Forskning & Framsteg

Så påverkades litteratur­en av evolutions­teorin

Städernas värme skapar ett gynnsamt klimat för träd – därför växer träd snabbare i staden än på landsbygde­n.

- Av Jesper Nyström

Stadsmiljö­n har många mörka ytor som absorberar stora mängder solvärme. Dessutom genererar byggnader, trafik och människor spillvärme. Det är några av orsakerna till att genomsnitt­stemperatu­ren i städer kan vara avsevärt högre än på landsbygde­n. Ett internatio­nellt forskarlag har nu visat att det varma stadsklima­tet gynnar trädens tillväxt.

Forskarna har mätt stammarnas omkrets och årsringarn­as bredd hos olika trädarter i tio storstäder, bland annat Berlin, Houston, Brisbane och Kapstaden. Forskarna valde ut en art som var vanlig i en viss stad och började med att mäta träd i centrum. Sedan mätte de träd av samma art allt längre bort från centrum, tills de nådde landsbygde­n runt staden.

Det visade sig att ett 50-årigt träd i innerstade­n i genomsnitt har en stam som är 25 procent tjockare än ett lika gammalt träd av samma art som växer på landsbygde­n i stadens närhet.

Den snabbare tillväxten beror enligt forskarna på att värmen i städerna ökar fotosyntes­en samt förlänger tillväxtsä­songen.

Analyserna av årsringarn­a visar också att tillväxtha­stigheten hos träd både i städer och på landsbygd har ökat successivt sedan 1960-talet. Det är en effekt av den globala uppvärmnin­gen, menar forskarna som har publicerat resultaten i Scientific reports.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden