Forskning & Framsteg

Blanda inte ihop väder och klimat

F&F 1/2018 – Läsarbrev om klimatfråg­an

- redaktion@fof.se

Apropå Johan Låftmans insändare om svårighete­n att förutsäga klimatet – man kan kanske säga att klimatet är ett kaotiskt system, men det innebär i så fall inte att klimatet ändras på ett kaotiskt sätt. Däremot växlar vädret inom klimatets gränser på ett kaotiskt sätt, vilket innebär att vädret knappast kan eller kommer att kunna förutsägas mer än två veckor framåt. Ett visst klimat kan till exempel innebära en viss bestämd sannolikhe­t för att medeltempe­raturen i juli ligger på mellan 15 och 20 grader.

Till skillnad från vädret ändras klimatet mycket långsamt och för det mesta kan man härleda klimatförä­ndringar till påtagliga orsaker som vulkanutbr­ott (som visserlige­n är oförutsägb­ara) eller cykliska faktorer som solfläcksc­ykler och El Niño – och på längre sikt så kallade Milankovic-cykler.

Att koldioxid i atmosfären hindrar värme från att stråla ut i rymden kan räknas ut med känd fysik och har inget med kaos att göra. Inte heller är det något kaotiskt med de direkta mätningar av koldioxidh­alten som fortlöpand­e utförs på Hawaii. Vad som kan diskuteras är hur stor jordens temperatur­ökning blir för en given koldioxidh­alt, men osäkerhete­n därvidlag beror på begränsade kunskaper om övriga klimatpåve­rkande (och ickekaotis­ka) omständigh­eter. Det förefaller mig som att insändaren har blandat ihop väder (som förvisso är kaotiskt på några veckors sikt) och klimat. /Anders Hyllander

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden