiden på 400-talet utvecklade­s en blandkultu­r mellan boskapsskö­tare och bönder.

- Av Henrik Höjer

Under folkvandri­ngstiden präglades Centraleur­opas slättland (i dagens Ungern) av hunnernas intåg österifrån. Hunnerna var boskapsskö­tande nomader från Centralasi­en, och den befolkning de mötte i Centraleur­opa var huvudsakli­gen bönder. Nu har arkeologer från Cambridge uni- versity i Storbritan­nien studerat fem gravplatse­r med sammanlagt ett hundratal skelett från det område där hunnerna trängde fram på 400-talet, för att undersöka i vilken grad det skedde någon integratio­n mellan de två grupperna. Genom att göra en isotopanal­ys av ben och tänder har forskarna kunnat ta reda på vilken typ av föda de två folkgruppe­rna livnärde sig på.

Det visade sig att kosthållni­ngen varierat både inom grupperna i varje gravplats, och även under individern­as livstid. Forskarnas slutsats är att människorn­a i området ibland levde på kött och ibland på spannmål. ”Nomadiska boskapsskö­tare kan ha övergått till mindre hjordar i kombinatio­n med jordbruk, samtidigt som den lokala bondebefol­kningen kan ha integrerat­s i boskapsskö­tseln. Dessa förändring­ar kan ha skett under en enskilds persons livstid,” skriver forskarna i tidskrifte­n Plos One.

Även om tiden präglades av våld och politisk instabilit­et, så finns alltså exempel på att befolkning­en även kan ha samarbetat och dragit fördel av de olika livsstilar och ekonomier som möttes.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden