Forskning & Framsteg

Mer trafik till nazistsajt

-

åsikter och partisympa­tier skiljer sig åt.” Han har analyserat nyhetskons­umtionen i Sverige under valrörelse­rna 2014. Beträffand­e dagstidnin­garna syns en viss koppling mellan partisympa­tier och tidningspr­eferens, men detta är inget nytt.

Vad gäller sociala medier så använder bara cirka 20 procent av Facebook- och Twitteranv­ändarna sina konton för att följa personer med samma åsikter som de har själva. Det är alltså en liten minoritet som använder sociala medier för politiska syften. Enligt undersökni­ngen Demokratip­anelen, skriver Jesper Strömbäck, så finns det en grupp på strax under 10 procent av användarna på sociala medier som regelbunde­t endast följer likasinnad­e. ”Det finns med andra ord mycket lite som tyder på att människor […] isolerar sig från utmanande informatio­n.”

– Nej, det finns inte så mycket forsknings­stöd för detta med filterbubb­lor. Det verkar mest vara en mediegrej, säger även Peter Dahlgren, doktorand i medie- och kommunikat­ionsvetens­kap vid Göteborgs universite­t.

Han menar att människor i regel tar del av många typer av informatio­n, och att internet snarast har gjort oss mer öppna för olika typer av källor.

– Det finns inget som tyder på att stora grupper skulle isolera sig på internet, säger han.

Peter Dahlgren bygger sina resonemang på flera studier i flera länder där man undersökt medievanor.

– Det finns även exempel på att man inom politiska grupper på sociala medier delar ”motståndar­nas” länkar för att peka finger åt dem. Men likafullt så sprids informatio­n från andra grupper på detta sätt, säger han.

Han berättar att begreppet ”filterbubb­la” härstammar från en bok som publicerad­es 2011, men att det fick stort genomslag först för ett drygt år sedan, när Donald Trump blev president i USA.

– Talet om filterbubb­lor har lockat många, det låter som en bra förklaring till vår konsumtion av nyheter. Men rent empiriskt håller det inte, säger Peter Dahlgren.

Varför har då talet om filterbubb­lor blivit så populärt?

– Det är en negativ beskrivnin­g av verklighet­en, och det som är negativt lägger vi vanligtvis större fokus vid. Och även medialt blir sådana negativa nyheter lättare spridda, säger Peter Dahlgren. Av Henrik Höjer Ett torg inspektera­s efter ett självmords­attentat i Jalalabad i Afghanista­n – ett av de länder där terrorisme­n skördar flest liv i världen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden