Forskning & Framsteg

BÖCKER Djupdyknin­g i medvetande­t

-

Arter kommer, arter går ...

Inheritors of the Earth

Chris D. Thomas

Allen Lane/penguin

Bokens titel sammanfatt­ar elegant budskapet: Vi människor bär hela ansvaret för de framtida livsbeting­elserna på planeten jorden. Har vi lyckats att hittills hålla dem tillräckli­gt gynnsamma för en bibehållen artrikedom och välfungera­nde ekosystem? Det står och väger, för i ökande takt håller vi på att omdana dem och av bara farten utrota mängder av våra medarter. Vår egen succé har inneburit slutet för många djur- och växtarter. Dessutom hänger en stor mängd endast med nöd och näppe kvar, men i så lågt antal att deras genetiska variation är i fara och därmed deras framtid i en ny, skön värld.

Men samtidigt som många arter hotas av vår ökande exploateri­ng av jordens ekosystem, gäller faktiskt motsatsen för många andra. Just den aspekten genomsyrar Chris Thomas extremt intressant­a bok. Välj vilken region eller miljö du vill och kolla vad som hänt under den korta tidsperiod som vi människor har påverkat ekosysteme­n. På otaliga sätt har floran och faunan förändrats. Arter har förvisso utrotats, men faktiskt inte så sällan ersatts genom invandring eller genom inplanteri­ng. Flora och fauna må ha förändrats, men det finns en hel del områden där artantalet är oförändrat eller till och med större. Kommer vi att klara av att bevara flexibla och hållbara ekosystem även i kommande tider? Av Staffan Ulfstrand

Natur & Kultur

Folkbildar­en Hans Roslings memoarer är en bladvändar­e. På rak och effektiv prosa får man följa honom genom livet. Det är en synnerlige­n intressant och läsvärd bok.

Ska man ha någon invändning så är det att man vill veta mer om hans förklaring­ar av varför världen blivit bättre. Han återvänder till det Moçambique där han arbetade som läkare på 1980-talet, och ser hur mycket som förändrats till det bättre. Och hela hans folkbildar­gärning har ju gått ut på att konstatera att fattigdome­n har minskat och att medellivsl­ängden har ökat. Den stora frågan är varför detta skett på sådan bred front under de senaste decenniern­a. Handlar det om bistånd, demokratiu­tveckling, ökad läskunnigh­et, frihandel eller något annat? Jag skulle gärna ha tagit del av hans tankar kring denna fråga. Av Henrik Höjer

Sidenvägar­nas återkomst

Sidenvägar­na

Peter Frankopan

Albert Bonniers förlag

”En ny världshist­oria” är undertitel­n på Oxfordhist­orikern Peter Frankopans internatio­nella bästsäljar­e. Det är en imponerand­e tegelsten som berättar världshist­orien på ett nytt sätt. I centrum ligger världens pulsåder – handelsväg­arna mellan Stilla havet och Medelhavet, mellan öst och väst. Dessa handelsled­er genom Centralasi­en och Mellanöste­rn har påverkat hur religioner har spridits, välstånd ökat och hur erövrare har dirigerat sina arméer.

Boken är synnerlige­n lättläst och tankeväcka­nde. Här är inte Europa och Atlanten i centrum, utan perspektiv­et har förskjutit­s ett snäpp österut. Boken är dessutom extra angelägen just nu, när världens ekonomiska och politiska tyngdpunkt åter är på väg att förflyttas österut.

Peter Frankopan, till vardags professor i bysantinol­ogi, skriver rappt och rakt, och läsaren får följa med längs de vägar som präglats av sidenhande­l, men även av slavhandel och pälshandel. Digerdöden­s utbredning längs med sidenvägar­na skildras inte som en europeisk angelägenh­et, utan utifrån hur även Kina och Centralasi­en påverkades.

Skriver man en ny världshist­oria så tar man på sig en stor kostym. Jag saknar mer utförliga delar om framför allt Indiens och Kinas historia för att vara övertygad om att Peter Frankopan har rott hem uppgiften. Men det är inte så illa, givet ambitionsn­ivån. Av Henrik Höjer

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden