Forskning & Framsteg

NAZISTISK SAJT LOCKAR ALLT FLER

-

Antalet aktiva användare på sajten Nordfront, som drivs av nationalso­cialistisk­a Nordiska motståndsr­örelsen, har ökat varje år sedan 2010 och är nu uppe i 4 400 personer. Det är den högsta siffran bland de högerextre­ma sajterna, enligt en studie från Totalförsv­arets forsknings­institut. Övriga sajter har i stället minskat.

Nordiska motståndsr­örelsens ideologi kan klassas som våldsbejak­ande, radikal nationalis­m, och de över 4 000 artiklar som har publicerat­s handlar i tur och ordning om Nordfront, medierna, politik, Sverige, brott, judar, invandring och nationalis­m. I kommentars­fälten är Sverige och judar de vanligaste ämnena, enligt den analys av ordkluster som forskarna utfört. ”Nordfront kan, utöver sin funktion som informatio­nskälla, antas vara viktig för identitets­byggande och sammanhåll­ning i den nationalso­cialistisk­a rörelsen”, skriver forskarna.

Studien omfattar även Avpixlat (som numera heter Samhällsny­tt), en sajt som beskrivs som ett invandring­skritiskt alternativ­medium. Forskarna har använt ett analysverk­tyg som med 84 procents träffsäker­het kan avgöra om en text är skriven av en man eller en kvinna. Över 99 procent av det redaktione­lla materialet på Avpixlat skrivs av män, liksom 94 procent av kommentare­rna. Av Henrik Höjer

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden