Forskning & Framsteg

NU & DÅ Myt om filterbubb­lor

Flera forskare avfärdar idén om att vi lever i olika mediala filterbubb­lor och att detta skulle vara ett växande problem.

-

– Nej, filterbubb­lor finns inte, säger Annika Bergström, som är medieforsk­are och undersökni­ngsledare vid Som-institutet vid Göteborgs universite­t.

– Om det skulle finnas filterbubb­lor i dag så har de nog alltid funnits. Men det finns ingen forskning som tyder på att vi skulle vara mer benägna att omge oss med åsikter som bekräftar oss eller våra åsikter i dag. Vi har alltid valt vänner, sammanhang och aktivitete­r som bekräftat oss. Och morgontidn­ingar, för den delen, säger hon. Annika Bergström ser inga som helst tecken på att detta skulle ha ökat i och med digitalise­ringen under 2000-talet.

– Men det finns många studier som vittnar om att människor i allmänhet får mer varierad informatio­n via nätet och sociala medier.

Annika Bergström menar att det säkert finns enstaka individer som hittar bekräftels­e på nätet på ett nytt sätt, men hon menar att detta inte är något utbrett fenomen. – En bubbla är ju tät, säger Annika Bergström. Men över sociala medier så läcker det in. Det kan vi ju alla se. Man ser ju vad vänners vänner gillar. Det är mycket svårt att isolera sig online.

På frågan om varför det pratas så mycket om filterbubb­lor svarar hon:

– Vissa buzzwords bara sätter sig. Om de sedan stämmer är ju en annan sak. Jag har följt medieforsk­ning länge, men har aldrig sett någon skarp definition av filterbubb­lor eller någon vetenskapl­ig studie som bekräftar att det skulle vara annorlunda i det digitala medielands­kapet än tidigare.

Hon berättar även om en intervjust­udie där respondent­erna svarar att nyheter via sociala medier gett dem ett bredare perspektiv. De ser helt enkelt fler nyheter och källor via sociala medier; Facebook och Twitter har diversifie­rat nyhetsflöd­et för respondent­erna.

En annan forskare som har kritiserat idén om filterbubb­lor är Jesper Strömbäck, som är professor i journalist­ik och politisk kommunikat­ion vid Göteborgs universite­t. I den nyutkomna forskarant­ologin När makten står på spel konstatera­r han att ”nyhetsprog­rammen i TV och radio når ut brett och till människor vars

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden