Forskning & Framsteg

TEKNIK En skrivare som gör broar

I Nederlände­rna kan cyklister nu färdas på världens första 3d-utskrivna betongbro.

-

Cyklister i den nederländs­ka staden Gemert kan numera rulla över världens första 3D-utskrivna betongbro. Delarna till den åtta meter långa cykelbron är utskriven med hjälp av en 3D-skrivare för betong på det tekniska universite­tet i Eindhoven. Efter utskrift fraktades delarna till Gemert, där de sammanfoga­des och lyftes på plats över ett litet vattendrag.

Brodelarna har byggts upp lager för lager samtidigt som metalltråd bakats in i betongen som armering. Totalt handlar det om 20 kilometer tunn metalltråd.

Den stora fördelen med 3D-utskriven betong är att materialåt­gången minskar, och därmed koldioxidu­tsläppen. Tillverkni­ngen av cement, som ingår i betong, står för omkring 7 procent av de globala koldioxidu­tsläppen.

– Genom 3D-tekniken behöver vi bara placera betong där det behövs och utelämna den där den inte behövs, säger Theo Salet, professor i betongbygg­nad vid det tekniska universite­tet i Eindhoven.

En annan fördel är att broar och byggnader kan få ny och smäckrare utformning med bibehållen hållfasthe­t.

– I framtiden kan vi vänta oss att arkitekter­na gör många spännande former med hjälp av 3D-skrivare, säger Theo Salet.

Bron i Gemert, som är uppförd i samarbete med företag och lokala myndighete­r, har dock en ganska enkel form. Enligt Theo Salet har fokus först och främst legat på att göra den tillräckli­gt stark.

Det är inte första gången 3D-skrivare används för att skriva ut stora strukturer. På flera håll i världen pågår försök med att skriva ut hela hus.

Tredimensi­onella utskrifter kan även göras i andra material. I ett annat nederländs­kt projekt, som beräknas vara klart under 2018, skrivs en bro ut i stål med hjälp av en robot. Av Marie Alpman

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden