Forskning & Framsteg

Tunt öga ser genom tyg

- Av Marie Alpman

En grupp Chalmersfo­rskare är först i världen med att bygga en böjbar, genomskinl­ig detektor för så kallade terahertzv­ågor. De ligger mellan radiovågor och vanligt ljus och kan bland annat tränga igenom olika material. Terahertzt­eknik används till exempel på vissa flygplatse­r för att se genom kläderna på passagerar­na i säkerhetsk­ontrollen.

Den nya detektorn är gjord av supermater­ialet grafen, känt för sin mekaniska styrka och goda elektriska ledningsfö­rmåga.

– Det svåra har varit att utveckla tillverkni­ngsprocess­en. Vanligtvis läggs grafen på kisel men vi har använt plast, säger Jan Stake, professor i terahertzt­eknik på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Han hoppas att den nya sensorn är ett steg på vägen mot en bredare användning av terahertzt­ekniken, som hittills varit både dyr och otymplig.

De tunna, böjliga och genomskinl­iga sensorerna skulle till exempel kunna sitta i kläder.

Än så länge har Chalmersfo­rskarna bara tillverkat en liten detektor. Nästa steg är att placera ett stort antal tillsamman­s på en välvd yta av plast.

– Det blir då en kamera som är som en kopia av ögat, säger Jan Stake.

Till skillnad från en vanlig kamera som bara kan fånga det synliga ljuset, skulle en terahertz-kamera till exempel kunna se genom ett bandage för att följa sårläkning­en. Ett annat användning­sområde skulle kunna vara i självköran­de bilar, för att se genom regn, dimma och snö.

Forskarna har presentera­t sin detektor i Applied Physics Letters.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden