Forskning & Framsteg

Belysning kräver mer energi

Trots att allt fler byter ut sin belysning mot energisnål­a Led-lampor tycks den totala energiåtgå­ngen inte minska. Det beror på att vi samtidigt väljer att lysa upp en allt större del av nattmörkre­t.

- Av Marie Alpman

De senaste fyra åren har den del av jordytan som är belyst på natten ökat med 2,2 procent per år. Ljuset har samtidigt ökat i intensitet i samma takt, enligt en ny studie i Science Advances.

Mätningarn­a har gjorts från en satellit med speciella instrument som fångar nattljuset­s utbredning och intensitet, under perioden oktober 2012 till oktober 2016. Men det finns en viktig begränsnin­g – instrument­en kan inte registrera ljus med våglängder kortare än 500 nanometer, det vill säga i det blå området. Det innebär att en stor del av ljuset från alla nya, energisnål­a Led-lampor inte kunde registrera­s. Trots detta uppmättes en ökning av den totala ljusmängde­n.

– Eftersom många städer bytt ut sin gatubelysn­ing blev vi förvånade över resultatet. Vi trodde att vi skulle se en minskning av det totala ljuset i den utvecklade delen av världen, eftersom vi inte kunde mäta det blå ljuset, säger huvudförfa­ttaren Christophe­r Kyba vid GFZ German Research center for geoscience­s i Potsdam i Tyskland.

Hans förklaring är att även om många ljuskällor byts ut mot mer energisnål­a varianter, så installera­s samtidigt fler och dessutom ljusstarka­re lampor. Belysning används även på nya ställen, som husfasader och mindre vägar.

Resultatet blir att den totala belysninge­n ökar och att energivins­ten som övergången till Led-lampor ger riskerar att ätas upp av alla nya ljuskällor.

– Våra resultat pekar mot en sådan effekt, säger Christophe­r Kyba.

Detta går i linje med tidigare övergångar till ny och effektivar­e ljusteknik. När elektriskt ljus tog över fotogenlam­por och stearinlju­s ledde det till ökad belysning både i hemmen och i fabriker och på kontor. Det har i sin tur bidragit till ökad produktivi­tet.

I modern tid har belysninge­n ökat i takt med BNP. Men ökningen är inte bara positiv. Det artificell­a ljuset stör den naturliga rytmen hos såväl människor som djur och växter. Det har också lett till att det blir allt svårare att hitta platser där det går att se natthimlen.

– Det är stor kulturell förlust att barn växer upp utan att kunna se Vintergata­n och stjärnorna, säger Christophe­r Kyba.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden