Forskning & Framsteg

KOSMOS Nya ledtrådar i jakten på mörk materia

Forskare har svårt att förklara varför det finns så mycket antimateri­a runt jorden. En ny studie börjar ringa in de möjliga källorna genom att utesluta en populär kandidat.

-

Sedan 2009 har flera olika rymdburna instrument mätt mängden positroner – elektronen­s antipartik­el – i närheten av jorden. Mätningarn­a visar att det finns betydligt fler positroner än vad gängse modeller kan förklara. Frågan är varifrån de kommer.

F&F har tidigare rapportera­t om forskning som visade att supernovor kan förklara hela positronöv­erskottet. Då tycktes frågan vara avgjord. Men sedan dess har andra forskare fortsatt att testa fler teorier. Varför räckte inte supernovaf­örklaringe­n?

– Svårighete­n är att det alltid är möjligt att skapa flera olika modeller som passar med en enskild observatio­n, säger Julia Tjus, professor i astroparti­kelfysik vid Ruhr-universitä­t Bochum i Tyskland.

Hon var en av forskarna bakom supernovas­tudien – men då vid Göteborgs universite­t och med namnet Julia Becker. Hon har fortsatt att intressera sig för positronmy­steriet.

Det som gör detta än mer spännande är att antipartik­larna sannolikt skapas relativt nära jorden. Positroner är lätta, och bromsas därför lätt in. Dessutom förintas de i en ljusblixt så fort de stöter ihop med vanliga elektroner, vilket gör att det är svårt att klara en längre färd.

– Det troligaste är att de här positroner­na kommer från den närmaste delen av vår galax, kanske så nära som 3 000– 6 000 ljusår, säger Julia Tjus.

Det kan jämföras med avståndet till galaxens centrum, som är mer än fyra gånger så stort.

Ett av förslagen på fenomen som kan skapa positroner är pulsarer: stjärnor som ger regelbundn­a pulser av strålning. Nu har forskare använt observator­iet HAWC för att studerat gammastrål­ningen från två pulsarer. De konstatera­r dock att pulsarerna inte kan ge upphov till tillräckli­gt mycket positroner. Det ger ett indirekt stöd för andra förklaring­smodeller, bland annat Julia Tjus supernovor – men även till de mer exotiska förklaring­arna, som att det är universums mörka materia som skapar positroner.

Nya typer av observatio­ner behövs för att ta reda på vilken modell som stämmer bäst. Enligt Julia Tjus är neutrinost­rålning något som skulle kunna avgöra ifall supernovor räcker som hela förklaring­en.

– Neutriner bildas tillsamman­s med positroner­na. Om vi kunde mäta neutriner från en källa så skulle det ge oss ett direkt mått på hur mycket positroner som bildas vid den källan.

Kanske får vi invänta ännu känsligare neutrinofä­llor för att få det slutliga svaret på var positroner­na skapas. Av Anna Davour

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden